Дворецът Сан-Суси край Потсдам. 12-стаен разкош!

Той се различава от много други дворци. Вижте защо
25 мар 2017 22:30, Михаела Лазарова
6
Дворецът Сан-Суси край Потсдам. 12-стаен разкош!
Снимка: freeimages

Всяко пътуване, което предприемаме към ново и непознато място, в което очакваме да срещнем много красота, трябва да бъде "без грижи". Има ли такова? Да, намира се в Потсдам, Германия на 36 км от Берлин.

Нарича се Сан-Суси и от май до септември не спира да посреща туристи от цял свят. Тогава е пиковият период, но дворецът е отворен за посетители през цялата година. Тук почиват тленните останки на Фридрих II, които са преместени през 1991 година от потсдамската гарнизонна църква.

Открит на 1.05.1747 година Сан-Суси се превръща в любимия дворец на Фридрих II. Тук пруският крал си почивал сред пищни градини, езерца, красива архитектура.

Сан-Суси се различава от много други дворци, защото повече прилича на селска къща сред лозята. Но именно за такава лятна резиденция мечтаел Фридрих II.

Строежът на двореца започва по време на Втората силезийска война.

В градината сред лозята биват изградени 132 стъпала, които водят към сградата на двореца. Малкият дворец е проектиран от архитекта Георг фон Кнобелсдорф. В него има едва 12 стаи. След това бива проектиран и първият парк.
Сфинксове, вази, изящни скулптури, фонтани... Насред всичко това се издигат и галерия със статуи, къщата за гости, новият дворец, порталът и обелискът, китайският чаен дом.

Неслучайно Фридрих е казвал за Сан-Суси, че тук се чувства безгрижно. Кадри от двореца може да видите в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
У-Ху Бу-Ху преди 7 години
Интересно как всички вие - измам.ници такива - се разхождате там през уикенда и мястото уж ви е страшно познато, а пък не видяхте, че на снимка 3 е изобразен замъкът Шамбор във Франция, а на снимка 4 и 6 е показан Цецилиенхоф, който няма нищо обшо със Сан Суси (пише се Sanssouci между другото). Снимка 8 също ми е много съмнителна - това вероятно изобщо не е в Потсдам,а архитектурата е италианска. В Потсдам през уикенда най-много да сте миели чиниите в някоя кухня! Аман от "преуспели" в чужбина
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ходя редовно там на разходки .Всъщност градините са толкова големи че за два-три часа ходене се скапвам на половината маршрути около замъка.Това е любимото място за разходки на берлинчани през неделя .Най хубаво е лятото когато по път се преминава през езерата пълни с яхти,рокери,караванибарчета с бира и пекано месо . Само на 40 километра от Берлин има паметник на Юнеско - San SUSI
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГРАДЪТ ПОТСДАМ И САН СУСИ НЕ СА БОМБАРДИРАНИ!точно затова тук е прОВЕДЕНА Потсдамската конференция ( В ДРУГ ДВОРЕЦ - ЦЕЦИЛИЕНХОФ).
1
0
 
10
 
! Отговори
Сен Симон преди 7 години
Имах удоволствието да уча магистратура в Потсдамският университет в периода 89-91 г. Невероятни хубави спомени остави в мен не само Сан-Суси,но и целият град...е имаше и доста нацисти- бабички...но това съм го забравил. Все пак минаха 26 г. от тогава...Прекрасен уикенд на всички !