Спорещите деца се справят по-лесно със стреса, като пораснат

Излагането на конфликт може да е от полза, смятат учени
27 ное 2014 17:37, Красимир Ангелов
0
Спорещите деца се справят по-лесно със стреса, като пораснат
Снимка: Reuters

Ако децата се карат за дистанционното, последното парче пица или достъпа до автомобила на баща си, те ще са по-добре подготвени да се справят със стресови ситуации по-късно през живота си, сочат резултатите от ново изследване, цитирано от БТА.

Резултатите от проучването показват, че децата, изложени на интензивни семейни словесни конфликти, се справят по-добре със стреса, когато са в зряла възраст.

Учени от колежа Ролинс и университета на Пенсилвания стигнали до тези заключения, след като тествали хормоните на двойки, които току-що са спорили. В рамките на поредица експерименти, при които от двойките било поискано да обсъждат конфликтна област, учените открили предсказуема позитивна взаимовръзка между интензивността на словесния обмен и увеличаването на нивата на кортизола.

Точно хормонът кортизол се произвежда от организма в моменти на стрес. Резултатите не са изненадали учените, които направили откритието, докато изследвали данните от интервюта с участниците.

Оказало се обаче, че у онези, които засвидетелствали значимо излагане на интензивни словесни конфликти в детството си, е по-вероятно нивата на кортизола да са по-малко увеличени.

Ръководителите на изследването Линдзи Алоя и Дениз Соломон увериха, че получените резултати откриват нови перспективи за изследване на конфликтите.

"Излагането на конфликт може да е от полза, понижавайки напрежението и допринасяйки за по-голяма близост във взаимоотношенията", отбеляза Алоя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: конфликтдецакортизол
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари