Украинците преоткриха дървата... в колите си

Високите цени на горивата превърнаха колите в пазители на природата
9 дек 2015 20:03,
57

Снимка: izismile

Енергийната криза и постоянно растящите разходи за гориво правят хората все по-заинтересовани от алтернативните източници на енергия. Така например все повече украински шофьори започват да използват дърва за гориво за автомобилите си.

Предвид възхода на електромобилите, използването на дървесина за гориво не изглежда съвсем практично решение. Технологията обаче не е никак нова. Хората всъщност са ползвали енергията от дърва за задвижването на превозни средства в продължение на десетилетия, но технологията е използвана най-вече по време на Първата световна война.

Днес обаче технологията се използва освен за експеримент, който да докаже, че технологията работи, и за пестене. Украинските шофьори все по-често монтират на колите си дървени горелки и котли.

36-годишният Евгений Чернигов превръща стария си "Opel" в превозно средство на дърва. Така се движи от миналата година. Направил самоделката след поредното повишаване на цените на природния газ. Предвиждането до работа станало скъпо удоволствие.

Учител по физика и математика, Чернигов прочел за технологията в интернет. Поровил и за литература и се върнал назад към 1939 г. Била лесна работа, след като вече веднъж прочел за технологията.

Чернигов прикачил печка на дърва и метален контейнер на гърба на колата, като свързал системата с двигателя на колата. Газът, продукт от изгарянето на дървесината, се съхранява в метален контейнер, филтрира се, охлажда се и след това се подава на двигателя.

За 100 км. пробег колата консумира по 18 кг. дървесина. В зависимост от качеството на суровината колата може да вдигне до 100 км. в час.

Чернигов разказва, че в колата може да гори и пластмасови бутилки, но нищо не се сравнява с изсушената черница. Украинецът твърди, че горивото не просто излиза по-евтино, но то е и по-щадящо за околната среда. Вместо замърсяващи газова ауспухът изхвърлял само водни пари и въглероден диоксид.

Сергей Ягун от Донбас пък направил първата си кола на дърва преди няколко години. Тогава преобразих стара Лада, а по-късно и Волга. Твърди, че никога не е имал проблеми с полицията.

Въпреки това обаче говорител на украинското МВР твърди, че ползването на нерегистрирани енергийни източници е противозаконно.

Вижте и как изглеждат возилата!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
0
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До ВЕЛИК ПРОГРАМИСТмУмче, там дет съм играл ти не можеш да стъпи. Кви щуротии? Всичко е както съм го писал заповядай тук в Сидней да се убедиш. Да кача ли още някоя снимчица? Облаците са само в главата ти. Мога да съм анонимен колкото си искам, имам куп ЕсЕсЕйч тунели навсякъде, крашвал съм много сървари само за мое забавление, как мислиш че си праим ко'т си искам тука за забавление?Въобразявай си че си Велик Програмист, но си едно код мънкей с роПчетата на трАстиката ти фъргаме дребен мангиз
29
1
 
1
 
! Отговори
друг тираджия преди 8 години
АЛ)ооо, тираджията.... Продължавай да пътуваш по тази линия. Няма нужда да се прехвърляш по европейските магистрали. Ще се разболееш,защото няма да чуеш нищо за комунизъм и социализъм. Въздишай и пиши лъжи и глупости.Стой си там. По -добре и за теб , и за мен.
28
1
 
14
 
! Отговори
Мизирабликов преди 8 години
Украйна, където бяха авиостроителните бюра Антонов(Ан...), с ненадминати и до сега рекорди, копае дъното. Измамени, обезверени, но по природа сръчни и ученолюбиви, може един ден да си променят бъдещето...Как: Вместо показаните съоръжения, се връзват 2 крави, които **** метан. Или био гориво от клозета на двора(съоръженията не се доработват в случая,но миризмата...Милите казаци, известни с чутовната си трезвеност,ако се лишат от самагона,то и с него ще подкарат ладичката.То и тротила гори супер(:
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТАзи кола е със Софийска регистрация. Тоя е готов да го приемем в ЕС да идва в СОфия. Тука ще шашне всички с иновативното си возило:) По време на демокрация всичко е възможно няма да се учудя ако горят и кравешки тор. след като сина на Маккейн изкупи украинската Нафтогаз която Порошенко преди това услужливо обяви за приватизация. Сега украинците и европейците плащат прескъп руски газ оскъпен от транзитна такса през вече американската НАфтогаз :)
26
2
 
16
 
! Отговори
Ванката преди 8 години
Под американско робство винаги идва мизерията и останалите демонократични придобивки,това е основно правило във всяка една странта,която е с отнет суверинитет и е подложена на тотален геноцид.Украинците вече го научиха по трудният начин,а можеше просто да видят как е при нас преди да се бутат във врящият казан за претапяне на народите.
25
28
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
цъкаш за стотинки ти, другарю ... аз отдавна съм далеч на Запад ... на безопасно разстояние от такива като вас.Вече нищо не ме свързва с България освен радостта да ви мразя заради идиотизма ви ... и то напълно безплатно.
24
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен...48..тираджията изкарва по 4 000 евра в месец--а не цъка като теб по форумие за стотинки...
23
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да не говорим,че бандитите могат да те разтрелят на пътя..................ПУТИНСКИТЕ БАНДИТИ - да, ... ама не ти стига акъл да видиш причината, за това си *** тираджия,
22
3
 
30
 
! Отговори
ТираДДЖЖия преди 8 години
Много съм пътувал в тази посока-Беларус и Украйна--Мога да ви кажа,че за една година,украинците се превърнаха в жалка държава.Преди 3-4 години имаше някакъв живот там-а сега е пълна скръб.Да не говорим,че бандитите могат да те разтрелят на пътя без никаква причина.Затова не се учудвам от снимките-просто докараха хората до просешка тояга.За една година ги превърнаха в дрипювци-не съм вярвал че това е възможно-за 1 година...Обикновенните граждани вече проклинат и САЩ и Е.С....
21
28
 
8
 
! Отговори
Потресен преди 8 години
Потресен съм! Докато на Запад хората мислят над технологии от 21 век и произвеждат Тесла, Приус и водородни клетки на БМВ, бившият Соц лагер преоткрива технологии за отселяване от Втората световна война. Комунизмът и псведо-славянския бит и култура не са довели до нищо добро!
20
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до40В света никога не е имало демокрация и никога няма да има!!!!
19
1
 
28
 
! Отговори
евроатлант преди 8 години
Вие бензин или дизел ще заредите!?-не налейте ми дърва 2 кубика от нацепените с *** за добавка!
18
1
 
13
 
! Отговори
ХАХХАХААХААААА.... преди 8 години
До Анонимен 28Всичко е като в България!
17
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Демокрацията, Ес, Нато и бла бла бла бла..................................................
16
5
 
11
 
! Отговори
7 преди 8 години
ако са верни цифрите това е минимум 10 пъти по-евтино от бензина, пък ако си гепиш от някоя гора "горивото" е безплатно.Но овцете гледам тука блеят и си се кефят че плащат 90% от цената на горивото за акцизи ддс и да пълнят нечии гушиБраво на хората!
15
0
 
14
 
! Отговори
пенсионер преди 8 години
Това го е имало и у нас по времето на 2ра та световна война и е патент на немците доколкото знам а колкото е рентабилно не знам но държавата няма далавера ако това е добро за хораата така.че ако се пробвате да го правите в България ви очаква днъци.
14
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това идеално гори конско гюбре.
13
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Честито ви демокраДия фащ ес сороси мороси и тем подобни екстрички!!!
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ама нов внос
11
0
 
27
 
! Отговори
очаквайте преди 8 години
скоро и в българия