По кои белези да разпознаете едно хайтек жилище?

4 характеристики на ултрамодерните домове. Вижте ги!
8 окт 2016 22:44, Екип на Tialoto.bg
10
По кои белези да разпознаете едно хайтек жилище?
Снимка: home.planetfem.com

Интериорните тенденции вече не са така обикновени, за да определим стила на дома си просто по формите на мебелите, цвета на мазилката и десена на дивана. Колкото повече се развива нашият свят, толкова повече се развива и усложнява интериорният дизайн.

Към днешна дата един изключително важен елемент за дома е електрониката. Тя в комбинация с висококласните мебелни материали дава цялостния образ на вашия дом. Това е 21-ви век – кабели навсякъде, лампички присвяткат, екрани мигат. Но кои са конкретните белези, по които да разпознаете едно хайтек жилище?

1. Чудесата на безжичната мрежа

През wi-fi можете да контролирате общо взето всичко – климатика, кафеварката, телевизора, пералнята и пр. Зад функциите на хайтек жилището чисто и просто седи презумпцията човешки мързел. В този дом трябва да се живее лесно, а уредите да се управляват от едно място. Много компании, включително български, от години разработват системи за улеснен контрол на ел. уредите в домовете ни. Това е едно страхотно удобство – пердетата се дръпват с мръдване на палеца върху екрана, сутрешното кафе е готово по часовник.

2. Енергийна ефективност

Да си хайтек значи да си скъп. Малката подробност, свързана с енергията, обаче е пряко обвързана с пестенето на енергия. Основен мотив в съвременните скъпи домове е, че да имаш, не значи да си прахосник.
За пестенето на електроенергия около осветителните тела се монтират фоторелета, а понякога дори се задават времеви цикли – например светлина от 17:00 до 23:00 ч. Белег за лукс в домовете са и автоматизираните осветителни системи за спални, които симулират сутрешния изгрев, като постепенно увеличават напрежението към крушките над леглото.

Част от енергийната ефективност е и енергийната независимост, която луксозните имения постигат с малки фотоволтаични електроцентрали или ветрогенератори, които произвеждат електричество, достатъчно за бита. Тук е уместно да споменем и солар-термичните панели, които стоплят водата за джакузито.

За топлината през зимата в последно време се грижат сложни системи с термопомпи или котлета, изгарящи биогорива и биомаса. А за да не избяга духът на топлото, хайтек домът трябва да е снабден с надеждна топлоизолация и качествени прозорци. Камината е за разкош, парното пък отживелица. Луксът днес започва с био.

Подготви: Александър Градинаров

Още по темата четете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Цонко преди 7 години
А защо не по вагиналния Wi-Fi вибромасажор?!
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да видим сега как е обзаведен някой IT милиардер. Може и милионер.
7
2
 
8
 
! Отговори
Читател преди 7 години
Ба си простотията!Да си монтираш ветрогенератор до къщата.Единственото полезно в случая е че даже и *** ще избягат.
6
4
 
12
 
! Отговори
маке-ариец преди 7 години
Значи WiFi=високотехнологични домове????? По тази логика 90% от БГ панелките са хай тек! По-голям буламач не бях чел...WiFi е за раята, в скъпите домове всичко е prewired, Кат6 с гигабит PoE switches - осветлението е LED over PoE, HDMI over Cat6, video and audio matrix (e.g. KeyDigital) - звук и образ са зонирани, абе какво да го отварям този драскач...
5
0
 
13
 
! Отговори
Пепи преди 7 години
Нали всичките тия джаджи харчат ток.Значи сметката за ток се вдига.
4
1
 
14
 
! Отговори
wtf преди 7 години
Ще го познаем по топломера и жълтеникавия радиатор...
3
0
 
13
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Жилището ми е все повече енергийно ефективно, обаче сметките не падат, понеже цените на енергоносителите все се движат нагоре ;)
2
1
 
17
 
! Отговори
Абе ей преди 7 години
Що лъжете хората с тази ефективност,няма такъв филм да платите по малко за ток защото корпорациите веднага ще вдигнат цената с помощта на корумпираните ни политици!
1
1
 
35
 
! Отговори
Xxx преди 7 години
Алоу джурналистите,кви хайтек жилища бе,повечето българи живеят с 500 лв заплата или вие си живеете в някакъв ваш си свят като краля слънце, дон Буда?!