Поредна успешна мисия на Марс или около Червената планета

Спускаемият модул "Скиапарели" е навлязъл успешно в орбитата й
Обновена: 19 окт 2016 22:59 | 19 окт 2016 20:16, Камелия Цветанова
17
Поредна успешна мисия на Марс или около Червената планета
Снимка: Reuters

Спускаемият модул "Скиапарели" е навлязъл успешно в орбитата на Марс, потвърди Европейската космическа агенция (ЕКА), цитирана от БТА и ДПА.

 "Имаме мисия около Марс", заяви в Туитър Мишел Дени от ЕКА, който отговаря за "Скиапарели".

Остава обаче неясно дали спускаемият модул е кацнал успешно, както бе съобщено по-рано, отбелязва ДПА.

Високопоставен представител на ЕКА заяви малко по-късно, че сигналът е прекъснал преди кацането на "Скиапарели".

Това не е добър знак, коментира Паоло Фери, директор на Европейската космическа агенция за операциите, цитиран от Асошиейтед прес.

В същото време Фери направи уговорката, че е твърде рано да се правят заключения. Необходим е допълнителен анализ на данните, с които разполагаме, каза той и предположи, че ЕКА ще съобщи нови данни утре сутринта.

До момента на кацането информация от апарата идваше посредством орбиталния модул TGO (Trace Gas Orbiter) на мисията "ЕкзоМарс". На повърхността на Червената планета "Скиапарели" трябва да предава данни до Земята чрез спътник ретранслатор на НАСА.

Повече от 40 мисии са се опитали да стигнат до Марс от 60-те години на миналия век с различен успех. Агенция ДПА прави преглед на основните:

"Маринър 4"

След серия неуспехи на Съветския съюз и САЩ, американският космически апарат "Маринър 4" за първи път прелетя успешно край Марс, като се доближи максимално на почти 10 000 км от планетата през 1965 г. Той изпрати 21 снимки на изпъстрената й с кратери повърхност.

"Викинг 1 и 2"

НАСА изстреля две ракети, всяка със спътник и спускаем апарат през 1975 г. Двете сонди изследваха различни райони на планетата за микроби, но така и не ги откриха. Спускаемите апарати работиха на повърхността на Марс няколко години.

"Патфайндър" и "Съджърнър"

През 1975 г. САЩ приземиха апарата "Патфайндър" за технологична демонстрация. Така подготвиха условията за изпращането на първия роувър "Съджърнър" на Марс.

"Опортюнити"

Космическият апарат "Опортюнити" на НАСА откри признаци, че някога на Марс е имало течаща вода. Това подхрани предположенията, че там може да е имало живот. "Опортюнити" работи на Марс от 2004 г. в района Меридиани Планум, където се спуска и сондата "Скиапарели".

"Кюриосити"

Изстреляният от САЩ през 2011 г. роувър "Кюриосити" е най-големият, кацал на Марс. Той работи там от 2012 г. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: мисияМарсСкиапарели
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 11Нали се сещаш, че руския двигател ги извежда само до нискам земна орбита от там са вече сами. Така че пак такси услуги на роскосмос нищо повече.
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А руския фобос още лежи на дъното на океана..ми толкова могат днешно време.
10
3
 
7
 
! Отговори
Solar Power преди 7 години
До АнонименМного филми за конспирация гледаш пич. Няма аризонска пустиня има Марс :)Всеки елементарен радиолюбител може да ти го докаже. Бачкай сега на американския си компютър с америкасна операционна система произведен в Китай и мълчи. Руснаците също ги бива но в други неща. И между другото СССР фалира /разпадна/ се основно заради Буран ! 1 успешен полет и 1 трилион долара струваше това. Разбира се и войната в Афганистан изигра роля и евтиния петрол през 80-те. Радвам се,че това се случи :)
9
0
 
3
 
! Отговори
ЛЯВ преди 7 години
До АнонименThe ESA-designed Schiaparelli lander, which is about the size of a Smart car, represents one part of the ExoMars mission that launched from Kazakhstan in March on a Russian rocket.
8
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А руснаците къде са в тая надпревара или са добри само в скалъпването на лъжи и перченето си като пуяци!
7
5
 
7
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
В тази мисия до Марс не успях да се включа,защото местата бяха заети от...връзкари.Ще отидат и ще се върнат само за 2 години.За следващата мисия няма да има...мераклии,защото е до Андромеда и ще трае цели 1000 земни години.Ако успея да се върна,използвайки...дупка във времето и пространството ще ми е интересно дали Боко е докарал изборните победи до 100,200...500,или 1000.Ако последната...цифра е факт,заминавам пак...веднага за Андромеда.
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 5Няма 11. Факт.
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я чети тук, кълвачо: Задачата на 11-те руски и 3-те европейски уреда, монтирани на орбиталния и на спускателния апарат, е да изследват по-детайлно атмосферата на Марс и да потърсят признаци на живот, тоест метан.
4
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руснаците имат 2 прибора в тази мисия. България има 1.Браво на България. Без България Русия нямаше да успее.
3
3
 
6
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Абе май не е кацнал много успешно.
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега *** няма да могат да пишат за умните европейци от ЕКА и таксистите-руснаци, които само са закарали апарата до там. Което било много лесна, елементарна работа...
1
16
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на руско-европейският проект. Който е 100% истинска мисия. А не като американския куриосити, на който вчера Наса публикува снимка, на който редом до него се вижда човешка сянка! Дали е на марсианец, тръгнал да краде колелото на марсохода, или на техник от обслужването му в аризонската пустиня?