Трудът, хигиената: Соцтабелите ваят "образцов" социалист

Довчерашният селянин трябваше да стане "новият социалистически човек"
28 юни 2017 16:30,
59

Едни копаят, други строят. Накрая нищо не излезе

"Ретро-музеят" във Варна е събрал стотици абсурдни табелки от годините на НРБ. Те онагледяват наивния опит да се създаде "нов човек", стартирал в СССР и по-късно провалил се в цяла Източна Европа. Табелките, които понякога преследват несъмнено правилни цели, фокусират пропагандния си патос най-вече върху труда, хигиената и безопасността.

Снимка: DW/A.Andreev

"Главният посредник при капитализма са парите, а при комунизма - думите". Тази мисъл на философа Борис Гройс най-лаконично обяснява феномена "напътстващи табелки", познат в целия Източен блок, пише Дойче веле.

Примери от България можете да видите в галерията

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
Деяна преди 6 години
А в Лондон, понеже не се притесняват, че ще ги обвинят за комунисти, слагат табела през лятото в метрото с надпис "Моля, използвайте дезодорант, защото вие може да не се усещате как миришете, но останалите от нас го усещат със страшна сила".
45
0
 
2
 
! Отговори
Деяна преди 6 години
Да бяхте оставили само тези със социалзма/комунизма, ама е лесно да се присмиваш, защото е от социализЪма.И сега ако нямаш предупредителна табела и не напишеш в инструкцията "Не стой под вдигнат товар", може някой като умре, отиваш в съда и чакаш от една до шест години затвор. Същото важи и за други табели, свързани с безопаснатта. Думите пък, които за вас са глупави (резервни части за човешкото тяло няма), ежедневно се повтарят на работниците, та дано да се замислят и да не правят глупост
44
0
 
4
 
! Отговори
Пешо-кирката преди 6 години
Може на някой да им е смешно, но половината табели са истина...пренебрегната, може да се превърне и в трагедия! Така че който се смее последен...се смее най-добре!
43
0
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
До Анонимен 4Къде и кога достигна до тези изовди?Сигурно докато си скачал на милионния митинг на Орлов мост?
42
0
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
6tom vzexa prez den da pokazvat tezi tabeli rabotata otiva ne mnogo zle,strax gi e 4e mai xorata edvam tarpqt i skoro mai 6te gi izmetat i izpravqt pred stenata
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Патриотизмът -сновен враг на световното еврокомунистическо движение ! Еврокомунизъмът -от всеки германец според способностите на всеки грък според потребностите !Бежанецът не реже глави , той лекува главобол .
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До skatelite Пак ни въртят в омагьосан кръг. Комунизъм, турско робство, ти кажи що открадна милионите. И ГИ ВЪРНИ С ЛИХВИТЕ. Ako ье да си зелен син или червен. Върни всичко.
39
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 46 Тези табели са като ,съчиненото от офицера от ДС -Иво Минджев,че Левски казал ......... Щом и меке..рета като Минджев посягат на Левски ,колко му е да съчинят 2-3 табели .Ама там им е силата - да лъжат на Н-та степен .И градят демокрация ??????
38
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Автентичността на тази табелка също е съмнителна??Че то на всичките автентичността им е мноооого, ама мноого съмнителна. Аз съм живял две десетилетия и половина в социализъм и подобни простотии никъде не съм видял. Имаше вицове за такива лозунги, да, но на табелки пък никой не е слагал такива. Има си хас Дойче Веле, която още тогава очерняше страната ни, да не ни изкара и днес орангутани.Проститиите на социализма (или по-скоро грешките му) бяха от по-друго естество.
37
8
 
3
 
! Отговори
skatelite преди 6 години
Като чета коментарите по-долу, очевидно комунистите все още са толкова озлобени, колкото бяха и тогава. Хората се смеят на глупостите, а те се обиждат.
36
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега нямаме такива табели, но имаме дебилни реклами, които ни пускат по време на вечеря за някакви чудотворни хапчета против гъбички, газове, диария и др. такива.
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименТова за угризките ,излъга .Съчини си го .
34
1
 
21
 
! Отговори
Поп Грую преди 6 години
...а не може да изкърпи пътищата на Бай Тошо! Преди с една тетрадка и един телефон с шайба се строяха заводи, сега с интернет, компютри, принтери, телефони, GPS, багери, булдозери и какви ли не махнизации САМО СЕ КРАДЕ, САМО РАЗНИ НЕНУЖНИ И ИЗМИСЛЕНИ ПРОФЕСИИ, СЪЗДАДЕНИ ЗА ДА СМУЧАТ КРЪВТА НА РАБОТНИЦИТЕ! Би трябвало да работим и живеем по-добре, А КАКВО СТАНА? А?
33
3
 
23
 
! Отговори
Поп Грую преди 6 години
Не знам на колко години е дрacкачката Венца, ама явно не помни отпуските от по 3 седмици наведнъж, сирене по 2.60, питите кашкавал и калъпите шунка. Аз се мръщех на сирене и шпеков салам, само шунка и кашкавал ядях. Без соя и палмово масло. Без два телефона, без два стаца и един лаптоп, без хиляди мейли, без мутри, без измамници, без нaгли търговци. Бай Тошо прокара пътища през цялата страна БЕЗ ЗАЕМИ, сега Тиkвocлав направи 200 километра магистрала с огромни заеми и кражби, а не може да изкърпи
32
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези които сътворяваха подобни глупости после станаха първи демократи и продължиха в същия дух. Лични наблюдения върху конкретни персонажи
31
0
 
4
 
! Отговори
Тинев преди 6 години
И защо намесвате пишещата?Явно, освен способностите си като специалист в " духовата " част / спрямо ЧИЧКО-ПАРИЧКО разбира се / и липсват елементарни образователни и интелигентни критерии!
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно е КАКВИ е имало по същото време в СССР
29
3
 
14
 
! Отговори
БАй Х@й преди 6 години
Застраховам с бухалка - градим демокрация!
28
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 28 до 29 КАКВО И Е ЛОШОТО НА СТАТИЯТА. ЖИВЯЛ СЪМ В СОЦА И ТИЯ ЛОЗОНГИ СИ БЯХА СМЕШНИ ЗА МЕН И ТОГАВА.ДОРИ СА МАЛКО С ТИЯ КОИТО ПОМНЯ И МОГА ДА ЦИТИРАМ.И ТОВА ЗА БАНЯТА ИМАШЕ И НОМЕРА ЗА ВХОДА. КАКТО И ТАБЕЛА НАД КАСИЕРКАТА " НЕ ВЛИЗАЙ В ПРЕРЕКАНИЕ С ПЕРСОНАЛА."ИЛИ ЛОЗУНГ В СТУДЕНСКИ СТОЛ.." ДРУГАРИ ПАЗЕТЕ УГРИЗКИТЕ ТЕ СА ВАШИ"
27
0
 
1
 
! Отговори
до 21 - пенсионер преди 6 години
Надявам се да не си от "онези пенсионери" с 15 сина и 36 внука. "Културния човек семки не яде." - Да те върна ли на учителката ти в 5-и клас? За членуване и подлог у ваше време не е ли ставало дума?