Когато медицината е безсилна: Живот в леген!

Рядко заболяване мъчи 19-годишно момиче от Нигерия
23 юли 2016 21:58, Екип на Dnes.bg
27
Когато медицината е безсилна: Живот в леген!

Като всеки друг тийнейджър, тя е усмихнато момиче, което има мечти за бъдещето. Рахма Харуна например мечтае да си отвори магазин. Не е недостижимо, казвате. Помислете пак.

Рахма е родена с рядко заболяване, което я е оставило почти без крайници и я принуждава да живее живота си в леген.

Момичето от Кано, Нигерия, е родено като здраво момиченце, но когато навършва 6 месеца растежът й рязко спира.

"Всичко започна, когато тя беше едва на 6 месеца и се научи да седи. Но така и не се научи да пълзи. Всичко почна с треска, след това бяха болките в корема, после и крайниците започнаха да я болят", разказва майката на Рахма.

Семейството й обаче не я изоставя. Опитват се да й дадат най-доброто от живота, на което са способни. Тя е изключително близка с 10-годишният си брат Фахад, който е неотменно до нея, пише "Дейли Мейл".

"Помагам й по много начини. Къпя я, извеждам я навън. Щастлив съм като видя хората да й помагат. Водя я при роднини, на нея й харесва да ги посещаваме", разказва Фахад.

Какво обаче причинява болестта й не е ясно. Нейният баща разказва, че вече 15 години се мъчат да разберат.

"Отглеждам зеленчуци, продавам ги, търся начини да спечеля пари, за да платим за разходите около нея", разказва бащата.

"Продадох почти всичко, което имам. Похарчил съм около 1 млн. найра (около €3 000, бел. ред.) Само Бог знае истинската стойност на онова, което съм похарчил", обяснява бащата.

А лекарите в Нигерия недоумяват какво причинява състоянието на Рахма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
10
 
! Отговори
Ман Юнайтед преди 7 години
На всички злобни същества, които дори не разбирам, как е възможно да имат такава злоба и омраза в себе си им пожелавам ако има друг живот да се родят там.И някви богати лигльовци да им обясняват, как те са *** и заслужават да умират от глад.Те и уличните котки се раждат по много! Това е начин да оцелеят, но ти от къде да знаеш? Де да беше ходил на училище.
17
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До в краен случайЧовече, не знаеш какво говориш, евтаназията е допустима / там, където това е възможно по закон!/ само ако болният ЛИЧНО я пожелае! Момичето от репортажа неистово иска да живее, въпреки страданието си има мечти, надежди, любов, планове за бъдещето! Трябва да й се помага да ги осъществи, а не да й се тика в лицето нелепата в случая идея за евтаназия!
16
14
 
6
 
! Отговори
в краен случай преди 7 години
Явно е неличимо и не се хвалете с това ИЗМЪЧВАНЕ на болното дете, родителите, здравото братче.За такива тежки случаи е евтаназията: освобождаване от мъките, когато няма лечение.
15
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може ли някой да ми обясни защо тази новина е в раздела "Свободно време"?
14
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Население: 2015 очаквано 182,202,000 2006 преброено 140,431,790За 10 години, са се нароили още 40 милиона. Бедни били? Нямали храна? Как се плодят тогава? Ако България имаше същите темпове на растеж, от 1989-та до сега трябваше да сме 35 милионна държава. Така че - не, ние няма нито да съжаляваме, нито да подпомагаме нигерийци. Щом се държат като ***, ще бъдат третирани като такива.
13
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мъчно ми е за момичето, но не бива сега да го приемаме за наше бреме.Наистина Дънов е казал че децата които се раждат с големи дефекти или имат да плащат за стари грехове или идат за да изкупят грехове на родителите им, защото и те страдат.В случая мисля че *** много добре ни показват как не се губи дух, евала !
12
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре, какво очаквате от нас в случая? Всякакви истории могат да се покажат. Сега какво, да не оправдавате мигрантите от Нигерия? Защо тяхното общество не й е помогнало, а се прехвърля на някой друг. Винаги ще има някой с незавидна съдба. Покажете живота на някои от нашите циг'ани. Сигурно щяха да изкарат на показ, за да просят пари.
11
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Затова стига сте се оплаквали, а се радвайте на живота.
10
6
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Милото момиче, каква тежка съдба за нея и семейството....И все пак в цялата тази история има нещо светло - вижте само с каква самоотверженост и любов тези скромни хора се грижат за нея! Свалям им шапка! И им желая да крепят с всички сили тази светлина помежду си, това е много по-ценно от други неща, които обикновено фаворизираме!
9
2
 
42
 
! Отговори
до 10 преди 7 години
Съгласен съм, но в случая семейството на момичето е бедно и търси обществено внимание, с цел да й помогне за да й увеличи шансовете за по-добър живот. Все пак искат възможно най-доброто за дъщеря си. Предполагам ти е ясно какъв е шансът да успееш да го направиш ако си неизвестен нигериец.
8
22
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не всички имат шанса да са здрави и читави но е недопустимо някой да използва чуждото нещастие за да привлече вниманието върху себе си. Като Днес. бг например.
7
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
кофти карма
6
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ние които айде, не всичко, но поне сме прави и здрави и се дърляме за глупости и си пропиляваме живота без да го оценим и радваме. Споделяйте живота бе хора, всеки миг е неповторим, не го пропилявайте, друг няма да имате...
5
4
 
67
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
А, сега се замислете за млади и прави хора, които се самоубиват.Те са по-слаби духом от това момиче.
4
0
 
61
 
! Отговори
до 2 преди 7 години
"ЗАТОВА НЕ Е ХУБАВО ДА СЕ ПОДИГРАВА ЧОВЕК НА ПОДОБНИ НЕЩА!"Това е много вярно и го научих преди още в началото на 90-те в първи-втори клас от учителката си (госпожа Елена Великова, ОУ "Ангел Кънчев", Варна). Тогава със съучениците ми видяхме инвалид, някои започнаха да му се подиграват, все пак бяхме деца и не разбирахме, и тогава учителката ни каза да се поставим на негово място, защото това можеше да се случи и на нас. Вече не беше толкова забавно.
3
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нигерия е на 6-то място по износ на петрол в света (Кувейт е след нея, Венецуела е на 9-то място).
2
0
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кофти я е прецакал животът, но поне неотлъчно до себе си има хора, които я обичат.
1
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мале, това е ужаснооооо! Как живее така?