"Без будилник": Бягство от цифрите с плетки и шевове

За шаловете, чантите и бижутата – когато идеите се срещат с упоритостта
6 окт 2016 18:00,
8

Снимка: Facebook

Между счетоводството, финансовите отчети и модата на пръв поглед няма нищо общо. Но днес в "Без будилник" ще ви запознаем с 23-годишната дизайнерка Йоана Паланкова, която е намерила начин как да разгърне артистичното в себе си, като запази педантичността и упорството, което влага и в сметките.

Общо взето Йоана се занимава с цифри и отчети и в работата й няма нищо артистично, както сама отбелязва. Нейните бижута, шалове и чанти обаче са нейният отдушник и шанс да покаже, че има богато въображение да твори красиви неща само с двете си ръце.

Разказва, че предвид привидно скучната й работа, е имала остра нужда да прави нещо странично и различно. Всичко започнало преди около две години. Като всяко момиче имала визия как да изглежда и как да комбинира някой аксесоар с друг. Точно такива обаче нямало или по-скоро - не намерила.

"Не съм много по ходенето по магазините. Нямам нерви. И така разбрах, че ми е по-лесно сама да си направя това, което ми е в главата", разказва Йоана пред Dnes.bg.

И така се оказва, че има идеите, но не знае как да ги реализира. Започва да търси, рови и да се учи сама, като основен помощник й е интернет.

Първото нещо, с което се захваща, са кабошони - малки стъклени бижута, които обаче се оказват не толкова трудни за изработка и не толкова вълнуващи. После преминава през мъниста и бижута с прежда. Съветват я да направи нещо по-голямо и така се започва с шаловете, които плете без куки, само на китките си. Тези плетени яки предизвикват и голям интерес - както заради студеното време, така и заради интересната визия.

След студените дни обаче идват и топли, а шаловете влизат в гардеробите. И е време за друго предизвикателство - Йоана трябва да се научи да прави нещо ново.

"Реших да шия летни шалове, но не можех да шия. Трябваше да се науча как да ползвам шевна машина. Да правя дрехи ми се стори сложно и започнах с моите любими раници", разкрива Йоана и добавя, че преди да се научи да шие добре, е подарявала на близки първите си творения. И така майка й набързо се сдобила с пет чанти.

"Най-голямото удовлетворение идва, когато резултатът накрая е добър. В началото какво щастие беше, когато направих за първи път прав шев! Чувството е незаменимо, когато успееш да направиш нещо, точно както е в главата ти. Да направиш нещо с двете си ръце и то да е красиво и функционално", споделя дизайнерката.

Плетенето, шиенето и малките детайли са най-добрият начин за Йоана да избяга от скуката, както и от проблемите. Тя споделя, че когато е започнала, не й е вървяло много. Новата й страст обаче й помогнала да си възвърне самочувствието и да се разсее от негативните мисли. И то до такава степен, че се случвало близките й да ревнуват от хобито й. "Бързах след работа или лекции да си купя плат, ципове, у нас заприлича на ателие", споделя тя.

Въпреки че очите й стават като "палачинки", а китките - сини от плетене, удоволствието за нея е по-голямо. "Психически ти се изпразва главата от всякакви дребни негативни неща", добавя Йоана.

Може би защото е свикнала да работи с цифри, Йоана не скрива, че не вярва толкова в своя талант, колкото в своята педантичност и упоритост.

"За неща, които можеш да правиш с ръцете си, не вярвам че е въпрос на талант, а на упоритост и желание. Всичко е практика. Всеки може да се научи да използва шевна машина, всеки може да се научи да плете", убедена е тя.

И макар да е веща по финансовите въпроси, не си представя в близко бъдеще изработката на аксесоари да се превърне в основен бизнес. Пък и в крайна сметка, когато хобито се превърне в работа, спира да бъде бягство от реалността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
мими преди 7 години
Определено мога да каже, че показаното е нищо, като правите такива статии потърсете хора които са направили повече неща от пръстенче и гривничка. И да не кажат някои че не ценя труда на другите, половината обзавеждане и декорации в моята къща, е направено от мен и съпруга ми!
6
2
 
1
 
! Отговори
Обезкуражен преди 7 години
Няма ли да спре тази злоба и завист? Научете се да уважавате чуждия труд!!! Що за манталитет? Критика след критика, няма значение каква е статията. Бъдете по-човечни и респектиращи. Винаги има начин да се изкаже различно мнение, но възпитано и без обиди! Дълъг път ни чака...
5
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се разплачеш от умилене направо - авторката да беше поразровила в чуждите големи сайтове за ръчна изработка да види как българки правят милиони от продажби на продукти, изработени с истинкско майсторство и забележителен дизайн. Да покаже тях, а не някакви си скромни напъни на начинаеща плетачка/шивачка.
4
3
 
3
 
! Отговори
? преди 7 години
По това, което сте показали, се вижда, че госпожата много малко може, но умира за показност. Пълно е със писания и книги по темата. Снимките показват дизайн на ниво час по ръчен труд в основно училище. Предполагам, че Ви е платила за реклама.
3
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много са смотани . Нито ще нося подобни произведения, нито ще взема за подарък на някого.
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
...Плетяла, седейки пред бюро в своята стая, с гръб към вратата, а чекмеджето на бюрото било леко отворено. Щом чуела, че майка й идва, пускала плетката в чекмеджето и го затваряла. Повечето от нас, в ученическия си период са правили същото, та родителите ни да не усетят, че четем романи вместо да учим :)Тази бивша колежка с плетките беше умно и модерно момиче, но плетеше като истинска майсторка.
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
няма лошо една жена да се занимава и с такива дейности покрай ходенето на работа и ангажиментите в личния живот. Хем ще създава неща, полезни за нея и за семейството й, хем ще релаксира психически.Имах една колежка, която твърдеше, че плетенето я успокоява и че е открила това още като студентка - така се успокоявала по време на изпитните сесии, но нейната майка й се карала, че си губи времето с плетки вместо да чете непрекъснато. И дъщерята намерила изход. Плетяла, седнала пред бюро в своята...