Защо си заслужава да откажете храните, съдържащи глутен

4 основателни причини
25 май 2016 20:53, Теодора Драгоева
16
Защо си заслужава да откажете храните, съдържащи глутен
Снимка: Instagram

Преди 10 000 години основният източник на храна за хората са били дивите животни и плодовете, а не зърнените култури. От раждането на селското стопанство е налице постоянно нарастване на размера на консумацията на зърнени храни.

През последните 130 години в западния свят, където хроничните заболявания са много широко разпространени, хората консумират най-голям процент преработени зърна и глутен.

Много учени смятат, че храносмилателната ни система не се е адаптирала напълно към храносмилането на тези зърна. Експертите смятат, че 81 процента от хората имат някаква форма на непоносимост към глутен, като най-често това се среща при хората от северноевропейски произход.

Дори да не сте диагностицирани с алергия към глутен или цьолиакия, пак си заслужава да спрете да консумирате храни, съдържащи глутен.

Ето и защо:

1. Повече от 55 болести са свързани с глутена. Ако сте чувствителни към глутен, имунната ви система изпраща антитела, които да атакуват частиците глутен. За съжаление, протеинът в глутена, глиадин, прилича на молекулярно ниво на някои от собствените тъкани на тялото. Затова антителата често погрешно атакуват други органи и системи, от кожата, през мозъка, до щитовидната жлеза. Този процес е наречен молекулярна мимикрия. Всичко това може да ви причини проблеми с храносмилателната система, ревматоиден артрит или автоимунно заболяване, като тиреоидит на Хашимото.

Още по темата четете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: откажетехраниглутен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
София преди 7 години
Аз лично по себе си мога да кажа следното,насъбрала съм различни болести ,астма,хашимо ,проблеми със стомаха,проблем с черен дроб и бели дробове,постоянно слаба имунна система ,херпес,алергии, итн. Правя си прочистване на черен дроб вече 7 пъти и още има какво да се чисти,спряла съм бяла захар,рафинирани храни,бяла сол,кафе,какао,безалкохолни,млечни продукти,меса,риба може и да хапна някой път зависи но е важно от къде са продуктите,пиех хапчета преди не ми помагаха сега само с промяна на хране
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Статията макар и да казва някой принципно верни неща, като това, че глутенът е вреден, в нея има и много неверни и неточни неща. Сред храните с глутен е изброен лимецът, което е пълна глупост. Лимецът е точно храната, която дори хората с силна непоносимост към глутен (алергични) ядат, защото лимецът съдържа по-малко от 2%, което на практика е нищо. В житните култури освен това има много полезни вещества, като големите съдържания на лутеин и зеаксантин, които са изключително полезни за очите.
10
1
 
1
 
! Отговори
vse edno: преди 7 години
До 1: Био храни има и в БГ - който иска си купува. Минерална вода - също, българска. Странно, на всички бабите им умират на преклонна възраст, пък по-крива и гърбава нация от българите няма в Европа. Дрънкаш глупости. И лекарите ти между впрочем твърдят вкупом, че хората днес живеят по-дълго. Факт, но не и в БГ. И да - Интернет е вярното място за информация, стига да знаеш къде и какво да търсиш
9
1
 
6
 
! Отговори
1 преди 7 години
Много е важно да ви е страх от глутена. Трябва да си купувате скъпи внесени, био храни.Трябва да пиете минерална вода внесена от другият край на планетата. Баба ми навремето все така правеше и затова почина на 83 г. Лекарите дето твърдят, че човек е програмиран генетично да яде храната която се намира там където е роден. Ама ние знаем, че те лекарите нищо не разбират. Интернет търсачките и форумите са по - добър източник на информация !
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайдем стига сте лъгали хората за тоя глутен. Ей прос.ти долни хора
7
2
 
7
 
! Отговори
Софиянец преди 7 години
Добре бе некакви аутисти ли пишат теа пасквили или просто превеждат с гугъл от некви жълти сайтчета и плъосват статийки за генериране на трафик?
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Подобрителите в брашното, които го правят да бухва повече от маята, част от които е глутена, са отрова. Заради тях не ям нищо, което може да бухне от мая, освен ако не е толкова ферментирало, че да подлежи на дестилация.
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защото така е модерно! Няма да има какво да приказвате на кафе. Затова стани ултравеган и яж само растения починали от естествена смърт, намерени високо в планините, зарадени с космически лъчения, но и с тях не прекалявай, защото всяко нещо е вредно в големи количества!
4
2
 
7
 
! Отговори
Лекар преди 7 години
Таратанци! 83%?Ако бях хлебопроизводител, щях да съдя автора за клевета.
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Маята, с която се блъскат почти всички тестени изделия е хиляди пъти по вредна от прословутия глутен. Обаче това е тема табу. Допреди 50-60 години хляба се е правел само с квас.
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хапвам си трици с глутен и ме боли фара.
1
4
 
25
 
! Отговори
лупи преди 7 години
Смях се от сърце на неграмотната статия. Непоносимост към глутен в света имат 3% от хората. И другата глупост- "алергия към глутен или цьолиакия". Алергията към глутена се нарича цьолиакия, олиго.френи!