Чипровските килими станаха част от ЮНЕСКО

Тъкането им е част от нематериалното културно наследство
27 ное 2014 09:25,
11
Чипровските килими станаха част от ЮНЕСКО
Снимка: архив Булфото

Междуправителственият комитет на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство, който заседава в Париж на своята Девета сесия, днес единодушно вписа в Световната представителна листа на елементи на нематериалното културно наследство предложената от България кандидатура "Традицията на производство на чипровски килими". Това съобщава пресцентърът на Министерството на културата (МК).

МК представи българската кандидатура на производството на чипровските килими пред ЮНЕСКО в края на март 2013 г., се припомня в съобщението.

Тъкането на чипровските килими е третият български елемент, вписан в Световната листа. След Бистришките баби (2006/2008) и нестинарството (2009), чрез вписването в Световната листа българският килимарски център получава международна известност, достойна за качествата на неговата продукция, отбелязват от МК.

И до днес майсторите в Чипровци тъкат на вертикален стан, което се приема за древна форма на тъкачна техника. Младите хора в града се учат да тъкат както в семействата си, така и в организирани към училището и читалището групи за тъкане и багрене с естествени багрила.

Досието на кандидатурата за чипровските килими е разработено под ръководството на проф. Мила Сантова. В екипа са д-р Ива Станоева и д-р Миглена Иванова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
0
 
! Отговори
Tea_marian@yahoo преди 9 години
В Чипровци са ми тъкали килим . С тяхна вълнена прежда и боядисване .Моята идея беше , на бяла основа . Получи се една красота от типични чипровски цветове върху бяло !!Благодаря на тези хора !!
8
2
 
0
 
! Отговори
Tea_marian@yahoo преди 9 години
3. Под Отоманско , Чипровци е изгаряно до основи , заради чипровското въстание . Останало е живо само едно момченце !Българите са се обличали различно от турците . Тъкали са си ризите , облеклото ,вълнени наметала . и шевиците са част от тяхното въображение . Та и дървените копчета .Даже в носиите на различни райони в България има типични белези , отличаващи се от другите . В българските танци и неповторими хора !
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До 3Какво значи "още по-уникални са котленските килими"? И чипровските се багрят с естествени багрила, двулицеви са и, естествено, моделите си имат имена. Завист?
6
2
 
3
 
! Отговори
555 преди 9 години
ЧИПРОВЦИ Е ВЕЛИКО!!!!
5
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как ще е част от нематериалното, след като крайният продукт е материален? Да не би с нишки морал да се тъче килима бе?
4
3
 
5
 
! Отговори
До 3 преди 9 години
Още по-уникални са котленските килими. При тях багренето е с естествени багрила,от едната страна се постилат 100 години и тогава се обръщат от другата страна- това е двулицев ефект. Шарките са разнообразни и красиви и дори имат имена-Карамфилите, Слънцето и др. За съжаление този занаят запада.
3
2
 
4
 
! Отговори
До #1 преди 9 години
Уникалното в тези килими са техниките на багрене на вълната и двулицевия ефект на килимите.От двете страни килима изглежда 1:1 !!! Ти знаеш ли за други такива двулицеви килими? Друг е въпроса,че първите данни за тези килими са от края на 15 и началото на 16 век и много професионалисти ги определят като отомански,а не български!Но в духа на новото време няма лошо да имаме една търговска марка от "деклариран географски район" пък била тя и малко "отоманска" ! П.С. А Кока-Кола и БМВ си имат патенти
2
2
 
3
 
! Отговори
Те са си добре преди 9 години
Не им бери грижата.Знаеш кой ни представя в ЮНЕСКО и можеш да се сетиш какви хора ще бъдат толерирани там.Не че други преди тях не са се сетили за тези неща,но не са имали достъп до "висините",за да могат да направят нещо за Бг на международно поприще.Няма да разказвам какви циркове бяха организирани в едно институтче на БАН,за да препънат тази професорка(щерка на посланик) - не за друго,а от обикновена злоба.Това пък е "другата страна на медала".Но тя надви с връзките си и ще прави каквото ще
1
5
 
3
 
! Отговори
материално преди 9 години
Кое нематариалното на това културно наследство - това е някакъв вид производство, оставя продукти. Народното пеене, нестинарството - да. Технологията? Тогва технологията за правене на коли, кока кола - и това е нематериално културно наследство. Тези от ЮНЕСКО добре ли са?