Полят изпит, взет изпит! Май ще се окаже вярно

Учени установиха: Алкохолът усилва спомена за предишни познания
25 юли 2017 11:30, Красимир Ангелов
13
Полят изпит, взет изпит! Май ще се окаже вярно
Снимка: Reuters

Популярният сред студентите лаф "полят изпит, взет изпит" вероятно ще се окаже истина, установиха британски учени.
 
Изследване на експерти от университета на Ексетър в Англия установи, че консумацията на алкохол може да подобри запаметяването на научена преди това информация, съобщи ЮПИ.

Изследването обхванало 88 души, които умерено употребяват алкохол. Участниците били разделени на две групи и имали за задача да запаметят думи. Участниците в първата група можели да консумират колкото искат алкохол, докато на онези във втората група не било разрешено да близват алкохол.

На следващия ден същата задача била възложена на всички участници. Оказало се, че консумиралите алкохол си спомнили повече от наученото по-рано в сравнение с онези, които изобщо не пили алкохол. "Изследването не само разкрива, че консумиращите алкохол се справят по-добре със задачата да запаметят думи, но и че ефектът е по-силен сред онези, които пият повече", заяви проф. Силия Морган от университета.

Става въпрос за първото изследване, което тества ефекта от алкохола върху паметта в естествена обстановка, а не в лабораторна среда. "Причините за този ефект не са напълно изяснени, но обяснението е, че алкохолът блокира научаването на нова информация и по този начин мозъкът има повече ресурси, за да складира наскоро научената информация в дългосрочната памет", поясни Морган, цитиран от БТА.

Учените предупреждават, че ограниченият положителен ефект трябва внимателно да бъде преценен в съответствие с установения отрицателен ефект от прекалената употреба на алкохол върху паметта, психичното и физическото здраве.

Резултатите от изследването са публикувани в Scientific Reports.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: алкохолстудентипамет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
2
 
! Отговори
Lan преди 6 години
9Я бе - хората са страшно различни. Аз например се отегчавам ако цяла година трябва да уча нещо, което мога да го науча за три дни (колкото време ми трябва да науча който и да семестриален (срочен) учебник). Т.е. ако пия и уча три денонощия ми е съвсем достатъчно! Ако щеш вярвай.
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-лесно става, ако наистина ти е интересно това което учиш и четеш систематично през семестъра. Точно преди изпита, специално нощта преди него е най-добре да се наспите добре. Статията е за припомняне на нещо четено. Как може да забравиш нещо, което не го знаеш? Повечето студенти разчитат да научат нещо по време на четене през сесията и затова по-рано средния успех от първо явяване се движеше между числата е и П.
8
1
 
5
 
! Отговори
Агджата преди 6 години
Да ама, не полят взет изпит, следващ скъсан!
7
0
 
6
 
! Отговори
;) преди 6 години
Алкохолът можел да подобри запаметяването на НАУЧЕНА информация. :D
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А сега? Я що кат се надрънкам не помним нищо? :-)
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
дръжте нацията пияна, алкохолизирана , замаяна , в транс - така лесно ще бъде прилъгана да гласува, да купува и до консумира ненужни неща под влиянието на реклами,да живее "за мига" наслаждавайки се на купеното за което няма пари, но ще ги върне после двойно, да "работи много и всеотдайно" щото там е пътя към милионите... и т.н. и т.н
4
0
 
9
 
! Отговори
цецо преди 6 години
Значи хем алкохолът блокира научаването на нова информация хем по този начин мозъкът има повече ресурси, за да складира наскоро научената информация в дългосрочната памет. Ако някой може да ми го обясни това чудо...
3
0
 
14
 
! Отговори
бивш студент преди 6 години
Алкохолът , както се знае, действа възбуждащо на ЦНС ,когато е в минимални количества, но в по-големи подтиска нервната система.Не правете реклама на "огнената" напитка, и ние сме били студенти и знаем кое-как.
2
1
 
8
 
! Отговори
маке преди 6 години
абе думам ви я ама не вервате с комшията кат пийнеме оправяме сите нередности у дръжавата ся тражиме телефона на Бойко Борисов да му кажем що требе да направи да не се мъчи токо кат Олд Шетърхенд из прерийте
1
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е нормално е като на алкохолик не му позволяваш да пие алкохол, да не е адекватен, а тези, на които са им позволили да си вземат дозата да покажат по-добри резултати.