Ретрото Dnes: Превозните средства в зората на чалгата

От мечтата за Мерджана до черната волга с бял волан
34
Ретрото Dnes: Превозните средства в зората на чалгата
Колаж: Dnes.bg

Точно преди седмица Dnes.bg стартира своята нова рубрика, в която поглеждаме назад към 90-те, за да си припомним най-класическите ретро фолк песни. Защото колкото и да е всеобхватен научния труд на който и да е историк, никой не е могъл да обхване темите на прехода по-успешно от ретро чалгата.

Още по темата
И след като си припомнихме песните, посветени на морето, сега е време да се замислим как стигахме до това море, и разбира се, какви бяха превозните средства мечта по време на зората на демокрацията.

Мерцедесът – символ на класа, величие и мечти в "100 Мерцедеса" на Цветелина

Каква по-голяма мечта от това, да караш Мерцедес, пък дори и втора ръка. Именно на мечтата за колата е и първата ни песен днес. Лирическата героиня, изиграна от една от първите красавици в зората на поп-фолка - Цветелина, си пее: "Демократка станах, бате, и свободна съм сега. На заплата не разчитам, искам, искам чудеса."

А какво по-голямо чудо от това, да имаш 100 мерцедеса и мъжете да те гонят. "100 Мерцедеса да имам (100, 100), 100 години да ги карам, 100 мъже да искат моята ръка". Ех, това е мечта!

Мечтата е все по-близо – Мерцедесът те гони в "Бял Мерцедес" на Нелина

Тук вече лирическата героиня е напът да превърне своята мечта в реалност, защото "бял мерцедес ме преследва в живота и неизменно след мене върви", но изненадващо показва завидни морални висоти. "Бял мерцедес пак ми грабва окото, но не продавам любов за пари. Не съм надута, но за валута, не се продавам и за пари и всичко давам и подарявам, но не разменям любов за пари", отсича героинята.

Тя си издига още повече морално, след като отказва и "зелена банкнота" и отсича: "Не искам оферти, не искам пари". Каква жена, какви висоти! Но като няма кой да те закара до морето, остава единствено да си платиш...

Осъзнаване на грешката в "Ало, такси" на Румяна

Белият Мерцедес вече е отказан, но идва време за море, а как да се отиде до там, след като няма кола? Покойната Румяна дава отговор на въпроса – ами с такси. "Ало, ало такси, за къде си? Ало, ало такси, за къде си? За Бургас съм, за морето, там ще си пека дупето", заявява лирическата героиня, но бързо осъзнава "откъде изгрява слънцето" и отново се връща към мечтата за Мерцедеса.

"Ало, ало Мерцедес, за къде си? Ало, ало Мерцедес, за каде си? Хайде бате, с мен на плажа нещичко да ти покажа". Какво точно показва лирическата героиня не се казва в прав текст, но тук вече се появява и алтернативата на "мерджана" - BMW-то, което по нищо не отстъпва на германския си събрат. "Ало, ало BMW, за къде си? Ало, ало BMW, за къде си? Кабрио или купе с гадже на море".

За силата на мотора и свалките в "Як мотору" на Малките Кристалчета

Ако си мислите, че само с лъскава германска кола може да ви обърнат внимание в началото на 90-те – лъжете се. Може и да сте с мотор. Поне това ни показва един от най-уникалните клипове в чалгата от 90-те - "Як мотору" на "Малките кристалчета". Какво точно се крие зад уникалното послание на лиреските герои "Як мотору, Зънгър Зънгърдак" не става ясно, но се вижда, как деца, покатерени върху мотори, свалят симпатична какичка, която се раздава здраво на плажа.

И доволно отбелязват "Бас мечо бас, там бу яза бас... тупур, тупур, тупур..." Уникално слово, клип и музика. То не може и да се опише, трябва да се гледа!


  За каручката, магарето и мерджана в "Куцо магаре" на Попа

Като нямаш долари и марки, но пък все пак ти трябва транспорт, понякога и каручката с магаренце е вариант, макар и да не може с него да стигнеш до морето. Особено ако то е куцо.

"Куцо магаре малелееее, Куцо магаре малелееее...Четири краченца малелеее и едно резерво олеле", пее лирическият водач на немоторното превозно средство, осъзнавайки нищожния шанс да се сдобие с добра мома, въпреки резервното краче на магарето, което със сигурност хваща око.

И макар да няма шанс, той прекрасно осъзнава на какво налитат "русите мадами" в края на песента: "Руси мадами малелееее, руси мадами малелееее, черни мерджани малееее, софийски номер олелеее". И се пита: "Кой ще ги кара малелееее, кой ще ги кара малелеее тия мерджани малелеее, с руси мадами олелеее".

Като няма "Мерджан", Волга-та става Кадилак в "Черна волга" на Попа

Бащата на "Тигре, тигре" Иван Карачоров – Попа, който си отиде от този свят преди повече от 2 години, попада в "Ретрото" ни с още една култова песен, посветена на "черната волга с бял волан". "Тя отиваше на Слънчев бряг, колелата правеха трак, трак, трак", пее лирическия герой, явно осъзнал, че като няма риба и ракът е риба и макар съветска, волгата все още може да откара мераклиите за родното море. Разбира се обаче за нея няма "руса кака" и "тя ми вика, че съм глупак, и си щрака с пръсти щрак, щрак, щрак".

Все пак обаче лирическият герой не остава сам на Слънчев бряг и намира решение на заплетената ситуация, като обяснява: "Ритнах я малее, с голям мерак! Намерих си руса кака с Кадилак" и когато "потеглихме за Слънчев бряг, колелата правеха щрак, щрак, щрак". Както се казва - всичко е добре, когато завършва добре. И когато е на море!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: Ретрото Dnesретро чалга
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВасилевАбе Василев, как не ти свършиха имената ?
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР"Само да щракна с пръсти и веднага ще имам на секундата Айфон за ужас на бедните *** тук"Щракни 100-200 пъти та поне да получиш 100-200, че да ги продадеш и изкараш някой и друг лев. И се пробвай да си купиш акъл с тези пари, таман ще видиш колко е трудно....
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цитирали сте "Тигре, тигре", ама пропуснахте да кажете, че там се пее "ако нямаш ти (пари) - стари жигули".И това е кола от зората на чалгата, днес малцина от пуберите изобщо знаят за какво иде реч.
18
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чалгата се появява по времето на комунизма, всичко друго е лъжа
17
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А премиер че то врътка ли кючеци в селската баня.
16
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЧАЛГАТА Е РОЖБА НА ДЕМОКРАЦИЯТА.ИЗМИСЛЕНА Е, ЗА ДА ЗАДОВОЛЯВА ПРИМИТИВНИТЕ ВКУСОВЕ НА ВСЕ ПО-ОПРОСТАЧВАЩАТА СЕ МЛАДЕЖ.
15
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Неонразованите мутри са на почит в БГ. Един такъв дори се пъти трети мандат премиерин. И не ви е виновна чалгата, а чалгарките ви манталитет като нация.
14
2
 
8
 
! Отговори
автомонтьор преди 6 години
Благодаря за прекрасната ви статия! Вътрешно някак си ме облагороди, повдигна ми рязко интелектуалното ниво и ме накара да се почувствам полезен на този свят!
13
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Простотията българска край няма. Чалгата отразява много точно нивото и идеалите на 95% от българите... за съжаление.
12
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чалгата се появява след 1944 г.
11
1
 
5
 
! Отговори
до Василев преди 6 години
Психиатър ти тряа, братче! Съчувстваме ти , дано да ти помогнат.
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
После, ама хич не се чудете защо стигнахме дотук. И защо обществото(една много голяма част от него), прие, с охота този маниер на поведение и манталитет. Не че всякакви чалгари и чалгарки са основния проблем, но са си един успешен катализатор.
9
2
 
21
 
! Отговори
Моню преди 6 години
Престанете с тази чалга, Мерцедеси и БеЕм Ве-та , ланци , пачки и т.н. , защото нацията си отиде основно заради това! Извинете ме за израяза, но НЯМА по - подхоцдящ от това, че и се "*** ****ата" !!!.Мутри, мафиоти - все "герои" за младите! Това е "отровата" , която НИ съсипа живота!!! Свидетели сме на невиждани гадости в днешно време!
8
3
 
12
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 11Много точно45 г пееха само за цветя и разбити сърца.Когато цензурата падна народа(за щастие не целокупния)прегърна вулгарното в най отвратителната му форма.Не беше само в музиката.Всички помним будките за вестници чийто стъкла бяха плътно покрити с порнографски вестници и списания.Хората желаеха всичко което бе табу половин век.Днес страстите са задоволени и чалгата умря
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Следващата тема каква ще ..давам идея- Краси записвай си -чичкото с парички - ей тигретигре . мъни, мъни , зелено, зелено, куче влачи рейс -диря нямаКраси записвай по следваща тема -сексапил ...кел, кел ..айде стига ти толкова , изирвай сам
6
15
 
5
 
! Отговори
до 8 преди 6 години
Болт гризна дръвцето, скоро и Радев ще го гризне
5
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чалгата я докраха комунистите през тяхното 45 годишно управление по времето на руската окупация на България.
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чалгаджийски вестник, занимава ни с чалга.
3
4
 
7
 
! Отговори
м даа преди 6 години
Не забравяйте,че някои ходят на море с влак. Най-вече с "Ориент експрес" на Петра.
2
7
 
1
 
! Отговори
Гунди Б Категория преди 6 години
А веее за мене няма ли песен? Аз отивам ей сега да си пийнем мастичка с Котака, мене и в Милан ме искаха ама пустия му самосвал.