Гърците достигнали до Китай много преди Марко Поло?

Би Би Си: Контактите на Запада с Китай започнали 1500 г. по-рано
12 окт 2016 21:45, Елка Василева
26
Гърците достигнали до Китай много преди Марко Поло?
Снимка: архив, Reuters

Контактите на Запада с Китай са започнали 1500 години преди там да пристигне Марко Поло, съобщи Би Би Си.

Според китайски археолози вдъхновението за глинените воини в гробницата на Първия китайски император край гр. Сиан може да е дошло от Древна Гърция. Възможно е също древногръцки майстори да са обучавали местните през 3 в. пр. н. е.

"Имаме доказателства за близки контакти между Китай от времето на Първия император и Запада, преди да започне да функционира Пътят на коприната" - каза старши археологът Ли Сючжън от музея към мавзолея на император Цин Шъхуан.

Друго изследване установи европейска митохондриална ДНК на обекти в най-западния китайски район Синцзян. Това показва, че там са живели хора от Западния свят много преди времето на Първия император.

Теракотената армия беше открита през 1974 г. Първият китайски император Цин Шъхуан е живял от 259 до 210 г. пр. н. е. Преди създаването на неговата гробница в Китай няма традиция за човешки статуи в естествен ръст. По-старите статуи са обикновени фигурки с височина около 20 см.

Статуи на циркови акробати, открити неотдавна в гробницата, потвърждават тази теория, каза проф. Лукан Никел от университета на Виена. Според него Първият император е бил повлиян от гръцки статуи, донесени в Централна Азия през века след смъртта на Александър Велики през 323 г. пр. н. е. 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: КитайГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
гърци евреи и роми
20
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
през трети век гърция се е наричала пеласгия и няма нищо общо със сегашните гърци ,крадци на тракийска история.гърците евреите и,*** на балканския полуостров са от едно етиопско племе /прогонени отцарство аксум /4572наречено данаи и са приходящи
19
0
 
33
 
! Отговори
Makedon преди 7 години
Ех земьо мАкедонска ... добре че сме ние та да им покажем как се прави наденица и статуя.
18
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо чудно. Ние с кобили сме пристигнали от Монголия на Балканите.
17
0
 
36
 
! Отговори
СС преди 7 години
Александър Велики достига до река Инд през 327 г. пр. н. е., а тя извира от Тибет, което е в Китай в момента. Нищо чудно да са имали контакти по комшийски. :)
16
1
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тез глинени войници ,само ако ги подбара Миленко Неделковски с големият чук,само на Китайска история ще ми станат,китайците още не са питали Македонците,дали могат да получат автономия от тях,а тръгнали да разправят глупости.
15
1
 
38
 
! Отговори
Допълнение преди 7 години
Български килими китайско производство ми беше думата.
14
1
 
44
 
! Отговори
Абе май преди 7 години
Гърците навремето стигнали дотам, и си донесли за спомен български килими.
13
1
 
48
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 7 години
Забравихте и за възникването на местата за бързо хапване МакеДоналдс !
12
1
 
42
 
! Отговори
Маке преди 7 години
До Анонимен 14. Да, така е. Тази група преди мноого години се били напили в кръчмата в байновице и започнали да спорят има ли край македонското царство. Некои казвали че няма край, други казвали че края е само началото на македонската провинция. И решили да тръгнат да намерят къде започва македонската провинция. Вървели така доста години, но се уморили. и решили да спрат на някое място. И така се установили в Китай. Но още се карат и не знаят дали са още в царството или там е вече провинцията.
11
1
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И заварили там... група македонци, който от мнооого години си били там :)))
10
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ханко брат Да, поръчал е такива статуи, щото му напомняли родното село. и той е македонец от село Шоличе, близо до Охрид. Правил ги е друг македонски скулптор: Мике от село Ланджето, познат на някои като Микеланджело. И той е ходил на гости до Китай на братовчет си Цин Шъхуан - Ценко Шоков, и тогава му поръчали тези статуи.
9
0
 
41
 
! Отговори
ханко брат преди 7 години
А вие знаете ли,че и първият император е бил бългърин?Цин Шъхуан=Ценко Шоков и затова си е поръчал елински статуи щото е бил пич от секаде
8
0
 
42
 
! Отговори
Маке преди 7 години
До До МакеТова е лъжа. Танас и Атанас са чисто македонски имена. Ние сме измислили имената. Първите хора с имена са Ардим и Еда, но некои им викат Адам и ***. Реката Арда е съкратено от Ардим. Има и бог Македон. А главният бог некои му казват Господ, това е изменено от Господин, което също е македонско име. Други казват на главния бог: Аллах, което е съкратено от македонеца Айден Лиханче. И другото име на бог което някои казват Буда е македонско: Будеша.
7
1
 
43
 
! Отговори
До Маке преди 7 години
Атанас е гръцко име бе . Означава атнанатос (безсмъртен)
6
4
 
53
 
! Отговори
Маке преди 7 години
Овде сме македонци. Овде земя е македонска. И китайци са македонци, и гърци са македонци. Ние сме овде на свет. Нема друг народ освен македонски, и нема друга земя освен македонска. Кой е Марко Поло? И той е македонец, казува се Мако от овче поле, и за кратко Мако Поле, но некои му казуват Марко Поло. И Александър Велики е македонец, правилно се казува Атанас но некои са го казвали Алекандър от Македония. И луната е македонска, както и слънцето.
5
2
 
62
 
! Отговори
! преди 7 години
Македонците създадоха Китай, гърците какво се правят на луди!
4
1
 
65
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Китайци, скрийте си статуите, че Миленко с чукане спи, и като нищо ще иде да ги направи напрах, защото гърците изземат Македонската история! Как си позволяват да слагат статуи по гръцки образец на Македонска земя?
3
3
 
48
 
! Отговори
Хайтов преди 7 години
Гърците може и да достигнали, но не са западняци и Марко Поло е праведния откривател. Целия свят пълен с хора , ноооо западняците извършили великите географски открития.
2
3
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Македонци са били, а не гърци! А и китайците също са македонци, но по втора съребрена линия, откъм хунзите.