Въртете педалите, здравословно е!

Не трябва да ви спира и мръсния въздух
14
Въртете педалите, здравословно е!
Снимка: Reuters, архив

Карането на колело е полезно за здравето дори в голям град, в който въздухът е замърсен и има риск от инцидент за велосипедистите, предаде АФП.

В рамките на програма за европейски изследвания, французойката Одре дьо Назел от лондонския Импириъл колидж е работила в Барселона, за да оцени как се отразява върху здравето намаляването на пътуванията с автомобил за сметка на "активни" начини на придвижване - с велосипед, пеша или градски транспорт.

Проследено е и въздействието на въведената през 2007 г. общинска служба за безплатно отдаване на велосипеди върху конкретни заболявания, като деменция, диабет тип 2, сърдечносъдови заболявания, рак на гърдата и дебелото черво.

Тази система "е позволила да се увеличи физическата активност на хората, да бъдат спасени 12 човешки живота годишно при увеличаване на смъртните случаи с 0,03 годишно заради пътни произшествия и с 0,13 годишно заради вдишване на замърсители", пишат учените.

Карането на велосипед и ходенето пеша са полезни за всички живеещи в града, като намаляват замърсяването. Въвеждането на безплатната велосипедна служба в Барселона е довело до намаляване на изпускания въглероден двуокис с 9000 тона годишно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
6
 
! Отговори
до 6 преди 8 години
Ама до първия ротвайлер, после пак безсмъртни, но със сменен цвят на панталона.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
щом ходенето е полезно и увеличава живота значи пощальоните са безсмътни
3
2
 
11
 
! Отговори
юбералес преди 8 години
Един път рус, после брюнет, след това плешив............въртете ***.
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Алооо сменете си заглавието, че за някои хора то може да значи нещо доста по-различно от това да карат колелета за здраве :)
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде ще го караш този велосипед в София? На пътното платно ще те смачкат като ***, а на тротоара няма велоалеи и ще трябва да газиш децата.