Осем стъпки за най-лесната диета за отслабване

Съветите на фитнес треньора Мартин Русанов
13 окт 2016 15:52, Александър Попов
18
Осем стъпки за най-лесната диета за отслабване
Снимка: личен архив

Мартин Русанов е част от проекта на Tialoto.bg – Фитнес съвети от треньори. Той е професионален треньор на отбора на Trec Nutrition Bulgaria, който включва над 20 състезатели, завоювали редица републикански, балкански и персонални титли в различни категории – бикини фитнес, класически културизъм и културизъм.

Русанов е собственик на два фитнес центъра – в Шумен и в Разград. Твърди, че ги е създал от непримиримост към липсата на компетентна информация относно този спорт в малките градове и непрекъснатата жажда за знание и прогрес в тази област.

Диетите често могат да се превърнат в някаква невъобразима смесица от везни, порции и глад, която не води до нищо хубаво. Все пак и най-добрата диета на света няма да е от голяма полза, ако не можете да се придържате към нея. А как да се придържа човек постоянно към нещо, което е пълно със забрани?

"Не яж това", "Не прави онова"... Винаги идва момент, в който ограниченията стават твърде много.

Няма нужда всичко да е толкова трудно. Ако искате да отслабнете и да се изчистите от мазнините, без непрестанно да се съобразявате с разни сложни правила, които непрекъснато ви стресират, то продължете да четете – тук ще научите осемте стъпки, които ще ви помогнат да достигнете целта си.

1. Яжте протеини и зеленчуци при всяко хранене

Протеинът е с основна роля за мускулния растеж и възстановяването. Също така той забавя храносмилането и по този начин ви кара да се чувствате заситени за по-дълго.
За да не прекалявате с калориите избирайте чисти протеинови източници. Ако не сте сигурни кои точно да изберете, ето един забавен начин да ги степенувате – колкото по-малко крака има, толкова по-добре. Тоест, на първо място е рибата, после са птиците и чак накрая – свинското и телешкото. Разбира се, съществуват изключения, но в общи линии тази система върши добра работа.

Източници на чист протеин: пилешки и пуешки гърди без кожа, свинско и говеждо филе, белтъци, нискомаслено гръцко мляко и суроватъчен, соев и казеинов протеин на прах.

Колкото до зеленчуците, благодарение на високото им съдържание на вода (напълва стомаха) и фибри (забавят храносмилането), те ви засищат за дълго време. А и витамините и минералите от тях никога не са излишни.

2. Три пъти на ден яжте въглехидрати

От тях два трябва да са свързани с тренировката, един път преди нея и един път – след.

Въглехидратите са основния източник на енергия за тялото, така че консумацията им преди тренировка ще ви зареди, а консумацията след – ще ви презареди.
Ако даден ден не тренирате, яжте въглехидрати два пъти дневно, тъй като и разходът ви на енергия ще е по-нисък.

3. Избирайте правилните въглехидрати

Въглехидратите са два вида – прости и сложни (комплексни). Ако целите да се чувствате сити и да имате дълготраен източник на енергия, насочете се към сложните, тъй като те съдържат повече фибри.

Ето един лесен начин да разграничавате сложните от простите въглехидрати – цветът. Храните с по-тъмен и кафяв цвят са богати предимно на сложни въглехидрати – например кафяв ориз и пълнозърнест хляб.

Източници на комплексни въглехидрати – кафяв ориз, пълнозърнест хляб, киноа, плодове, зеленчуци.

Източници на прости въглехидрати – бисквити, чипс, бял хляб, подсладени напитки и десерти.

4. Яжте здравословни мазнини

Мазнините са засищащи, тъй като се разграждат бавно. Те обаче са и много калорични, така че е от голямо значение какви точно мазнини консумирате. За здравословни се считат най-вече ненаситените мазнини, които подобряват нивата на холестерола и триглицеридите, както и кръвното налягане.

Ненаситени мазнини можете да си набавите от авокадо, тлъста риба и рибно масло, семена, ядки, добавки с омега-3. Наситени мазнини се съдържат пък в кокосовото олио, млякото (включително киселото), сиренето, маслото, жълтъците и месото.

Останалата част от съветите на Мартин Русанов вижте тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: диетаМартин Русанов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
6
 
! Отговори
асфгхйкл;' преди 7 години
тоя като го гледм няма да е само храна.
10
0
 
7
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
"Ето един лесен начин да разграничавате сложните от простите въглехидрати цветът. Храните с по-тъмен и кафяв цвят са богати предимно на сложни въглехидрати"Конгениално! Хапвайте Шоколад, марципан, халва и др. тъмни на цвят храни.
9
0
 
15
 
! Отговори
Заро преди 7 години
Пак ли този виден диетолог... пореден епизод от "стеройдни маймуни говорят за здраве".
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не зная колко вещи съвети дава, но трябва да му смените снимката, че винаги 50% от коментарите са на тази тема
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
няма ли кой да го бодне с една кърфица тоя напомпания от снимката, че малко да изпусне въздуха?
6
1
 
9
 
! Отговори
ДО НЕРАЗБРАЛИТЕ преди 7 години
На този трябва да му викат Менделеев.Тялото му съдържа цялата таблица.
5
1
 
7
 
! Отговори
Сандо преди 7 години
диета, ще ми е диета - вадя го голям и дебел и мацките са мои .... за портофейла говоря
4
7
 
8
 
! Отговори
до 5 преди 7 години
И как точно се разбира по снимка? Врачуване ли, баене ли, гадаене ли? Айде обясни ми на мен, дето не разбирам, как така виждаш снимка и разбираш, че е химик. Ще чета внимателно.Между другото, от начина ти на писане веднага разбирам, че си със светли очи, тъмна коса и имаш бенка отляво на носа. Разбрах го горе-долу пак по същата методология, която ползваш и ти. Надявам се, че схващаш за какво говоря.
3
0
 
8
 
! Отговори
до 2 преди 7 години
Зависи и от количество, не само от вида на храната. При това човекът говори за спортна диета, трябва си и движение.
2
10
 
8
 
! Отговори
до 1 преди 7 години
И как точно разбра, че е химия? Кръвен анализ ли му направи или му свети, докато се инжектира. Aмaн от тyлyпи, които не се помръдват от дивана, но като видят снимка на някого, който не се е запуснал, веднага го обявяват за химик. Човекът с това се занимава по цял ден, това му е професията.
1
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АКО СПАЗВАМ ТАЗИ ДИЕТА,ЩЕ СТАНА ТРИСТА КИЛА