Две минути разходки на всеки час срещу вредата от заседяването

Дори съвсем кратки периоди на леко натоварване са полезни, съветват учени
6 май 2015 14:56, Елка Василева
2
Две минути разходки на всеки час срещу вредата от заседяването
Снимка: архив, Reuters

Ако човек става от стола си и ходи две минути на всеки час, може да неутрализира отрицателните последици за здравето от продължителното обездвижване, съобщи Ред орбит.

От предишни изследвания е известно, че ежедневното продължително седене може да увеличи риска от много здравни проблеми като сърдечносъдови заболявания, диабет, преждевременна смърт.

Американските здравни власти препоръчват поне 2,5 часа умерено натоварена физическа активност седмично, но повечето хора не могат да го постигнат.

Според изследването на учени от университета на Юта дори съвсем кратки периоди на леко натоварване са полезни за здравето.

Учените са анализирали данни за 3200 души, носили устройства, измерващи с какъв интензитет се движат. Те са проследени три години.

Резултатите показват, че изправянето само по себе си не е достатъчно, за да неутрализира ефекта от продължителното седене.

Късите периоди на активност като ходене, чистене или градинарство могат да удължат живота на хора, седящи неподвижно повече от половината от деня.

Две минутни ходене на всеки час седене намалява опасността  от преждевременна смърт с 33 процента.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари