Три празника днес - вие избирате какво да отбележите!

Св. Валентин, Трифон Зарезан или Успението на Св. Кирил Славянобългарски?
14 фев 2016 07:30, Александър Попов
75
Три празника днес - вие избирате какво да отбележите!
Снимка: Reuters

На 14 февруари съвпадат три празника и всеки българин може да избере кой от тях да празнува. Това са църковният празник за Успението на Свети Кирил Славянобългарски, празникът по стар стил на Свети Трифон Зарезан, честван като Ден на лозаря, и празникът на Свети Валентин.

Денят на лозаря - Трифон Зарезан, е посветен на труда и любовта на българите към лозата, гроздето и виното. За първи път този празник започва да се чества официално у нас през 1962 г. в деня на Свети мъченик Трифон.

Тогава с постановление на Министерския съвет е обявен за професионален празник на лозаря. С въвеждането през 1968 г. на Григорианския календар от Българската православна църква църковният празник на Свети Трифон Зарезан започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари.

Според българския обичай, в празничния ден селските стопани излизат на полето и зарязват няколко пръчки, поливат корените на лозата с вино и благославят: "Колкото капки, толкоз коли грозде". Кулминацията на празника е избирането на "цар на лозята" - обикновено това е някой добър стопанин, който се смята за късметлия, за да може по време на неговото "царуване" да се роди обилен плод.

На 14 февруари Българската православна църква отбелязва църковния празник на Успение на Свети Кирил Славянобългарски.

Константин Философ, наречен Кирил, произхождал от семейството на знатните солунски славяни - Лъв и Мария. Учил е в Магнаурската школа в Цариград. Завършил образованието си с прозвището "философ" и бил назначен за патриаршески библиотекар и преподавател по философия.

На него били възлагани различни поръчения с обществен характер. Отегчен от суетата на този свят, Константин избягал тайно в манастира на малоазийския Олимп при своя брат Методий, където създали славянската азбука и превели свещените книги на Православната църква на езика на солунските българи. Кирил починал в Рим на 14 февруари 869 г. и бил погребан в църквата "Свети Климент Римски".

Свети Валентин е роден в Италия и е бил християнски епископ. Живял е по времето на император Марк Аврелий Клавдий Втори. Когато императорът забранил на войниците си да се женят с идеята, че като нямат семейство, ще са по-самопожертвователни в битките, войниците християни тайно били венчавани от епископ Валентин. Заради това впоследствие той е обявен за закрилник на влюбените. Обезглавен е през 270 г. заради непреклонната си вяра в Бога, а много скоро след това е канонизиран.

Празникът 14 февруари, посветен на Свети Валентин, започва да се чества през 14-и век. На този ден влюбените изразяват любовта си един към друг, като си изпращат поздравителни картички и бонбони във формата на сърце. Обичайно се подаряват и цветя.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За мен на 14февтуари няма празник.
25
0
 
2
 
! Отговори
Kiril преди 8 години
Защо празнуваме Коледа на 24 декември, а Трифон Зарезан на 14 февруари??
24
1
 
5
 
! Отговори
дядо ви преди 8 години
Уважете българската традиция и нейния чуден резултата - виното, така ще дойде и любовта !!
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки да си празнува това което иска :)
22
0
 
5
 
! Отговори
Ивайлов-град преди 8 години
А у наше село -Ивайлов"град", де, имаме четворен избор - Общинският ни "мозъчен тръст" реши точно днес да бъде и праник на "града" ни . Набързо яхнаха празника на Трифон Зарезан , защото друг ден едва ли ще могат да съберат толкова хора да им слушаг нарцистичните речи и гледат панаирджийските изпълнения .
21
1
 
5
 
! Отговори
виното преди 8 години
Няма такъв български празник св. Валентин това е измислица Не е необходимо да се рекламира и да се отбелязва в календара който иска да си го чества този празник е на американците за нас е глупост
20
2
 
5
 
! Отговори
Katrin преди 8 години
Едно време хората са се молели да божества,мумии,глинени статуи, сега вярват на икони,папи,попове,кръстове,почитат религии и празнуват измислени празници, а ни спохождат беди и нещастия. Животът ни върви към лошо. Някой замислял ли се е защо е така? Някой задавал ли си е въпроса за страдаме? Запомнете едно, докато не признаем и не се поклоним на Единственият Бог, Нашият Създател, ще се въртим в един омагьосан кръг, ни партии, ни религии ще помогнат.
19
0
 
19
 
! Отговори
Мирослав преди 8 години
Айде Честит Трифон Зарезан! Нека днес да подрежем лозята (който има) или просто така заради обичая. Аз лично ще подрежда асмалъка колкото за обичая и нека се повеселим по като български с домашно вино, хубави мезета, хубава българска музика (без чалги и простотии), пукащи дърва в камината и добри приятели! Стига вече с тези вносни "маркови" алкохоли, сьомга, суши и нз си кво! Някой хора големи "европейци" станаха, ама само за изгъзицата... Наздраве с чаша домашно червено вино и ***. Канарите!
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Александър Попов , умишлено ли не споменаваш , че Св. Валентин е католически , а не наш , православен празник ?!?! Така утре можеш да ни предложиш и Рамазан Байрам да празнуваме !
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 7909Идеята Трифон Зарезан да се празнува днес, НЕ е защото църквата така е казала... Църквата е отбелязвала празника на св. Трифон на този ден, за да се опита да заличи по-стария "езически" празник на Дионисий, свързан с лозарството, виното и началото на стопанския цикъл. И понеже не може да го заличи, го присвоява като просто сменя името от Дионисии, на св. Трифон. За хората си остава старата дата, защото именно те знаят връзката между датата и смисъла на пазнуванто.
16
1
 
4
 
! Отговори
7909 преди 8 години
До SharkДаже един, Трифон Зарезан мина на 01.02, но не пречи да се повтори за по-сигурно :)
15
0
 
19
 
! Отговори
тцЪ преди 8 години
Честит Трифона Зарезан! Наздраве и весело празнуване!
14
2
 
26
 
! Отговори
Марияна преди 8 години
АЗ НЕ СЪМ КАТОЛИЧКА, ЧЕ ДА ПРАЗНУВАМ СВ.ВАЛЕНТИН. А ВИЕ?
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама мола ви сЪ,днес е Лойко Борезан,как така отебавате Премиерина!?
12
1
 
28
 
! Отговори
Българин от Германия преди 8 години
БРАВО на БЪЛГАРИТЕ по-долу ! Св. Валентин е изкуствен, внесен празник и тук в Германия,отговарящ на отвъдокеанската и еврогейската доктрини.Моето сенейство и Българските ни Приятели тук в нашия град, ще се почерпим довечера с БЪЛГАРСКИ МАВРУД в един хубав Български ресторант.ЧЕСТИТ ПРАЗНИК !
11
1
 
29
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Днес е Трифон Зарезан !Не съм чак толкова набожен, за да чествам Успението.Не съм промит мозък, за да празнувам чужди католически празници като някой си Св. Валентин ...
10
1
 
28
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Празниците са два, не са три. Валентин не е наш празник, не ни го натрисайте така арогантно.
9
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само 2-та празника са Български!
8
2
 
26
 
! Отговори
Тинев преди 8 години
Аз съм БЪЛГАРИН.И празнувам ТРИФОН ЗАРЕЗАН. / този зарезан на 14.02, а не попската измишльотина на 1.02. /.А тия американски изг-зици, като валентинки и други тъпотии, да си почитат те.Н А З Д Р А В Е !
7
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Св. Валентин от кога е празни само да попитам? От както приехме евро атлантическите ценности ли? Та това нито е български, нито е православен празник! Католиците да си го празнуват, а не да ни го натрисат на нас! Ние си празнуваме свети Трифон! Стига лиготни и евроГeйски изпълнения!