Мъдри мисли на Ошо

"Животът е сега и тук"
6
Мъдри мисли на Ошо
Снимка: photl.com

Раджни́ш Ча́ндра Мо́хан Джаин, наричан още Ошо, е индийски съвременен духовен учител и философ, роден през 1931 година в Бхопал, Британска Индия. Когато се родил астролог предрекъл, че детето ще умре до седмата си годишнина.

Това накарало родителите му да го изпратят да живее при своите баба и дядо. Детството на Ошо било спокойно и без ограничения, но и без образование до седмата си годишнина. Учението на мислителя се корени в Хинду Адвайта веданта, приемаща, че всяка реалност произтича от една-единствена божествена същност.

Беседите, които провеждал не били в строга академична обстановка. Въпреки че отричал всякакви религии, той приемал, че съществува божествено присъствие в природата и около нас.

Ошо има издадени над 600 книги на повече от 30 езика. Мислителят умира през 1990 година, но след себе си оставя много силни послания. Споделяме някои от тях.

"Животът започва там, където свършва страхът".

"Никой не разполага със силата да прави две стъпки наведнъж, можете да направите само една стъпка в даден момент".

"Ако сте родител, отворете вратите към непознати посоки на детето, така че то да може да ги изследва. Не го плашете с неизвестното, дайте му подкрепа".

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Феликс преди 8 години
На мен много ми хареса сентенцията му за бога: "Може да се спори има ли, няма ли бог и как се казва, но едва ли някой се съмнява , че света е пълен с божественност"
5
1
 
5
 
! Отговори
Fo23 преди 8 години
"Я прочети малко за...."Бих предложил ти да прочетеш малко ОТ...иначе така цитираш чужди мнения.Иначе много ме радва ,че ти разбираш!Поздрави!
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Fo23Генерализацията и етикетирането е висша форма на неразбиране.
3
0
 
8
 
! Отговори
Fo23 преди 8 години
Ошо е казал още , че всеки човек е на различно ниво на развитие и трябва да сме толерантни към тези ,които не разбират много неща...и тяхното време ще дойде...да разберат!
2
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво му е великото? Я прочети малко за Acharya Rajneesh и Bhagwan Shree Rajneesh (други две от имената, с които е познат преди това). Че повтаря наизуст клишета - това го може всеки. По-важното е, че е печелил луди пари от лековерните си последователи, които са били толкова промити и прости, че са извършвали престъпления, за да поддържат култа към него.
1
4
 
7
 
! Отговори
Fo23 преди 8 години
НАЙ-ВЕЛИКИЯ УЧИТЕЛ ЗА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА!!!ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ!!!ПОКЛОН!!!