20 минути пътуване с рейс или метро до работа разболява

Води до синдром на професионалното изчерпване
24
20 минути пътуване с рейс или метро до работа разболява
Снимка: Reuters, архив

Пътуването с обществен транспорт до службата е вредно - дори 20 минути са достатъчни за неблагоприятен ефект върху здравето, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от канадско изследване.

Авторите му от университета на Монреал са установили, че дори краткото ползване на обществения транспорт може да причини "бърнаут" или синдром на професионалното изчерпване.

Състоянието се изразява в емоционално и физическо изтощение и в крайна сметка може да подтикне служителя да напусне работа.

Изследването, обхванало 2000 души, показва, че рискът за здравето съществено се увеличава, когато пътуването с обществен  транспорт продължава малко над 20 минути.

При продължителност над 35 минути, всички служители са изложени на повишена опасност от развитието на синдрома.

"Настоящото проучване разкрива зависимост между стресовите фактори от ползването на обществен транспорт и "бърнаут" синдрома. Степента на риск обаче варира в зависимост от самия индивид, условията в транспорта и на работното му място", обяснява Ани Барек от изследователския екип.

Според експертите рискът може да се избегне, ако на служителите се предложат по-гъвкави трудови алтернативи, като например пътуване извън пиковите часове или работа от дома./БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В малките населени места няма такъв проблем. Човек сам решава къкво ще е качеството на живота му - дали иска да си пие кафето в Моуа, или да си седне в градинката или на балкона , да поеме свеж утринен въздух и да послуша птичките. После-колелеото и на работа за 10 минути.
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
малоумие
18
1
 
6
 
! Отговори
Вуте преди 8 години
"Пътуването с обществен транспорт до службата е вредно" Значи това не важи за работниците,а само за служителите.
17
1
 
7
 
! Отговори
от 32 годишен преди 8 години
Аз лично се къпя и на мене не ми е приятно да усещам каквато и да е чужда телесна миризма, затова дишам през устата... Личи си че лъжеш и не си пътувал от ученик с градски транспорт. И къпаните хора, през лятото след известно време започват да миришат - повярвай ми и ти също, само дето за тебе е нормално, но сноба в съседство като тебе се възмущава. Освен дишането през устата помага и парфюм на яката, забиваш си носа при нужда и помага...
16
0
 
13
 
! Отговори
от 32 годишен преди 8 години
До 24 годишен Тея градски легенди не важат вече... Лидл и Кауфланд има почти навсякъде. Градският транспорт е за всички, ти за какъв се имаш? Ако твоя живот се преобърне и станеш клошар, само пеш ли ще вървиш? Да наистина има всякакви типове в ГРАДСКИЯ транспорт, и един снобар по-малко е по-добре. Да вдигнем цените - 5 лева за билетче и да разрешим да се газят пенсионерите и клошарите не искаш ли? Като ти писне да се возиш в метрото и вземеш колата, ще ти се пречкат по улиците- звучи разумно.
15
9
 
3
 
! Отговори
24 годишен преди 8 години
...за да могат да се возят пенсионерите, понеже киселото мляко е с 2ст. по-евтино на другия край на града. Градският транспорт навсякъде е създаден с цел да отиват хората по-бързо до работата си, само тук е сборен пункт на клошари и ***. Ако направят билет 3-4 лв. с удоволствие ще си го плащам, защото качеството ще се вдигне, маргиналите ще изчезнат, ще идва навреме и ще убеди мен и стотици хиляди работници да слезнат от колите си.
14
1
 
13
 
! Отговори
24 годишен преди 8 години
Аз това отдавна го твърдя. От нас до предишната ми работа и да дойде рейс и да не дойде по-малко от 1 час не ми мърдаше. С кола би било малко по-малко, но далеч по-приятно и комфортно. Работата нямах проблем да я изкарам, оставал съм и допълнително, но градският транспорт наистина СМАЗВА психиката. Един ден нямаше без скандал, тъпканица, задръстване, идване на рейс навреме, някой се напикал/нас*ал. 80% от хората вътре просто не се къпят?! И нарочно крепят билета на 1 лв,за да могат да се возят
13
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ниските заплати водят до същия синдром.
12
1
 
11
 
! Отговори
до 13 преди 8 години
Ти си ***! Метро система има повече от 100 години и 100ци милиони пътуват всеки ден с метро, а досега е имало терористични атаки, които се броят на двете ти рьце с има няма 100 човека починали. На ден умират по около 3500 човека в катастрофи с коли. Далче по-вероятно е да ти се случи нещо неприятно в колата отколкото да станеж жертва на атентат в метро - вероятността е с десетки хиляди пъти по-голяма. Ти си просто параноик и много вероятно си опасен шофьор, които не осъзнава действията си....
11
11
 
5
 
! Отговори
До 11 преди 8 години
Като гръмнат една бомба в метрото и ще видиш 25 мин до центъра...ана друг път...Метрото е най-уязвимото превозно срество в условията на терористична заплаха.А такъв свят ни очаква скоро...
10
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пътуването с личен автомобил е още по-вредно. Представяте ли си колко линейки не са успели да стигнат навреме заради някое от задръстванията, в които участници сте били самите вие?! Е, след като си го представите, ще се разболеете.
9
11
 
9
 
! Отговори
ЛЮЛИН 6 преди 8 години
Метрото е най-хубавото нещо което ми се е случвало - от люлин до работа в идеалния център-25мин всичко общо.Не ми требе кола,жилище в центъра и тем подобни глуости.Скоро ще си продам новото строителство апартаментче и си купувам панелка гарсониера до метрото-още 25 хил еврака плюс,юбре животе, юбре софийо,да живей,да живей Данчето Фандъкова и бащицата Борисов,пак за тях ще гласувам
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе факт е, че в хубаво време е много по-добре да се разходиш пеш до работа, та даже да ти отнеме малко повече време. За съжаление в *** с тая сугност, най-много да те ограбят или изнасилят.
7
3
 
19
 
! Отговори
за 1 преди 8 години
за 15 минути не можеш да излезеш само от входа и да се придвижиш до спирката. Влакчетата са на 6 минути.Пътуване за 1 или 2 спирки още 5 минути.От спирката до офиса имаш още минимум 10 минути. Та би ли разкрил тайната на твоето 15 минутно придвижване? И с метро, и без, до работното ти място си отива поне час, нали няма как да влезеш точно на минутата, трябва поне 5 минути да си по рано! Отделно масовия транспорт е гарантиран грип и вирусно заболяване.
6
0
 
38
 
! Отговори
до номер 2 преди 8 години
Не пътуването, ами *** в работната среда разболяват, особено в случаите, когато същите имат ръководни функции..______________________________________________________________________________Нямаш си и на идея колко си прав!
5
2
 
1
 
! Отговори
яйчар преди 8 години
Значи трябва да подменя дълго пътуващите с нови служители, това ще ми дойде добре в СВ-то.
4
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То значи японците трябва всички да са болни от това.
3
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно изследване. И как да стигаме до работа, да летим ли?
2
0
 
63
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Не пътуването, ами *** в работната среда разболяват, особено в случаите, когато същите имат ръководни функции..
1
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що за глупаво изследване :) Лично аз стигам за 15 мин. до Бизнес парк от вкъщи с метрото и ми е много по-приятно отколкото да кисна в задръстване и да се ядосвам в продължение на 25-30 мин.Аман от *** проучвания.