Диктаторското меню: Бай Тошо много обичал баница и качамак

Хитлер бил вегетарианец, Мусолини нагъвал чесън
Обновена: 23 окт 2016 08:58 | 23 окт 2016 08:46, Александър Попов
243
Диктаторското меню: Бай Тошо много обичал баница и качамак
Тодор Живков обичал по-простички ястия. Снимка: YouTube

Диктаторът на Третия райх Адолф Хитлер смятал, че вегетарианството доближава до чистата арийска раса и самият той е заличил месото отменюто си. В края на живота си ядял само картофено пюре и бистър бульон.

Освен това вярвал че безмесните ястия ще сложат край на хроничния му запек и метеоризъм на червата. Това пишат в книгата си "Вечеря за диктатори: гид към лошия вкус на тираните за забавление" Виктория Кларк и Мелиса Скот, цитирана от "168 часа".

Докторът на Хитлер Теодор Морел му предписал 28 медикамента, между които и екстракт от изпражнения от български селяни.

Любимото ястие на диктатора обаче не е веганско, както бихме предположили. Обичал месен бульон вместо чай и не отказвал месо в по-ранните си години.

Дион Лукас, негов готвач отпреди войната, твърди, че Хитлер е бил фен на задушените гълъби, пълнени с език, черен дроб и шамфъстък. Хапвал, макар и рядко, баварски наденички и парче шунка.

Марго Воелк, последната оцеляла дегустаторка на храната на фюрера, си спомня: "Между 11 и 12 часа един по един всички опитвахме от яденето и чак след това се носеше в централата от СС. Беше само вегетарианско, най-прекрасните свежи плодове и зеленчуци - от аспарагус до чушки и грах, сервирани с ориз и салати. Беше аранжирано на плато точно както го сервираха и на него. Нямаше месо и въобще не помня да е имало риба." В наръчник на Хитлер за младежта от 30-те години се препоръчва соя, наречена нацистки боб, като алтернатива на месото.

Неговият съюзник Бенито Мусолини, основател и лидер на италианската фашистка партия от 20-те години, обичал чесън и не признавал френската кухня. Заради разширен черен дроб и повишена кръвна захар диктаторът спазвал стриктна диета. Готвели му само заешко и пилешко месо. Получавал главоболие от картофено пюре и вместо него Мусолини ядял гарнитура от суров чесън със зехтин и лимон.

Какво е обичал бившият Първи на България Тодор Живков?

Неговият личен готвач Йордан Стоичков - Бай Данчо разкрива, че Живков обичал по-обикновени ястия и приготвени лесно.

"Например т. нар. селско пържено, което е като миш маш, но без яйца и без сирене. Месо хапваше, но рядко, когато имаше официални срещи", разкрива Бай Данчо.

Сред любимите ястия на Тодор Живков бил качамакът. Личният му готвач казва още, че много обичал баница и боб във всякакви варианти - боб чорба, чушки с боб, бобена салата...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
0
 
0
 
! Отговори
Вълчо преди 7 години
До Анонимен 122"А новите диктатори ***'ат гурмета по 1700 лв за вечеря."И вчерашни *** обуват лачени обувки и ходят на виенски вечери! Пушат ръчно направени Cohiba, пият 30-годишен Single Malt, плюскат стриди и трюфели! В зората на демокрацията един приятел попаднал на масово седесарско свин-ство при кметицата на "Възраждане". Масата се огъва от деликатеси. "Какво е това, черното?" попитал. Мълчи, ***, яж! Никога повече няма да ти се случи", бил отговорът. Така опитал черен трюфел.
171
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 208Вижда се по "успехите" ви в бизнеса и морала.Не се хаби.Общо взето за нищо не ставате...а компютъризацията ви счупи съвсем.Хвалете се с успехи...не с качамака на един селянин с "пълни проводници".
170
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До Анонимен 195Но в Дубна, нали?Не в БАН. Ако бяха останали тук, да работят в наш научен институт, досега да са ги поболели от тормоз. Агресивната посредственост не прощава на онези, които имат качества и не ги мързи!
169
15
 
8
 
! Отговори
готвач преди 7 години
Покойния български диктатор най-обичаше да ближе руски з а д н и ц и за закуска , обяд и вечеря ,поради което много му се искаше да ни направи съветска република. Вместо да го съдят за национално предателство обаче те го разследваха за дупки в чорапите .
168
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След 50 години като има второ издание на този гид, ще пише как Боко Борисов най-много е обичал филии с мас :)
167
3
 
6
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
"Образованите" другари по Тошово време обикновено завършваха висша партийна школа или други университети,без премни изпити.За това сега сме най-бедната държава, защото тия некадърници окрадоха спестяванията на народа и икономиката и пропиляха всичко.Единственият им бизнес бе продажба на скрап от машини и съоръжения.Сега са наемодатели на обезкостените предприятия.
166
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато "бизнеса" изхвърли специалисти и професионалистите на улицата и професори и академици ровеха из контейнерите за *** се смяхте!Когато обаче те напуснаха Бг и си намериха работа по чужбина, и получиха повече от очакваното - "бизнеса" ни ги нарече предатели.------------Ох, те в чужбина много са го закъсали за специалисти и плащат луди заплати на новодошлите българи а местните мият улиците и работят в строителството и селстото стопанство берат ягоди.
165
1
 
4
 
! Отговори
до 195 преди 7 години
Когато "бизнеса" изхвърли специалисти и професионалистите на улицата и професори и академици ровеха из контейнерите за *** се смяхте!Когато обаче те напуснаха Бг и си намериха работа по чужбина, и получиха повече от очакваното - "бизнеса" ни ги нарече предатели.Сего, когато се появиха новите "пишман специалисти" бизнеса пропищя - не ги щем, искаме си старите!
164
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бай Тошо обичал да носи и закърпени чорапи.Куха пропаганда на комунистите.Пропускат да кажат,че често му е преливана свежа младежка кръв за дълголетие.
163
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 181Да не мислиш,че някой го боли фарът за баща ти и дядо ти!?Били са против властта и са ги пратили в подходящо за целта място! А между другото по-голяма част от въдворяваните в лагери са пребивавали там по хулигански и почти криминални прояви,а после всичката тази *** се обяви за репрасирана!
162
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ех,Бай Тошо би велик,Бай Тошо бил народен...Бай Тошо мислел за народа.Разбирам всичко тези легенди от въздишащите по миналото хора.Едно обаче не разбирам,защо не каза на обичаният от него народ да не яде свежа храна при Чернобилската авария,та десети хиляди се разболяха от рак(между които и аз-тогава невръстно хлапе)?А той и другите другари не ядоха от заразената храна.Явно не ни е обичал толкова много,а може би е обичал само себе си и другарите си!
161
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ROFLМалко след 1989 имаше купонна система. След това Виденова Зима. Да твърдиш, че сега е като тогава е пълна глупост.
160
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Докторът на Хитлер Теодор Морел му предписал 28 медикамента, между които и екстракт от *** от български селяни."А на бас,че селяните са били от Банкя!
159
1
 
4
 
! Отговори
до 195 преди 7 години
Доста плитки разсъждения. Все едно кадрите не остаряват и не се пенсионират. А "бизнесът" си е виновен сам, защото за последните 20 (че и повече) години искаха много от кадрите, но плащаха прекалено малко. Затова де що имаше кадърно се изнесе навън. Сега бизнесът реве. Ми да реве.
158
2
 
5
 
! Отговори
ROFL преди 7 години
Те кадърните от бай-тошово избягаха в чужбина, така че не сравнявайте с тая *** дето остана тук по учебните заведения!!! Аз съм свидтел как от първа ръка идват немци, казват тука тая техника е морално остаряла (инсталация за оксидация в арсенал-казанлък), ама не я претопяват, демонтират и монтират в завода в Нюрнберг. Така че от бай-тошово образованиет беше на светлинни години от това сега, ама си задайте върпоса, защо последните 30 години си остана все едно сме 1989???
157
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Казвате колко "лошо" беше при бай Тошо, а защо не кажете колко сме "добре" сега????
156
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Образованието било на световно ниво по бай тошово време.Хахахахаха ахахахах Виждаме да.....бизнеса последните 20 год се управлява точно от това образование.....и е пълен крах. Трябва да измрът всички, за да живне бизнеса с млади и наистина образовани кадри. Университетите са управляват от бай *** дето още немогат да работят на компютри? Моля ви се...не се излагайте повече с тоя комунизъм.
155
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разбирасе живота тогава си имаше и своите недостатъци,но сравнени със сега си беше повече от добре.
154
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе, народен човек си беше бай Тошо, затова и живеехме добре по времето на неговата "диктатура"!
153
1
 
2
 
! Отговори
Б.б. преди 7 години
Абе и иаз моем да се прежьалим да ядем боб по банкянски ,но по лесно че го преглъщам ,ако е гарниран с европейски средства от некой фонд ,Моем да поканим и некои партьийни другари които също обиичат "гарниран " боб ,че без европейска гарнитура не е въкусно