Тениски "само" за скромните 4 лв. Но на каква цена?

Революцията в модата започва от всеки един потребител
28 апр 2015 12:37,
54
Тениски "само" за скромните 4 лв. Но на каква цена?
Снимка: YouTube

Ако знаехте съдбата на човека, ушил последната ви дреха от мола, щяхте ли да си я купите?

На годишнината от рухването на текстилната фабрика в Бангладеш (24 април) се отбеляза поредния Fashion Revolution Day. Тогава на площад Александърплац в Берлин се появи вендинг машина, която обещаваше модерни тениски на цена от 2 евро.

Още по темата
В машината обаче имаше и камера. След като желаещите да си купят тениска пуснат монетите, на екрана на машината започва кратко видео за съдбата на жената, шиеща тениските.

Тя е от Бангладеш, прекарва по 16 часа на работа. Заплащат й по 13 цента на час.

Накрая всеки трябва да реши: Иска ли да купи тениската, или би предпочел да дари тези 2 евро. Какъв е изборът на хората, вижте в клипа:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
555 преди 8 години
А българските шивачки?!?!?! И при нас е същото горе долу. Робство под друга форма. Този клип защо не го прожектират на политиците? Белким нещо като съвест се събуди у тях, макар че силно се сънмявам. А трябва обикновените хора да го гледат. Защо постоянно трябва да ни се вменява вина, че алчни зверове искат пари? А ние как да си купим хляб? Какви са тия простотии .. Хорат в БГ нямат пари са си платят сметки, обаче ще се появи някой пак да вменява вина за подобни неща.
37
0
 
1
 
! Отговори
Нея преди 8 години
Капитализма е причината в по-голяма част от света да има мирни взаимоотношения - търговията. Всяка една държава и царство са се стремяли към по-добри дърговски взаимоотношения и съюзи. В днешно времe просто трябват установени права на работниците във всяка страна, които да се спазват по закон. :) 'Fair trade' продуктите са началото на по-честна търговия със страни, в които компаниите не са задължени по закон да заплащат някаква стабилна минимална заплата.
36
2
 
4
 
! Отговори
123 преди 8 години
Капитализмът убива.
35
1
 
28
 
! Отговори
Теди преди 8 години
Виновни са алчните работодатели, които експлоатират бедните работници докато те трупат милиони.Това просто е робство в нова форма.
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Давай тениската, проклетиьо!
33
2
 
12
 
! Отговори
. преди 8 години
И какво, ако не купим тениската по-добре ли ще и стане на шивачката в Бангладеш?Фабриката и ще фалира и тя ще остане и без 13-те цента на час.Аман от правозащитници които и хабер си нямат за тези на които защищават правата.
32
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А БЪЛГАРСКИТЕ шивачки???Почти всичко,което се шие в нашите цехове, е за износ. Вкл. за световни марки.Колко мислите, че им плащат-буквално жълти стотинки за манипулация на бройка.Ако изобщо платят.Не изкарват повече от минимална заплата. Работи се не по 16часа, а доколкото им стигнат силите. Дори по 24 часа нон стоп ако се гонят срокове. Тези женици работят като роби, не защото са глупави,а защото НЯМАТ ИЗБОР!А някои от тях са с висше или средно специално.Но работят защото 200лв >0
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тоя Кмета го взехте за мезе май,селю.....
30
0
 
2
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Бай българин си пита къде отиват парите ,това е експеримент ,който българина посмъртно няма да издържи
29
2
 
6
 
! Отговори
babakera преди 8 години
Аз бих дарил 2 евро и после ще пусна още 2 и ще си я купя за спомен!
28
4
 
6
 
! Отговори
хахахаха преди 8 години
И като струва 750 евро тая тениска кво? В нея не миришеш на 7 дневна пот ли, щот деня за къпане е неделя, или не и вдигаш яката нагоре да не ти се вижда разликата от потника. Само да ти спомена една проста житейска истина - ако носиш тениски по 750 евро не се хвалиш с тях по новинарските сайтове. Хваленето е работа на тия дето нямат 5 лева да излязат на кино да си разходят новите джапанки за 1700 евро или колкото там си мислиш, че ти струват джапанките.
27
6
 
6
 
! Отговори
Кметът преди 8 години
Всички сте от филолог нагоре, но живеете като скотове! Аз ли съм виновен за това? Аз ли съм виновен, че децата ви са неграмотни и не могат да напишат едно изречение правилно! Аз ли съм виновен, че от две седмици търся човек за една работна позиция, а като кандидати ми идват само неграмотни младежи с празни CV-та, пълни с грешки? Те са ваши деца! Дали аз съм сбъркал един пълен или непълен член, това едва ли е от особено значение - аз съм доказал качествата си! В какво успяхте вие? А децата ви?
26
1
 
1
 
! Отговори
mdaa преди 8 години
До АнонименПрочетох му постовете и удивително е сложил запетайките до последната на правилните места ! Има само един объркан пълен член. От гледна точка на пишещите във форума, е направо доцент по граматика !!! Направо си и изключение.Така че постът ти е неуместен.
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Представям си тва как би изглеждало в България.Може би ще има 1-2 натискания на бутона ""donate". Погрешка в бързането да се набере на компчето "дайте ми тениската".
24
2
 
15
 
! Отговори
-10 преди 8 години
Колко са податливи хората на внушения и колко лесно им се прибират парите. Някой от даряващите дали зададе въпроса: А къде ще отидат тези пари? И кой всъщност е сложил машината? Преди години така едни умни момчета си докарали фалшив банкомат в един МОЛ без никой копче да им каже и бяха източили сума кредитни карти.
23
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е добре те като откажат тениската, по-богата ли ще стане шивачката? Не разбрах смисъла. Каква е гаранцията, че тези 2 евро ще стигнат до нея?Според мен това е гениален начин пак някой да богатее на гърба на наивници.Извинете, ако умът ми е прекалено забългарял. Може да е национална деформация.
22
2
 
3
 
! Отговори
Кметът до Ангелин преди 8 години
По-добре да говоря за хора, които не познавам, защото виждам резултатите им като общество - сбирщина от мързеливи, необразовани и завистливи, на които вся някой друг е виновен! Човек трябва да е откровен, макар и истината да е болезнена за повечето хора! И така е много по-добре, отколкото да обвиняваме комунистите, демократите, руснаците, американците, извънземните, но само не и да търсим вината в нас! Ние сме безгрешни и онеправдани! Е...докога???
21
2
 
3
 
! Отговори
do Кмета преди 8 години
Кмете, чобанино, Тук в България никой не носи дрехи, жените са голи, а мъжете задоволени. Ратаи като теб, ги пращаме из бедна Европа да студуват и да харчат парите, които им подхвърляме, за дранкулки и тениски. Цъфтиш ли ? Това е заради нас : ))
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
при Найки, Адивнас и подобните е още по-зле. Плащат по-малко (заради обемите), взимат повече (заради марката).Направо да се чудиш от кого да купуваш ? Или в крайна сметка какво е посланието ?А БайХой вика, че "може да бъде полезна", може, ама дали ? Като оня лаф, цял живот пия сода против киселини и всеки път ми помага, Ама верно трябва да се замислиш, защото като се интересуваш само от симтомите е така да, цял живот балък (а.к.а любим клиент).
19
2
 
19
 
! Отговори
Ангелин преди 8 години
До кмет: Нека да Ви кажа нещо... интелигентният, успелият и разумният човек, никога няма да тръгне да парадира със състоянието, интелекта, възможностите си, а още по-малко да приема другите за нисши същества от самият него. Говорите наизуст, обиждате хора, които не познавате и се държите арогантно. Не страдам от предразсъдъци за разлика от вас. Ако целта ви е да провокирате мислене, не мисля, че това е правилният начин. Останете си със здраве.