Мина – градът, който е "жив" само 5 дни

В него отсядат поклониците по време на Хадж
27 ное 2015 11:00, Александър Попов
11
Мина – градът, който е "жив" само 5 дни
Снимка: abc.net.au

Само преди два месеца светът се потресе от масовата смърт в долината Мина до Мека. Загинаха над 700 души по време на блъсканица при един от ритуалите на годишното поклонение, което събира милиони поклонници-мюсюлмани.

Представяме ви самия палатков град Мина, който е само на 8 км източно от светия град на мюсюлманите.

Той е разположен във вътрешността на долина в провинция Мак, в западната част на Саудитска Арабия. Самият град е с площ от 20 квадратни километра, а палатките в него са спретнато подредени, ред след ред.

Именно в тези палатки поклонниците остават през нощта по време на петте дни на хаджа, а през останалата част от годината, Мина е почти безлюден.

В града има повече от 100 хиляди климатизирани шатри, които са с площ 8 на 8 метра и са изработени от фибростъкло, покрито с тефлон, за да са устойчиви на огън.

Палатките са разделени в няколко лагера, всеки от които има собствена външна стена, оборудван е с кухненски бокс, санитарен възел и съоръжения за къпане.

През последните две години градът претърпя огромна промяна, тъй като правителството на Саудитска Арабия инвестира милиони в инфраструктурни проекти.

Според много хора подобен град, който е пълен само 5 дни в годината, може да приюти голяма част от бежанците от Сирия, Ирак, Афганистан и т. н., тръгнали към Европа.

Саудитските принцове обаче не искат и да чуят...

Вижте в галерията как изглежда градът, в който има живот 5 дни в годината

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: минахадж
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
1
 
! Отговори
случаен преди 8 години
bros,там неподмити няма,за разлика от твоя,който сигурен съм ти боядисва гащите след всяко ходене по нужда.Със тази ганьовска омраза към различните,ще изчезнем от картата на света-срам,срам...
9
0
 
4
 
! Отговори
един преди 8 години
Е чак пък потресен!!! Не мисля че целият свят е бил много впечатлен че 700 овце от стадото са пострадали дали всички мюсюлмани са били потресени когато загинаха маса християни и в руският самолет и в Париж ?? Едва ли!
8
1
 
5
 
! Отговори
bros преди 8 години
Мале, представям си каква смрад е по време на Хадж-а. Неподмити анални дупки и миризливи сандалки... Блях...
7
1
 
7
 
! Отговори
Стършел преди 8 години
Даааа, чудесно място за бежанците...защо ли саудитските принцове не ги искат?
6
0
 
6
 
! Отговори
до 1 преди 8 години
Да, прав си, точно това се случва в момента. В момента наблюдаваме "хиджра", най-масовата от векове насам. Само Меркел и Оланд си блеят за взаимопомощ и толерантност, без изобщо да съзнават, че тия ще отхапят ръката, която им помогнала.
5
1
 
9
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 8 години
Путин да прати СУ-тата да бомбандират по време на Хадж и така проблема с тероризма по света ще бъде решен трайно за дълъг период от време.
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А къде ще ядат и къде ще спят?
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да се молят с останалите
2
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А през тези 5 дни къде ще отидат бежанците? Бил съм там, няма начин.
1
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що не го заселват с "бедстващи" бежанци?Хем са мюсюлмани хем са араби- техни хора.Ама по-добре да цоцат социални помощи от ЕС и да ислямизират Европа нали?