Шефшауен – синият град в Мароко

Улиците са твърде тесни, за да може автомобил да премине
27 мар 2017 09:23, Михаела Лазарова
1
Шефшауен – синият град в Мароко
Снимка: boredpanda

Мечтали ли сте някога да посетите Мароко? На два часа път с кола от Танжер се намира забележителния син град. Шефшауен – обгърнат от плодородни хълмове, покрити с маслинови, смокинови и бадемови дървета, пасящи кози и жужащи пчели.

Гледка, която спира дъха. Необикновеният град е разположен на склоновете на два високи върха, откъдето идва и името му. Улици, коли, клаксони, забързано ежедневие. Сгради напомнящи за архитектурата на много средиземноморски градове.

Шефшауен легендарният стар град със сини стени. Улиците са твърде тесни, за да може автомобил да премине по тях. Ако не познаваш града е много лесно да се изгубиш в синия красив лабиринт на павираните улички.
Нагоре, след това надолу, усмихнати домакини се разминават с теб, деца играят, котки се греят под слънчевите лъчи.

Според една от теориите сградите в старата част са сини, заради комарите, което ги заблуждава, че това е вода.
Друга теория е, че синьото е по-добре като цвят за очите от бялото, а според трета теория, синият цвят се използва в много средиземноморски култури за оцветяване на сгради, тъй като не отразява толкова силно слънцето.

Ако сте любители на пресните сокове, агнешкото месо и сушените сливи, тук може да получите от тях в изобилие. Закуската често включва пресен хляб, козе сирене, домашен зехтин и мед.

Вечер уличките се потапят в оранжевите светлини на лампите от електрическите стълбове и такива разположени по сградите. Повече за тази синя магия, вижте в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тесногръда религия -> тесен мироглед -> тесни улици.