Ще гледаме "синя Луна" тази нощ

Явлението се случва веднъж на 2,5 години
12
Ще гледаме "синя Луна" тази нощ
Последната "синя Луна" от 2012 г. Снимка: Reuters, архив

Тази нощ ще станем свидетели на рядко природно явление - на т.нар. синя Луна, предаде БТА, като се позова на информация на Московския планетариум.

Синя Луна е названието на второто пълнолуние в рамките на един календарен месец. Повечето години имат 12 пълнолуния, появяващи се по веднъж на всеки месец, но в някои години се появяват по две пълнолуния в един месец. Тогава втората Луна се нарича "синя".

Явлението няма нищо общо с цвета на Луната, отнася се единствено до периодичността на фазите й и се наблюдава веднъж на около две години и половина. Словосъчетанието "синя Луна" често се използва в поезията и музиката за обозначаване на нещо изключително рядко.

Синя Луна ще има и на 31 юли. Предишният подобен феномен е бил през 2012 година - на 2 и 31 август. Следващата "синя Луна" ще е през януари 2018 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: синя луна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всъщност наистина има синя луна. Явлението се случва, когато при изригване на вулкан праховите частици и саждите се издигнат във въздуха, луната изглежда сиво-синя.
7
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Даже Луната е от Левски.
6
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТОВА Е ЛОШО ЗНАМЕНИЕ ТАВАРИШИ. ОТ КАКТО СЕ ПОМНЯ ДВЕ ПЪЛНОЛУНИЯ ЗА МЕСЕЦ НЕ Е ИМАЛО. А ТОВА СА 60 КАЛЕНДАРА. ДА НЕ БИ ЗЕМЯТА ДА Е ПРОМЕНИЛА ОРБИТАТА СИ? ИЛИ ПЪК ЛУНАТА? КАКВОТО И ДА Е НЕ Е НА ХУБАВО.
5
0
 
25
 
! Отговори
А.В. преди 8 години
Има две пълнолуния през юли, днес, и на 31. Синята луна е на 31 юли.
4
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Просто журналиста е силно заинтересован от надеждността на статията си. Заглавието е, че ще е тази нощ, а завършва с това, че ще е на 31 юли. Браво...
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как така тази нощ ще има второ пълнолуние в рамките на един календаредн месец, като сме едва 2-ри. Или статията е много стара (то пък никъде не пише и дата) и чак сега се появява.
2
1
 
19
 
! Отговори
Vess преди 8 години
Как така ще има Синя Луна тази вечер?Уж така се наричало второто пълнолуние за месеца... А този месец тъкмо започна?... Аз ли не разбрах... Или просто е написано грешно- и всъщност Синята Луна ще си е на 31ви само :)
1
1
 
7
 
! Отговори
извънземно преди 8 години
горката луна астероидите непрощават