Бързи срещи за млади мюсюлмани, но според Корана

Целта на "Халал Спийд Дейтинг" е брак, но според законите на религията
5 окт 2015 16:16,
38

Снимка: Ройтерс

Облечена с дълга до земята роба и забрадка на главата 24-годишната Нурнадил Едлена си води внимателно бележки, докато човекът пред нея се представя.

Двамата са на среща от "Халал Спийд Дейтинг" - ново организация в Куала Лумпур, която помага на малайзийските мюсюлмани да си намерят партньор в едно консервативно общество, където на ухажването се гледа с лошо око, а браковете често са уредени от родителите.

Услугата за запознанства е халал, което означава, че е допустимо съгласно ислямското право. Как протича срещата? Жените се уговарят с фирмата, а по време на срещите са наглеждани от настойник. Настойникът продължава да наглежда жената, докато се омъжи.

"Взех със себе си и родителите си, защото те са най-добрите хора, които могат да ми помогнат да намеря някого", разказва Нурнадил пред агенция Ройтерс.

Малайзия е до голяма степен умерена мюсюлманска държава, където ислямът е официална религия, а малайските мюсюлмани са две трети от 30-те млн. души.

Много млади малайзийци се запознават с други млади хора на различни места, като Facebook и Tinder, но срещите са трудно начинание, тъй като публичните прояви на привързаност и интимност преди брака са неодобрявани.

Основателите на "Халал Спийд Дейтинг" се надяват повечето им клиенти да си намерят съпруг. Всяка клиентка може да се срещне с до трима, като преговори за брак се водят само с един от тримата. Всичко това според агенцията за запознанства е в съответствие с ислямските правила.

"Халал Спийд Дейтинг" а всичко онова, което не е Tinder", коментира Зухри Юхи, съосновател на агенцията.

"Вместо случайни срещи, "Халал Спийд Дейтинг" е съсредоточен около сериозните намерения за брак. Всъщност ние не одобрявам съвременните срещи, които обикновено се практикуват".

Собствениците на агенцията твърдят, че тя може да предотврти това, което определят като злини в социалните мрежи - предбрачен секс, прелюбодейство.

По-големият стремеж на собствениците на агенцията е услугите да се ползват не само от мюсюлмани.

"Мога да кажа, хората търсят нещо ново", казва Зухри. Организаторите са организирали досега два пъти събитие в Куала Лумпур. На първото, през май, са се събрали около 80 души, а миналата седмица, когато е било второто събитие, са се събрали 60.

Регистрираните за следващата среща са около 2300 души, повечето от тях са на възраст между 25 и 30 години.

Мохамед Фузан, 26 г., се надява да основе свой собствени бизнес в Куала Лумпур. Търси истинската любов. "Бил съм на онлайн срещи, но в религията ни е по-добре нещата да са халал. Хубаво е първо да искаме позволение от родителите си, но аз съм отворен за всички възможности", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
Личен опит №3 преди 8 години
Тази моя мултикултурна любов - традиционна (като принципи) и модерна (като средства за общуване) ме обогати с толкова много знания за света, колкото не бих имала в друг случай, дори да бях живяла 10 живота. Всъщност и аз, и приятелят ми взаимно се учехме: той ме учеше на традиционни ценности в любовта (добре че това ми беше първата любов, иначе щях да съм с угризения на съвестта!), а аз го приучих да общуваме с модерни средства, защото той беше много по-възрастен от мен и доста мразеше интернет.
24
0
 
2
 
! Отговори
Личен опит №2 преди 8 години
Голяма част от българите, с които съм споделяла за тази моя любов, считат, че тя не е съвсем истинска, щом общуването е чрез съвременните средства за комуникации, а не "очи в очи". Трудно ми е да им обясня неща, които тази статия поне отчасти обяснява: много млади мюсюлмани общуват именно по този начин помежду си преди брака. Други "прояви на привързаност и интимност преди брака са неодобрявани". А в интерент общуването не се допуска никаква еротика, защото за тях предбрачен секс=прелюбодейство.
23
0
 
2
 
! Отговори
Личен опит №1 преди 8 години
Знам, че онези, които страдат от нарцисизъм и мразят всички различни от себе си, ще ми затрупат коментарите с минуси и злостни реплики. Но въпреки това ще напиша каквото искам! Считам публикацията за много интересна, защото показва как обичаите в едно традиционно общество се видоизменят според навлизането на новите комуникации (по интерент) и същевременно се стремят да запазят лоялност към нормите. Моят личен опит е точно такъв! Имах приятел мюсюлманин, общувахме си 99% само по електронен път!
22
0
 
2
 
! Отговори
Коментаторка преди 8 години
Ами на радикално мислещите хора каквато и публикация да им дадат за четене, все до там ще я докарат - до омраза към другите религии! Ние трябва да си даваме сметка в какъв свят живеем, да познаваме обичаите и порядките на хората с друга религиозна принадлежност, ако искаме да общуваме човешки помежду си, а не с помощта на оръжията!!! Даваме ли си сметка, че ако предпочитаме втория вариант на общуване - чрез оръжията - каузата ни е загубена?!? ЕДНА СЪВРЕМЕННА ВОЙНА ЩЕ Е БЕЗ ПОБЕДИТЕЛИ!!!
21
0
 
5
 
! Отговори
Бурки на Фасо преди 8 години
Пингвинистан.
20
3
 
14
 
! Отговори
няма нужда преди 8 години
Хайде, няма нужда да ни заблуждавате с "човешкото лице" на исляма, за всички е ясно, че при тях е обичайно да се женят братовчеди, поради което 90% от уродствата при новородени в световен мащаб са в мюсюлмански страни.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Но кой ще ти мисли или знае за тези ноахайдистки закони-бъдещето на човечеството,които тихом мълком се прокарват признавайки талмудокабалистичния супримацизъм и отричайки,че Исус е Гопод,когато УМИШЛЕНО фокуса е насочен към мюсулманския свят и техните обичаи.За прокарването на тези заповеди сред гоим има заповед от пионера им кабалистичен равин,защото това щяло да ускори излизането на месията,но ние знаем,че има Един-Исус Христос,но фалшификата му е антихристаnoahide.org/article.asp?Level=637&Parent=88
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Четем заглавие"Обединен свят в Обединените нации"и че.."седемте закона на Ной са задължение на цялото човечество"на конференция в ООН ,добре звучат да не убиваш,крадеш,да нямаш идоли и някои други,докато не се види че зад овчите одежди стои талмудокабалистичното им интерпретиране,т.е.тези които се подписват под тях признават,че на Мойсей е дадена"тайна,устна Тора"и всичко което е написано в талмуда за Гопода ни Исус Христос Божието Слово.
17
2
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
taq ne spazva korana razkrila si e liceto pred nevernici da se nakaje xa,xa
16
1
 
22
 
! Отговори
Марул преди 8 години
Миме, и с какво е полезна тази статия за Православна България? да тей ба в аспуха.
15
2
 
15
 
! Отговори
! преди 8 години
.."Исляма го индентифицирам с "убийства на честта", лицемерие (бурки), убийства (обезглавявания), лъжа (Коран), неморалност (4 жени), педофилия ("жени" на по 12 г.) и т.н. все лоши неща."...Много лоши неща си споменал,никой не иска обезглавявания..Но запитал ли си се и хич чувал ли си за ноахайдистките равински заповеди,които се прокарват по света на ниво ООН според които за нарушението на всеки един от тях наказанието е обезглавяване,това е бъдещето на света до идването на Исус !!!
14
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Въпреки,че не съм мюсулманин,аплодирам тази организация за запознанство на млади хора,които не искат да сключват уредени бракове,момичто на снимката е едно красиво младо момиче на което пожелавам да намери добър съпруг.Докато не харесвам как жените се забулват прекалено много,то нямам никакво право да им давам съвет и акъл когато телевизиите бълват кръв,насилие и убийство на хора,изневери,сексуални перверзии и лъжи ,които стават и част от обществото.
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
искаш ли да ни е халал за час-двапосле кой от къде
12
1
 
9
 
! Отговори
niki преди 8 години
Е добре де, как един мисюлмански мъж избира жена... ами след като я "разопакова" и нещата не са така, както си ги е представял.. какво прави?
11
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази малка статийка е част от пропагандната война срещу мюсулманския свят и е като вълк облечен в агнешки кожи,изглежда невинна но целта и е да се омраза между хората и антимюсулмански лозунги,новата световна религия под антихриста изисква падане на всички религии с враг номер 1християнството,които трябва да бъдат подчинени на кабалистичните ноахайдистки закони,
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Куала Лампур извиква в съзнанието на всеки трибунала,който осъди"Израел"за военопрестъпления преди последния Холокоста над Газа,колко още натежаха везните след това,когато стотици мъже,жени и деца бяха избити обградени и безащитни в концлагера при"самозащитаза"от военопрестъпниците.https://youtube/watch?v=oldaN16Nu2w
9
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Марийче (Нестерова), вземи та напише нещо за БЪЛГАРСКИТЕ НАРОДНИ ОБИЧАИ, че нещо напоследък съвсем ги забравихме. А расте ново поколение българчета ...Или вече се насочваме към исляма, та ни запознаваш с техните мурафети??
8
3
 
13
 
! Отговори
... преди 8 години
Значи не, че уважавам хамериканците или пък "братята" руснаци, но другаря путин им го каза по европеиски така да се каже: Що трябва ние да се съобразяваме с тях при положение, че те са в нашата държава и са малцинство!? Особено това важи тука в БГ където сме стигнали до там, е май пак ше ни въведът десятъка и ако не знае някой ко е туй ми по времето на турското РОБСТВО отива някой паша в БГ къща яде пие е.е и накрая даже му плащат и пари затова че ги е уважил! Това за по-младите го споменавам!
7
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прави впечатление по-долу призова "Аушвиц за мюслитата".Ако статията беше за еврей никога този коментар нямаше да бъде оставен следователно тази статия,която едва ли представлява интерес за някой особено за ционитките слуги,не може да има друга цел освен да предвизвика безмислена дискуция и антимюсулмански лозунги от страна на няколко прсти индивиди.
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Халал да са ви тия мустаци!