Норвегия спира FM радиото, ще цифровизира

Тишина в северния ефир обаче няма да настане
21 апр 2015 19:54,
23
Норвегия спира FM радиото, ще цифровизира
Снимка: Reuters, архив

Норвегия планира да спре всички свои FM радио станции през 2017 г. и изцяло да премине на цифрово излъчване.

По този начин ще се сложи край на цяла една епоха, отбелязва сайтът Машабъл. След 2017 г. слушателите ще трябва да закупят цифрови радиоприемници или пък да слушат радио през интернет.

Според изчисления цифровизацията ще спести около 25 млн. долара на държавата, а слушателите ще могат да се насладят на по-качествен звук и повече канали.

Повече от половината от населението на Норвегия или около 2,5 млн. души вече притежават цифрови приемници. Половината от населението също така слуша радио през интернет.

С цифровизацията обаче близо 7,9 млн. радиоапарати ще станат ненужни и неизползваеми. Същевременно едва 20% от радиоприемниците в автомобилите, карани в скандинавската държава , могат да приемат цифрово радио.

За разлика от много други държави Норвегия не използва АМ честотите. Повечето FM честоти са използвани от държавното радио NRK. Според изчисленията цифровизацията ще позволи появата на нови 22 радиостанции.

Тенденцията е FM радиото да отпадне и в Европа, и в Азия, но засега Норвегия е единствената държава, която е посочила конкретна дата, на която това ще се случи.

Традиционното радио е в упадък в последните години благодарение на цифровите технологии, стриймийнг услугите и подкаста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Държавата ще спести (как по-точно) 25 милиона. А 1 милион души ще дадат по 100+ долара за цифрови приемници
16
0
 
8
 
! Отговори
сериозноо? преди 9 години
До Анонимен 17И кой го каза това за УКВ-то? Още в началото на 80-те години у нас масово се продаваха и купуваха руските приемници с УКВ-Селена, Меридиан, Сокол. И други марки.За Вефа. Просто като заредяхме с 6 големи батерии, си работеше по 4 месеца с тях. И на късите вълни се ловеше целия свят.Хващал съм станции от Япония, Канада, Индия, Пакистан, Австралия. На къси вълни беше супер приемник.
15
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Русия не смеят да спрат предавателите на СВ, че руските учени още не са успели да стигнат УКВ обхвата и няма с какво да сменят ВЕФ-овете :)
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каквото и да го наричат, все ще се ползват радиовълните за разпръскване.
13
7
 
21
 
! Отговори
SS преди 9 години
БОЛИ *** ФАРА ЗА НОРВЕЖКОТО РАДИО
12
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз имам Спотифай .
11
1
 
7
 
! Отговори
Хъммм преди 9 години
нали радиото и телевизиите плащат всяка година лицензи , които да покриват тези 25 млн. , явно за друго е въпросът .... и с автомобилите какво става ??
10
3
 
18
 
! Отговори
дс свински черва преди 9 години
Ако това се случи след двадесет години в България, още сега мога да ви кажа, кой ще осигури цифрови приемници, по социални програми.
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Уж за радио става въпрос, пък пултът телевизионен...
8
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това не се прави заради едните 25 млн. доларал Прави се заради контрола над медиите. При цифровизацията управлението става много лесно и надеждно... цензурата също.
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тая новина обиколи вчера всички медии, а вие се сетихте чак сега?
6
13
 
9
 
! Отговори
До 3 преди 9 години
Напротив хората в Норвегия явно гледат в бъдещето, докато ти си заровил глава в миналото, където и ще си останеш завинаги. Такива като тел едно време сигурно са плюли и по шумерското писмо, а после и по телекомуникациите.
5
8
 
4
 
! Отговори
Мирчо преди 9 години
На най-* нация не им трябва радио. И много други неща не им трябват на тези.
4
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 1А В турция миналата седмица разрешиха тоалетната хартияа рашките продължават да живеят в епохата на Ленин и ВОСР.
3
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До И кво?пиши с молив щом ти е толкова трудно.
2
8
 
21
 
! Отговори
И кво? преди 9 години
Нали скоро същите тия Норвежци бяха решили да премахнат ръкописа от училище. Всички щели да цъкат и мацат с пръсти на таблети. Да не се окаже накрая че технологичния прогрес като премине някакво ниво и води до пълно затъпяване на населението!? Или може би това е целта?
1
17
 
16
 
! Отговори
Маркони преди 9 години
Днес.бг:"Норвегия спира FM радиото..."Норвежка му работа. *** по света никога не свършват!!!