Поканете природа в дома си - вземете истинска елха за Коледа

Изкуствените дръвчета били вредни за здравето, твърди учен
17 дек 2014 12:14,
15
Поканете природа в дома си - вземете истинска елха за Коледа
Снимка: Архив Reuters

Истинските елхи са по-полезни за здравето от изкуствените, защото помагат на хората да се възстановят от стреса, съобщи в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА.

Елхата е най-спорната коледна традиция. Освен че се отсичат много дървета, те посипват хола с иглички. Затова много хора напоследък предпочитат изкуствените елхи. Според Д-р Биргита Гатерслебен от университета в Съри обаче това е вредно за здравето. Според нея има много доказателства, че хората с истинско коледно дърво в хола печелят от "естествената среда".

"Хората, които живеят близо до природата, са по-щастливи и доволни от живота. Има много доказателства, че хората се възстановяват по-бързо от стрес и умствена умора, когато са в естествена среда, в сравнение с изкуствена - каза д-р Гатерслебен. - Известно е, че растенията в офиса имат положителен ефект за настроението и креативността на работещите там. От векове хората украсяват домовете си през зимата с вечнозелени растения като имел, бръшлян, лавър".

Древните египтяни са използвали венци от вечнозелени растения като символ на вечния живот. Древните скандинавците са внасяли вечнозелени растения в домовете си в деня на зимното слънцестоене, за да гонят злите духове и да пазят хората.

Ранните християни също са слагали зеленина в дома си като символ на живота, а иглолистните дървета са символизирали вечния духовен живот.

"Вечнозелените растения изглеждат живи, когато всичко наоколо изглежда мъртво. Хората харесват дълбочината на цвета и миризмата им, както и идеята, че нещо живо влиза в дома им."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
0
 
! Отговори
Fr преди 9 години
Mnogo zle, zashto pravite reklami na secheneto na kolednite druvcheta? Kak ne sa vi pognali ot nqkoi prirodozashtitna organiaciq?
13
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Mozhe i fikus
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На дървената мафия не и стига ,че сече денонощно, ами и реклама в медиите са си пуснали.
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз пък се стресирам повече от това, че едно живо дръвче расте 5 години ,за да го хвърля след 5 дена изсъхнало.. Чувствам се по-добре когато съм спасил едно дръвче. Колкото по-малко се търсят, толкова по-малко ще се предлагат.След бурите и ранният снеговалеж в Рила и Родопите покрай пътищата е пълно със счупени борови и елхови клони, взех си от там.
10
2
 
9
 
! Отговори
kkk преди 9 години
унищожавайте... консумирайте... светът така и така си отива, нали?
9
2
 
8
 
! Отговори
s преди 9 години
Това даже се превърна в много хубава семейна традиция - всяка година посаждаме ново дърво и гледаме колко са порастнали дръвчетата от миналата година.
8
3
 
3
 
! Отговори
s преди 9 години
Вярно е, че изкуствените елхи не създават същото настроение като естествените. Цялото ми детство мина с една изкуствена руска елха и може би за това след това не държах изобщо по Коледа да има елха. Едно-две естествени клончета, за да се усети специфичния арома на иглолистно дърво, са напълно достатъчни. Обаче от няколко години вече купуваме естествено живо дръвче в саксия заради детето и определено осъзнах разликата. Вярно излиза по-скъпо, но визпитателен ефект е безценен. Това даже ...
7
2
 
27
 
! Отговори
пи преди 9 години
А да изсичаш гората хич не е вредно за здравето, ама хич!
6
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Напротив - купуваме си изкуствена елха. Първо, излиза по-евтино, защото се ползва много години. Второ, пазим природата. Трето, не чистим паднали иглички след 2-3 седмици. Това рекламна статия ли е? Купувайте, че имаме да продаваме.
5
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз пък си купих телевизор 80" на който съм сложил снимка на елха!
4
5
 
16
 
! Отговори
оня преди 9 години
даа а тигър албинос набит на рог от носорог не искате ли да си сложим *** ***.а като свършат дърветата какво правим? те другите все ще измислят нещо нали пф
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Наистина няма смисъл да се купува елхичка и после да се хвърля.Последните години почнаха да продават "живи"елхи.То хубаво,ама търговците се полакумиха и започнаха да набутват отсечени елхички или такива с окастрени корени,които изсъхват по-бързо от отсечените.Абе като искаш природа,бягай в гората и дишай чист въздух.
2
5
 
24
 
! Отговори
той преди 9 години
От коя планета е тоя ***, който е направил тези умозаключения?
1
4
 
32
 
! Отговори
хаха преди 9 години
Дааа, за какво са ни тия гори?!? Купувай народе елхички, те ще пораснат пак някой ден! Пък след месец ще ги изхвърлим, майната им.И без това мафиотиоте и ман*алите са ги изсекли, айде да им напълним и джобовете.