Мамо, тате, съдя ви – качвате излагащи снимки във Facebook!

Австрийска тийнейджърка праща родителите си в съдебната зала
15 сеп 2016 11:00,
11
Мамо, тате, съдя ви – качвате излагащи снимки във Facebook!
Снимка: архив Reuters

Тийнейджърка съди родителите си, защото те прекалили с качването на излагащи снимки на детето си във Facebook.

18-годишното момиче от южния австрийски регион Каринтия твърди, че над 500 снимки са били качени в последните 7 години. Според нея снимките са качени без нейното разрешение и са направили живота й ужасен.

"Те нямат срам и лимит - не им пукаше дали на снимката съм аз, седяща на тоалетната, или пък спяща гола в кошарата ми - всяко едно нещо беше снимано и направено обществено достояние", обяснява момичето, чиито лични снимки са били достояние на над 700-те приятели на родителите й.

Тя помолила родителите си, които смятат, че са собственици на снимките, след като са ги направили, да ги свалят от мрежата.

"Уморена съм от това собствените ми родителите да не ме взимат насериозно!", обяснява момичето пред Local.at.

Адвокатът на момичето обаче смята, че тя има доста добри шансове да спечели делото, стига да докаже, че снимките са й отнели правото на личен живот.

Ако момичето спечели делото, родителите й ще трябва да й платят финансова компенсация и да покрият разходите й по делото.

Това е първият подобен случай в Австрия и ще се гледа този ноември. Закон, който да урежда подобни отношения, съществува във Франция. Ако някой качи снимка на друг човек, без съгласието му, то първият може да лежи една година в затвора и да плати глоба до €45 000.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Мислете малко! преди 7 години
"Спяща гола в КОШАРАТА ми..." Не в леглото! Сещате ли се на какви 3 години е била по време на снимката? Аман от "евроценности"!
7
2
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Какво има да доказва,.Самото обстоятелство,че ги съди трябва да е достатъчно,че и нарушават правата.
6
0
 
23
 
! Отговори
Az преди 7 години
На 30г,съм много обичам да снимам двете си дечица.Но нямам фейсбук,не искам и да имам,което значи че няма да кача и една снимка,на децата си в интернет!Те са си наши,може да не са перфектни,има и някои доста смешни,но публично и заради "лайкове" не,благодаря!
5
0
 
5
 
! Отговори
до 5 преди 7 години
прав си. точно си е така.
4
2
 
12
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 7 години
Пуснали гола снимка докато спи против волята и. Какво има за доказване...?
3
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Амат от простотия с този фейсбук, постоянно се разправям с този и онзи, съберем се някъде снимка след снимка, виж този лайкнал онзи написал. Не можеш да седнеш на спокойствие и да имаш нормална комуникация и това са хора на 30, 40 години не дечорлига. Или цяла вечер човъркат из телефона нещо. Кефят се как някой ги е харесал, но дали това наистина е така, както се казва ласкателите са, като лешоядите, само че едните кълват живите, другите умрелите.
2
2
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората, които си документират целия живот на децата във фейсбук изглеждат психически болни отстрани. На приятелите им това е противно, както и на собствените им деца в по-късна възраст, но поради някаква причина те не намират нищо нередно.
1
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
като се замисля колко тона гигабайти снимки ще има по разни сървъри на детето ми, направо се радвам, че съм от поколението преди Интернет. И не говоря за шернатите в социалните мрежи, а тези в телефона, които отиват направо в "облака" и просто чакат, някой "приятел" да ги направи достояние на света. Представям си, ако детето стане публична личност, дали аз като родител съм достатъчно отговорен към неговата личност. хубаво е всички да си го помислим.