Звездният ни рожденик днес: Симеон Сакскобургготски на 80

Ето най-важното за последния български цар
16 юни 2017 07:10, Красимир Ангелов
91

Снимка: Булфото

На днешния 16 юни своя 80-годишен юбилей празнува последният български цар и бивш министър-председател Симеон Сакскобургготски. Роден през 1937 година в София, той наследява на трона своя баща Борис III още на 6-годишна възраст.

Напуска страната със семейството си на 16 септември 1946 г. За пръв път се завръща 50 години по-късно – през май 1996 г. Става става министър-председател от 2001 до 2005 година.

Ето най-важното и любопитно за последния български цар:

Симеон II е роден с титлата княз Симеон Търновски, син на цар Борис III и на царица Йоанна Савойска, брат на Мария Луиза Българска и престолонаследник на българския трон.

Бъдещият цар произхожда по бащина линия от рода Сакс-Кобург-Гота и от рода на Орлеаните. По майчина линия Симеон II е свързан с италианската кралска династия на Савоите и с черногорската династия.

Негов кръстник е генерал Данаил Николаев, сочен за патриарх на българската войска.

Още като бебе, чрез прокламация от цар Борис III, прочетена на 27 юни 1937 г. от министъра на войната Христо Луков, княз Симеон Търновски е зачислен в Шести пехотен търновски полк с чин подпоручик и е назначен за шеф на Деветнадесети пехотен шуменски полк, на Първи армейски артилерийски полк и на Трети конен полк.

Симеон II е цар на България от 1943 до 1946 г. Заради ненавършено пълнолетие обаче от негово име управлява регентски съвет.

На 16 септември 1946 г., след проведен референдум за провъзгласяването на България за република, царското семейство на практика е прогонено от страната.

След референдума царското семейство заминава за Египет, където в изгнание живее бащата на царица Йоанна – италианският крал Виктор Емануил III. Там Симеон Сакскобургготски завършва британския колеж "Виктория" в Александрия.

Няколко години по-късно - през 1951 г., семейството се установява в Испания.

На 21 януари 1962 г. Симеон Сакскобургготски се жени за испанката Маргарита Гомес-Асебо и Сехуела. Двамата имат четирима синове, една дъщеря и 11 внучета.

Симеон Сакскобургготски е носител на най-високите степени на над 30 европейски династически ордена и отличия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
1
 
! Отговори
Мина преди 6 години
Според мен трябва да си върнем негово величество кралят и да станем отново кралска държава като Англия.Бих направила и подписка за това.
71
2
 
1
 
! Отговори
Уточнение преди 6 години
Стамболов преди да умре съсечен е признал, че най-голямата му грешка е докарването на Фердинанд в новоосвободена България. Да, ама късно. И откъде накъде едни ще ни освобождават и проливат кръвта си, че да ни има въобще, а други ще ни управляват. Пълно безумие! Е, сега сме пак под опеката на същите "велики сили" от Европа и затова вървим с бързи крачки към тотално заробване, а може би и изчезване.
70
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А българския мозък се "охранява" като Area 51 за да не може да проникне "миссълта"!
69
2
 
2
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
Сори! Пропуснах червените ***. Май мистейк
68
4
 
3
 
! Отговори
Принц Шприц Фон Кекс преди 6 години
Веднага Слави да прави референдум за монархия и да се слага царят! Аз гласувам ЗА!
67
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГАДОРЯНспоред теб цяло щастие и най-приятно е комунистите от бйе-сйе-пйе да ни дерат кожата!
66
1
 
9
 
! Отговори
гъзолизачев преди 6 години
Честит рожден ден,светлейши ни царю!
65
5
 
8
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
Българският народ има генетична нерърпимост към царе, боляри, султани и прочее. Лошото е че няма никаква разлика дали ще ти дерат кожата те или примерно Мавъра, шайка герберасти, дупесари и псевдопатриоти отдъхващи на Варадеро и с хотели по границата! Ай чиститу
64
3
 
3
 
! Отговори
Uh преди 6 години
Chestit rojden den na diadoto.
63
9
 
14
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
Има една малка подробност. Българският народ гласува на всенароден референдум за република и с това бие шут на монархията. От 73 години, слава на Бога, в България няма вече царе и царедворци! Да е жив и здрав г-н Симеон Сакскобургготски и да не забравя никога националните катастрофи в които ни вкарва дядо му Фердинанд. Арогантен, надменен, високо образован, вулгарен и безпардонен монарх, заел след смъртта си достойно своето място в пъкъла. Само хора с къс акъл забравят за злините на монарсите!
62
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честит рожден ден!
61
7
 
3
 
! Отговори
читател преди 6 години
До до #60 ГоранВ научните среди не се горови, там се пишат статии, за научни списания, осталото е белетристика.Няма нищо известно за такива връзки. То и за самия род Дуло много малко се знае, главно от византийски историци.А този на снимката е просто един типичен лапач - такива са и роднините му.
60
6
 
5
 
! Отговори
Потекловедов преди 6 години
Да му е честит деня!Някога, след филтъра на времето и политиците, може би ще бъде оценяван като:Г-н Сакскобурготски, чийто гавазин(бодигард) взе дейно участие в окончателното съсипване на горда и красива някога страна...Апропо за него, без да сме цинични:Една страна, дето и царя NAEBA...
59
1
 
4
 
! Отговори
Башка Луд преди 6 години
До 64.Навремето и Тошо го изкараха от знатен болярски род! Продажни г.ъ.з.о.близци в научните среди бол!Да не споменаваме и едни творци, един от които и фамфари написа, "ода за царя" май беше. Кандидат придворни бол!
58
8
 
11
 
! Отговори
до 65 преди 6 години
По-голяма катастрофа в историята ни от комунистическите 45 години нямаме."Плодовете" берем и до днес.Доказателството?Промити мозъци като теб.
57
7
 
11
 
! Отговори
До 64 преди 6 години
И докараха България до национални катастрофи. Това ли ги прави "повече българи"?Кобургите са проклятието на България.И не те са превърнали България в развиваща се държава, а България въпреки тях е станала такава, благодарение на много българи.
56
9
 
11
 
! Отговори
до #60 Горан преди 6 години
Друг е въпроса, че в научните среди се говори, че Кобургите имат генетична връзка с рода Дуло. Но това няма значение, важното е, че колкото и да са оплювани от съвременните объркани българи, и Симеон, и Борис, че и даже Фердинанд (който от една опоскана държава е превърнал България в развиваща се промишлено и културно, а при сина му тя вече е икономическото чудо на Европа) са приели българската кауза и са повече българи, отколкото всички днешни наши политици взети накуп.
55
6
 
12
 
! Отговори
??? преди 6 години
Как е по-правилно?Симеон Крадливий или Крадлив Симо?
54
1
 
3
 
! Отговори
до #60 Горан преди 6 години
Много добре ги разбирам аз нещата, само ти дадох пример как няма връзка между българщина или държавничество и български корени (защото няма никаква българщина или държавничество в това да избиеш най-видните си родове - твои сънародници, независимо от предтекста, това в историята след това са го правили само комунистите).
53
2
 
1
 
! Отговори
Горан преди 6 години
Въобще княз Борис I се оказва един доста жесток държавник, ослепил и собственият си син, заради погрешна според него политика, а всъщност на бранното поле е бил неудачник, за разлика от третия си син - цар Симеон Велики... Такива ми ти работи!