"Без будилник": Юндола - снежното село, сгушено в планината

Да излезем от града и да пътешестваме, дори само за уикенда
Обновена: 6 мар 2015 19:02 | 6 мар 2015 17:58,
14

Снимка: Dnes.bg

В "Без будилник" днес ще ви заведем до едно село, намиращо се между Рила и Родопите - Юндола. Ако още не сте били там, разходете се с нас или си припомнете красотата му, разглеждайки галерията ни.

Почивните дни малко, работата много, лятото все още далече... Всички планове през седмицата се преориентират към скромните два почивни дни. Дори и те да изглеждат съвсем къси, по-добре да излезем на въздух в планината, отколкото да стоим в задръстването на града. Грабвайте по една раница багаж и да пътешестваме в края на седмицата, макар и за кратко!

Eдно живописно и зелено място, подходящо за бягство от града и почивка през всички сезони е село Юндола. То се намира на 16 км от Велинград, в полите на Рила и Родопите. Името на селото идва от турската дума "юндол", което означава "пазар за вълна". Мястото е подходящо както за прохладни разходки в планината през жегите, така и за първи стъпки в карането на ски или сноуборд.

Организирането на почивка до Юндола може да стане съвсем спонтанно и бързо. Не е нужно да планирате дълго пътуването си до там, защото цените за настаняване са достъпни, а разстоянието от София не е голямо и се взема за около 2 часа. Нуждаете се само от весела компания и добро настроение, за да си прекарате добре.

От столицата до селото може да се стигне по два пътя - единият минава през Пазарджик и Велинград, а другият през Ихтиман - Мирово и Белово. Макар и да е по-опасен при зимни условия, вторият маршрут е много по-живописен - пътят буквално разцепва планината, а в дерето долу минава река.

През зимата могат да се видят невероятни ледени образувания - стичащата се вода по скалите е замръзнала и се е превърнала в ледена драперия от сталактити. Само пътуването по този криволичещ път е удоволствие за окото, но трябва много да се внимава, защото завоите са опасни.

Веднъж пристигнали в Юндола, ще се насладите на чистия въздух и красивата природа. Има къде да се настаните в луксозни условия със спа глезотии, но все пак това не е най-важното - навсякъде има басейни и СПА удоволствия. Затова нека излезем навън и видим какво предлага районът.

На 4-5 км от центъра на селото има писта, която е оборудвана със ски влек. От възрастните той може да се ползва срещу 15 лв., а за децата струва 10 лв.

Пистата е къса, с подходящ наклон и е перфектна за начинаещи или пишман скиори. Малчуганите, които полагат първи стъпки в спорта, могат да бъдат обучавани и от ски учител. Има и ски гардероб, от който може да си наемете ски екипировка също за около 10-15 лв.

Тези обаче, които са избрали сноуборда, трябва да направят усилия и да проявят истинско творчество, за да успеят да се качат на ски влека. Който не е достатъчно смел да се пробва на това съоръжение с два вързани крака към дъска, може да заложи на най-стария метод и да се качи до върха пеша.

Много хора не се занимават с толкова сложни действия и избират спускането с шейни - около пистата има подходящи склончета за тази цел. Който не иска да се въргаля в снега и да се прави на снежен човек, пък може да язди кон или да качи детето си на пони. Цените варират между 5 и 10 лв.

За най-големите мързеливци има и друга възможност - просто да седнат в кръчмата до пистата, да хапнат нещо и да пийнат по бира на слънце. Все пак това е най-лесният и изпитан вариант за хубаво прекарване и активна почивка.

През топлите месеци Юндола е прекрасно място и за разходки в планината. От селото тръгват планински маршрути за връх Белмекен (2626 м) в Рила и връх Черновец (1834 м) в Западните Родопи.

В близост е и язовир Белмекен. До курорта се намират резерватите Рогачица и Валявиците, Филибишка поляна, местностите Черновец и Куртово, спортната база "Белмекен" и природната забележителност Пашови скали.

Не е за подминаване едно от най-колоритните места в района - помашкият пазар. В центъра са разположени дървени сергии, наредени с бурканчета с мед и всякакви сладка. От там може да си купите домашен кашакавал, сирене и масло.

"Заповядайте, елате, купете нещо и от мен", подвикват от всяка сергия жените и предлагат да опитаме стоката им. Те се стремят да привлекат по всякакъв начин вниманието на клиентите и това е малко досадно, но вкусът на домашните млечни продукти е почти непознат за живеещите в града и всеки е склонен да си купи по нещо.

Ей така, човек да види какво е то истинско сирене и кашкавал.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Уникално местенце! Купувахме биволско мляко от бабите и беряхме боровинки в гората... Хубави спомени оттам!
10
1
 
10
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 9 години
А, да, забравих, да спомена...бригадирският труд е бил НЕзаплатен, нещо непонятно от днешна гледна точка.ТЕ са били идеалисти и са вярвали...Ако не знаете какво е "вяра", прочетете "Вяра" на Никола Вапцаров...
9
0
 
13
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 9 години
А, да, забравих, да спомена...бригадирският труд е бил НЕзаплатен, нещо непонятно от днешна гледна точка.ТЕ са били идеалисти и са вярвали...Ако не знаете какво е "вяра", прочетете "Вяра" на Никола Вапцаров...
8
1
 
18
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 9 години
Когато се спускате или качвате по пътя между Юндола и Белмекен, споменавайте с добра дума БРИГАДИРИТЕ СТРОИТЕЛИ на този път, част от които е била и майка ми. Този път е строен с лопати, кирки и строителни колички. Всички изкопни работи са правени "на ръка", без помощта на багери, кранове и каквато и да е земекопна техника.В някои от пролетните дни, кофражът за подпорните стени е бил отнасян от буйната река....Страхотни трудности, борба със стихиите, но духът на БРИГАДИРИТЕ е бил непоклатим!
7
0
 
17
 
! Отговори
eve1 преди 9 години
Райско кътче!Дано само не се презастрои и да стане бетонен град в планината.
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пробвайте с колело. :) През Сестримо, Чаира, Белмекен - за тенирани ентусиасти е, но пък си заслужава усилието.
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние пътуваме най-често през Велинград -Юндола-Белмекен- Сестримо и по старият път до магистралата. Или през Елешница -Юндола- Белмекен или Велинград. Маршрути много и всичките минават през Юндола. Ако някой не е ходил и има възможност да отиде, нека го направи непременно, прекрасно е!
4
2
 
16
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 9 години
Здравейте ! "Юндола " е образувана от думите "юница " - крава , "дол "- поляна !!! "от столицата ..." се отива по 2 пътя единият по АМ " тракия и на разклоназа "Карабунар " , " Септември " , " Велинград " и стигате ЮНДОЛА ! другият маршрут е по Цариградското шосе и на "Белово " се отклонявате за ЮНДОЛА покрай река "Илидере " с/у течението на реката от ляво е РОДОПИ , от дясно е РИЛА ! ЮНДОЛА преди години беше лятната резиденция на велинградчани , там живеят само БЪЛГАРИ !!!
3
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дано не го застроят като банско
2
1
 
23
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
На този ,който е готов и да живее за нея и да умре.Но не знаех ,че Юндола е село, мислех ,че е местност и вилна зона. Юндола и Белмекен са ми любимите места в България. Има нещо силно магическо лично за мен.
1
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КРАСИВО ! Толкова касиво, че дъхът ти спира ! На кого ще остане тази хубава земя ?