Най-младият донор: Бебе спаси мъж с бъбреците си

Бебето страдало от тежко заболяване и нямало шанс за живот
24 апр 2015 07:23,
2
Най-младият донор: Бебе спаси мъж с бъбреците си
Снимка: Reuters, архив

Момченце стана най-младият донор на органи във Великобритания, след като бъбреците му били извадени от малкото му тяло само 100 минути, след като се ражда с фатално заболяване на мозъка.

Малкия Теди Холстън бил жив по-малко от два часа, но родителите му Джес и Майк решили, че животът му няма да бъде пропилян напразно.

С разбито сърце от тежката загуба, самоотвержената майка позволява на лекарите да извършат новаторска операция на бебето, с която да спасят живота на мъж, който страда от бъбречна недостатъчност, пише "Дейли мейл".

Родителите наричат сина си герой и съветват други родители, оказали се в същата тежка ситуация, да дарят органите на детето си, за да може то да продължи живота си, макар и по толкова косвен начин.

Джес бил бременна с близнаци, но разбира, че само едното от децата й ще оцелее. Медиците и съобщават опустошителната вест, че едното от бебетата страда от аненцефалия - рядко състояние, при което вероятността детето да живее дори един ден е минимална.

Болестното състояние обикновено се формира в ранните етапи на бременността. При аненцефалията бебето се ражда без мозък или без гръбначен стълб. Обикновено новородените с тази болест са слепи, глухи и в безсъзнание, затова не чувстват и болка.

Лекарите предлагат на Джес и Майк да премахнат бебето, но те се отказват. Решават, че може да имат само няколко часа с рожбата си, но ще я прегърнат и ще ги изживеят заедно. Малко след новината за болестта решават, че бебето им може да помогне и на някой друг.

Миниатюрните бъбреци на Теди, които били по-малки от половината от размера на типичен възрастен, били поставени в тялото на пациента.

Лекарите могат да използват бъбреците от децата при възрастни пациенти, защото органите всъщност са напълно функционални.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
27
 
! Отговори
az преди 8 години
respekt kum roditelite.
1
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бубреците на бебето са като стафидки. Не ми е ясно как ще кара с толкова малки бъбреци този мъж. Абе изобщо франкенщайнщината няма граници.