Сибир убива 250 000 елена заради заплаха от антракс

Тази година вече почина 12-годишно момче, яло заразено месо
Обновена: 30 сеп 2016 14:46 | 30 сеп 2016 14:07,
6
Сибир убива 250 000 елена заради заплаха от антракс
Снимка: архив Reuters

Една трета от най-голямото стадо елени в света може да бъде убито в опит да се предоврати разпространяването на "зомби" болестта в руската тундра, съобщава The Guardian.

Смята се, че в Ямало-Ненецкия автономен окръг, арктическата зона на западен Сибир, се отглеждат над 700,000 опитомени елена, което ги прави най-голямото стадо в света. Близо 300,000 от тях се намират на полуострова Ямал, от където се разпространява и болестта антракс. Смята се, че тя се е появила, след като високи температури в този район са размразили труп на починал от нея елен, пише Siberian Times. Бактерията на антракса се е запазила десетилетия и след премахването на дебелия слой лед, вече е можела да се разпространява.
 
Властта на автономния окръг, който е субект на Руската федерация, предлага намаляването на популацията на животните с 250,000 да се финализира в най-кратък срок, като това се гарантира и от губернатора на окръга Дмитрий Кобилкин. Контролирането на броя на елените чрез убиване традиционно се извършва през ноември и декември, но тази година той ще бъде в пъти повече от други години.
 
Първият смъртен случай бе юли тази година, когато 12-годишно момче е починало след консумация на заразено еленско месо. От антракс са починали поне 2300 от елените, както и други животни. Официалните власти казват, че трябва да се вземе решение бързо, тъй като болестта може да се разпространи бързо заради големината на стадото.
 
Не всички са съгласни животните просто да бъдат избити, дори да не са заразени. Николай Власов, заместник-началник на федералната служба за ветеринарен контрол предлага част от елените да бъдат преместени на юг и да се отглеждат две стада, а не едно толкова голямо, което вреди и на околната флора и фауна. Друго предложение е да се предлагат изгодни ипотеки за апартаменти на хората, отглеждащи елени, при условие че се откажат от това.
 
Не липсват и конспиративни теории - антропологът Олга Мурашко смята за доста съмнителен факта, че искането за избиването на толкова много елени съвпада и с експресното издаване на лицензи за добив на природен газ в този регион, който е най-важният източник на този ресурс в Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: Сибирантракс250 000 елени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
Алов преди 7 години
После месото като телешко внос за Б-я и готово. Тлъста печалбичка.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Северна Америка също са плъзнали болести по елените. Ще сърбаме попарата на шепа хора, когато Арктика се стопи.
1
3
 
6
 
! Отговори
ля ля преди 7 години
неправилно според мен!