Бурите ще стават по-редки, но по-силни

Тази новина е по-скоро лоша, смятат учените
30 яну 2015 22:18, Александър Попов
6
Бурите ще стават по-редки, но по-силни
Снимка: Reuters, архив

Силните бури като връхлетялата щатите в североизточната част на САЩ тази седмица, ще стават още по-интензивни, но и ще бъдат по-редки в резултат на климатичните промени, предаде Ройтерс, позовавайки се международно проучване, публикувано в сп. "Сайънс".

Изследването на специалисти от университета на Торонто, в което са участвали учени от Великобритания и Швеция, показва, че затоплящият се в резултат на климатичните промени въздух ще задържа повече влага. Това означава, че ще бъде налично повече "гориво" за дъждове, градушки и снеговалежи.

"В бъдещия климат глобалната атмосферна циркулация вероятно ще включва силни бури. Същевременно броят на подобни явления ще намалее", пишат изследователите в сп. "Сайънс".

Повишените изпарения и валежи ще изразходват повече енергия в атмосферата, допринасяйки за намаляването на интензитета на ветровете, обясняват специалистите.

Климатологът Ричард Алън от университета на Рединг, който не е участвал в изследването, казва, че то показва как атмосферата действа като топлинен двигател. Според специалиста като цяло прогнозата за по-интензивни, но по-редки бури е по-скоро лоша, отколкото добра новина.

"Интензитетът на валежите може да навреди например на посевите. От друга страна продължителната липса на валежи също може да причини щети", казва Алън.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: буря
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
6
 
! Отговори
555 преди 9 години
За щатите трябва много силна буря за са измете тази държава и света да се успокои.
4
2
 
5
 
! Отговори
до 4 преди 9 години
А знаеш ли какво си
3
4
 
9
 
! Отговори
Не съм турчин преди 9 години
И защо Турция ? Имаш ли някакви аргументи или тъй на кьор фишек караш ,както и тези които са ти забили плюсове ,ама защо Турция и те не знаят -важното да са в стадото или са *** ?
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен
1
4
 
7
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
Не, най силната да удари седерастка софия и да помете всичко.