Коледа не е това, което беше!

Проучване: Празникът губи все повече религиозното си значение
Обновена: 25 дек 2014 21:38 | 25 дек 2014 21:30, Красимир Ангелов
47
Коледа не е това, което беше!
Снимка: Reuters

Коледният празник си остава един от любимите за немците, нотой все повече губи своето религиозно значение, установи анкета, публикувана в сп. "Апотекен умшау" и цитирана от БТА.

78% от жителите на Германия изказват мнението, че рождественските тържества рязко влияят на потреблението, като силно стимулират търговията и продажбите.

За 53 процента от гражданите на Федералната република Коледа означава "няколко почивни дни" вповече, когато не трябва да се ходи на работа и да се учи. 16 процента от участвалите в анкетата пък признали, че празнуват по това време на година единствено заради децата.

В допитването участвали 2 111 души. Въпреки резултатите от проучването, в Германия Коледа си остава един от главните поводи за срещи в широк семеен кръг. Около 80 на сто от немските граждани именно по Коледа се срещат със своите роднини.

Въпреки това около 1,6 милиона германци посрещат самотни този семеен празник. Част от тях го правят абсолютно преднамерено.

Най-популярните подаръци за Коледа сред германците тази година са смартфоните и таблетите. Тенденцията се запазва непроменена вече няколко години.

Тези устройства се оказват под празничната елха в 40 процента от случаите. Тяхна единствена
 конкуренция са конзолите за видеоигри, констатира БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
... преди 9 години
Абе хора , успокоете ме...Само аз ли се напивам всеки ден от 24 декември насам?
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ГошуСамо дето този път може да паднат надолу с главата в *** като много други.
33
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
християнството е религия създадена от хора - т.е. то е пълна измислица.
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Рождество Христово и Коледа са такива, каквито си ги направиш сам! Няма защо да проповядваш какво трябва и не трябва да се прави по време на празниците - просто си следвай твоето верую и остави другите да правят каквото те са си решили.
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КОЛЕДА СЕ ПРЕВЪРНА В КИЧ. МАТЕРИАЛИЗМА НАДДЕЛЯВА НАД ДУХОВНОТО.
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От една страна не е чак толкова лошо- все пак 21-ви век сме и религията отдавна еотстъпила на науката и технологиите. От друга обаче, заменянето й с плюскане, пиене и безумно пазаруване също е притеснително! Кофти време на годината ;)
29
6
 
11
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
Това е заради американците, които обръщат всеки празник на евтини маркетингови номерца, с които да си стимулират жалката икономика.
28
1
 
4
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 9 години
Ако проучването е правено в Берлин-Гиби може. Същото ще се окаже и за Лондонъ където чимберите днес ще се блъскат на boxing day заедно с празнуващите Коледа.
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е един абсолютно измислен от хората празник, в който няма нищо духовно! Дни като дни. Нищо повече.
26
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някои хора много знаят и още по-много приказват и все пак има нормални човеци, които празнуват Нова година с дядо Мраз.
25
0
 
20
 
! Отговори
Буаааахахахааха преди 9 години
То защото сме едни религиозни, от папата сме по. ..
24
0
 
6
 
! Отговори
Въпросче преди 9 години
По твоите разсъждения , от другата страна на Екватора кога ще я празнуват ,при тях сега е лято ???
23
1
 
10
 
! Отговори
Georgi преди 9 години
Gubi mu se smisala zashtoto Koleda veche ne e praznik po povod rojdestvo Hristovo a e ikonomicheski praznik na koito ikonomikite na cql svqt se digat i se harchat miliardi za nqkolko dena... Veche i Koledata e materialno neshto i e mnogo pokazno kak v sveta stava tova koeto bibliqta podrobno e opisala, a imenno, che shte nastupqt godini kogato nikoi niama da viarva v gospod i sveta shte turgne kam razruha. Samo moje da vidite kakva degradaciq i nai veche masova prostotiq e nastupila pri horata.
22
3
 
15
 
! Отговори
42 преди 9 години
Пълното опростачаване на света е завършено.Либерализмът-рай за престъпници,безбожници и хомота.Удивителна прилика с анархокомунизма.Само се пита колко му остава на нашия свят без организация.
21
1
 
27
 
! Отговори
Св преди 9 години
От по - малък град съм и по Коледа става страшно. Иначе притихналия и загиващ градец се превъща в някаква непозната субстанция от първенющина, чалгия и простащина. По улиците се разминават горди и надути иначе доскоро мизерстващи мухли и мухльовци. В хипермаркетите е невиждана суматоха и всеки гледа гордо и отвисоко купувайки скъпарски непотребни стоки.Виж мье, аз в Софията съм добрье.Или още им миришат ръцете от задниика на баба италианка,но навирените им носове събират дъжд в родния град.
20
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Проучване: Празникът губи все повече религиозното си значение"Стига глупости, религиозното значение е само претекст да се отпусне каишката на раята в края на годината. Дали ще празнуваш заради религия, заради почивката или просто за това, да прекараш няколко дни със семейството си, абстрахирайки се от всички проблеми, се отразява положително и разтоварващо за физиката и психиката на човека.
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До фактЩо се сърдиш, че ние си я празнуваме и през пролетта.Само дето тогава и казваме Трифон Зарезан.
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До фактЗимъска свинското и винското по-лесно и благо влазят!
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименСамо на Коледа ли? През др.време?
16
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма коледно настроение тази година. То празник е да можеш да се нахраниш през останалите дни. Какво да празнуваме? Дьржавата. Потъва. Изобщо хората скоро ще забравят всичко ценно.