Не изхвърляйте старото колело от гаража, отново може да е на мода!

Дизайнерският велосипед – уникалността на човек в градската среда
Обновена: 28 дек 2014 18:29 | 28 дек 2014 14:44, Красимир Ангелов
18

Снимка: 1bike.bg

Настъпването на Нова година обикновено е време за стартиране на редица нови начинания. Хората обикновено си обещават да спрат цигарите, да започнат диета, да живеят по-здравословно, да бъдат по-активни физически...  А защо не и да оставят колата или градския транспорт и ... да се качат на велосипед.

Но не и на какво да е колело, а на вашето – най-якото и красиво колело на света!

В България все още малко се знае за дизайнерските велосипеди, макар и все по-често да ги виждаме по улиците. "Дизайнерското колело е чувство както към колелото, така и към себе си. То функционално не е по-различно от всяко друго колело, но идеята му е да възпита у хората любов към тази вещ. Любов, от която човек би имал много ползи впоследствие“, споделя Александър Македонски от 1bike.bg.

Той с радост отчита, че в последните години на колелото все повече се гледа като удобно средство за предвижване в градската среда и като на някакво решение на проблемите със замърсяването и трафика.

"Допреди 10 години колелета караха основно деца или хора, които нямаха пари да се движат с друго превозно средство. Велосипедът се свързваше с по-нисък стандарт на живот. Слава Богу, днес вече не е така. Сега велосипеди карат все повече добре образовани млади хора, които имат хубава и добре платена работа“, смята младият мъж, който повече от година се занимава с изработката на дизайнерски велосипеди.

Той е категоричен, че всеки велолюбител може да направи своето колело по дизайн, за който винаги си е мечтал. "Можеш да си направиш колелото, както решиш – да е изписано с любимия отбор, филм, герой, бира. Правили сме в нашето студио колело с рози, колело с ангелчета, колело с морски мотиви, имаме дори бирено колело и колело с дантели. Това е една уникалност на градската среда“, споделя Сашо.

Той е категоричен, че сред хората има голяма доза сантименталност към старите колелета. „Тя не идва толкова от това какво е колелото, колкото от това кой го е карал, преди да дойде при теб или кога през живота си ти си карал това старо колело.

Сигурно една трета от клиентите ни идват с някое старо колело, което го е карал я баща им, я дядо им, или пък те са ги карали като по-малки и си ги обичат! Разбира се, това обикновено са колелетата, по които има най-много работа за вършене, за да ги върнем обратно в движение. Но пък за нас това е най-голямото удоволствие, защото даваме още живот на един спомен на човека. Сантиментът играе голяма роля в тази работа“, отбелязва с усмивка Сашо и продължава:

"Иначе това старо колело какво е – една купчина ламарини, които стоят в някоя плевня например. Стои там и ръждясва, докато в един момент ти нищо не можеш да направиш, защото по някое време идва и моментът, в който е невъзможно да бъде възстановено. Защото, за съжаление, има и такива случаи".

Според Македонски родителите могат да накарат децата си да бъдат по-активни физически, като ги стимулират например със специален велосипед. Едно такова колело може да вдъхне още повече любов на едно малко дете към велосипеда. Ако детето много харесва някой супергерой, ние може да му направим велосипеда с този супер герой. И като отиде в парка с другите деца и те го видят... Няма как това да не е повод за гордост и мотивация за продължаване на връзката с колелото.

Ние се стремим да накараме хората да се качват повече и по-често на велосипед. Да ги карат в градска среда, ние сме много пряко ориентирани към градската среда. Искаме хората да се качат на супер якия велосипед, да го карат с кеф, да им допълва външния вид, да им носи естетическа наслада всеки път, като го погледнат. Приятелите им да им казват : „Уау, какво колело имаш, искам и аз такова“. Колелото може да те представлява като едно хубаво палто, например. Освен това то си води и много други ползи, които също са много важни – здравословния начин на живот, пестенето на пари, по-бързо стигане от точка А до точка Б в трафика и прочие, отбелязва Сашо.

Той признава, че в София велосипедистите се увеличат главоломно с всяка изминала година, макар че инфраструктурата изобщо не помага за това нещо. „Но то обикновено е така – първо идва интересът и после инфраструктурата. Аз съм убеден, че в София ще се случат нещата в следващите 10 години по отношение на велоалеи. И не само в София, категоричен е основателят на 1bike.

Той е забелязал и друга тенденция - поради лошата инфраструктура в българските градове хората масово си купуват планински велосипеди. „Но хората масово не знаят, че планинският велосипед хаби повече енергия от градския и той е по-уморителен. Докато градският, с гумите, с хубавата рамка, която те държи изправен, е в пъти по-лесен за каране и удобен“.

Македонски обаче признава, че големият минус на градските колелета е във външния им вид, който по неговите думи е ужасен.  „Там няма никакъв характер, това не може да те накара да усетиш колелото като част от теб. И така колелото само те слива с масата. А със старите велосипеди не е така. На тях самата им форма и конструкция е такава, че издават характер. Те имат супер много детайлчета, които в днешно време ги няма по велосипедите. И затова ние идваме тук, за да вдъхнем дух и на новите велосипеди, чийто дизайн е наистина отвратителен, и да им придадем някаква уникалност, която е съобразена с характера на човека.

Сашо посреща с усмивка въпроса ни кога ще стигнем държави като Холандия или Дания във велокултурата. „Защо трябва да ги стигаме, то не е и нужно. Нашите градове са доста различни от техните. При тях центърът е супер сбит, всичко е много нагъсто и колелото е перфектното решение да се предвижваш по малките улички. В София, с тези булеварди, които са правени широки дори по центъра... няма как да се случи това усещане за велоград. Според мен, стига да има една добра инфраструктура, която да може да те докара до различни точки в града, от там нататък на места спокойно може да се кара и без велоалея“, смята младият мъж, превърнал преобразяването на велосипедите в своя професия и хоби.

Той признава, че съвсем естествено през зимата има по-малко работа за неговата вело работилница, затова неговият екип се е заел и с други идеи с вело вкус. „Сега правим уникални подаръци и тениски. Имаме страшно добри дизайнерки и рисуваме всичко. Но задължително да е свързано с велосипеди“, предупреждава Сашо.

А на въпрос как човек може да си поръча колелото на своите мечти, той отговаря с усмивка: Ние сме лесни за намиране – в интернет, в социалните мрежи, че от 2 месеца дори и в градската среда сме лесни за намиране. Важното е човек да знае какво иска, другото ние може да го направим!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
0
 
! Отговори
! преди 9 години
тези имат изкривена представа за старо колело. Да им изкарам балканчето или ифа та да видят какво е старо колело!
4
0
 
4
 
! Отговори
Димо преди 9 години
Във Варна от 15 години усилено обещават,че ще има вело-алея. Вече съм на шеисет и кусур,дали ще доживея...
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз имам едно ретро Балканче..ще взема да го тунинговам.
2
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а кой има гараж и колело хората нямат пари хляб той ми говори каточели сме у европа
1
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Помните ли колелото Балкан? Бяха велики! Що детски подвизи и бели правихме.