Климатичният колапс идва! 3 сценария за катастрофа на Земята

Американските учени обаче успокояват, че има още 80 г.
19 сеп 2017 11:00, Красимир Ангелов
70
Климатичният колапс идва! 3 сценария за катастрофа на Земята
Снимка: Reuters

Американски учени прогнозираха настъпване на климатична катастрофа на планетата към 2100 г., съобщава Лента.
 
В рамките на изследване е преценено въздействието от повишаването на средногодишните температури върху условията за живот на планетата. Разгледани са три възможни сценария.

В съответствие с първия сценарий, смятан за "опасен", покачването на средногодишните температури с не повече от 3 градуса Целзий ще предизвика увеличаване на броя и интензивността на ураганите и наводненията, както и по-честа суша на земята.
 
Повишаването на температурите с 3-5 градуса Целзий ще предизвика пълно разрушаване на ледената покривка в Западна Антарктида и унищожаване на дъждовните екваториални гори в Амазония, а под угрозата от горещините и глада ще са над 7 милиарда души.

При най-тежкият възможен сценарий средногодишните температури ще се покачат с над 5 градуса Целзий, а в този случай човечеството ще се сблъска с остър недостиг на основни ресурси, по-специално на прясна вода. Все пак на този етап учените не предричат в близките години чак толкова драстично развитие.

Известно е, че през последните 200 години в резултат на човешката дейност са изхвърлени над 600 милиарда тона въглероден диоксид в атмосферата. Това доведе до увеличаване на съдържанието на въглероден газ в атмосферата с 0,012 процента и предизвика покачване на средната глобална температура на въздуха с 1 градус Целзий.

Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
1
 
! Отговори
Стивън преди 6 години
До ПЕТРОВА Кои ще са живи тогава ли ? Например прекрасните ти деца. Или те не заслужават да живеят добре , да се давят в мизерията която ти и други мислещи като теб са направили с действията или бездействията си сега . А може би си ялова и *** и бъдещето за теб стига единствено до това какво ще плюскаш утре и как да изхарчиш до дупка препечеленото от мизерния ти труд .
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 66Съгласен с това, че трябва да се води разумна демографска политика, но и не е правилно да се делят хората на мързеливи и работливи. Защото в крайна сметка, всеки се простира, според възможностите си...било то физически или интелектуални. И понеже в днешно време интелектуалните умения са издигнати на пиадестал, ще става все по нормално, една голяма част от световното население да остава "извън борда". Но това разбира се не означава, че тези хора не трябва да ядат.. Или мислиш друго..?
62
0
 
1
 
! Отговори
До ПЕТРОВА преди 6 години
Това е така, но хората мислят и за внуците си.Затова, раждайте по две деца и им дайте стабилно образование и професии, с които да са полезни на обществото и на себе си.Който мисли да прави по 5-10-15 деца, за да се издържа от детските надбавки, нека прочете още веднъж горната статия. И да има предвид, че понятието "умен и отговорен човек" не е синоним на "страхлив будала". Нито ние ще допуснем да изядат хляба на децата ни, нито нашите правнуци ще отстъпят жизненото си пространствона лентяи!
61
2
 
1
 
! Отговори
ПЕТРОВА преди 6 години
АЛО ДРАСКАЧИТЕ ОТДОЛУ ДА ВИ ПИТАМ ПРЕЗ 2100 ГОДИНА ЖИВИ ЛИ ЩЕ СТЕ ТА СЕ ПЪНЕТЕ ТОЛКОВА МНОГО. Я ПО КРОТКО НОСЕТЕ СИ НОВИТЕ ДРЕШКИ ЯЖТЕ СИ ХЛЯБА И ЖИВЕЙТЕ КАТО ЗА ПОСЛЕДНО. ДА МУ МИСЛЯТ ТИЯ КОИТО ЩЕ СА ЖИВИ ТОГАВА.
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До зззА дали и сам си вярваш на това, което си написал в първата част на коментара си? Изобщо, имаш ли някаква представа, колко действащи автомобили има на по Света, и колко от тях са на повече от 5-годишна възраст?Все още си спомням, каква огромна и плътна диря от пушек, правеше трабантчето, с което ходехме на почивка през лятото. Толкова плътно задимяваше, че зад нас не можеше да се види почти нищо... Само се чуваха крясаците не шофьорите.. А какво да кажем за огромните американски пикапи?
59
1
 
3
 
! Отговори
ззз преди 6 години
А и само едно изригване на по-голям вулкан, каквито се случват съвсем не рядко, се равнява на години пушеци от всички автомобили на земята, ама това някакси е неудобни за еко амебите.Не съм против всякакви ограничения, но да са разумни.Много по-голям проблем е че петрола практически ще свърши до 15-20г. а той е в основата на цялата хим.промишленост. Като гориво е заменим, но като суровина за всичко останало - не е.
58
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
няма да ми се получи киселото зеле ...
57
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълни глупости, целящи да уплашат плащащите "въглеродни данъци". Глобалното затопляне не е причинено от човека, а ествествен земен цикъл, който се повтаря на всеки няколкостотин години. Това ковто четем тук са фалшиви новини.
56
2
 
3
 
! Отговори
ззз преди 6 години
Учените (не политиците) все още спорят дали изобщо има в момента глобално затопляне, щото всичко зависи от методологията и точно отчитане на температурите в арктическите области и ако изобщо има покачване то е в рамките на 0.5 до 1 градус за период от 100 години. А в тази *** статия говорят за повишаване на средногодишните температури ЗА ЕДНА ГОДИНА в рамките на ГРАДУСИ!А иначе земята периодично е минавала в ледникови и топли периоди и без намесата на човека,ама нее друго си е да се плямпа
55
0
 
1
 
! Отговори
До 53 преди 6 години
И слава богу, че Нено Димов не вярва в глупости, на такава позиция ни трябва рационален човек, а не зелен фанатик с три мозъчни клетки. Тук и дума не може да става за вяра, това не ти е религия, това е изцяло научен въпрос и до сега няма научни доказателства, че ни чака подобен климатичен апокалипсис!
54
7
 
9
 
! Отговори
Handel преди 6 години
Когато Шварценегер беше избран за губернатор на Калифорния, първото нещо, което направи бе да представи на калифорничаните огромна интерактивна карта, която "доказваше", че до 2010 година голяма част от Лос Анжелос ще е залята от океана вследствие глобалното затопляне. 2010 мина, а Лос Анжелос още си е на суша, ако не се брои заливането му със 5 милиона нелегални латиноси, които смучат помощи, продават наркотици, крадат, убиват и гласуват незаконно на изборите за Демократите.
53
9
 
7
 
! Отговори
опять преди 6 години
lenta.ru , пишеме на латиница, четеме на кирилица, мислиме по савецки!
52
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Природата следва своите неизбежни промени. Човешката дейност само и помага тези промени да се случват по бързо. Така че нищо ново няма да се случи просто се случва това което се е случвало преди милиони години. Къде мислите са изчезнали предишните хора? Да не си мислите че сме първите които живеят на земята и които първи ще изчезнем? Просто кръговрата няма как да се спре! Рано или късно всичко ще се промени както винаги се е променяло през вековете назад!
51
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много се съмнявам болшинството което се изказва тук реално да се интересува от проблема и да се прочел нещо друго освен "новините" по темата в този сайт. Като ви чета бисерите ми става ясно колко безнадеждно глупаво е населението на тази държава.
50
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Българският" министър на околната среда НЕ вярва в тези неща т.е никакви сценарии не се разглеждат, дори и целият свят да изгори и да бъде залят България това не я засята, защото Министърът Нено Димов, НЕ вярва в това !
49
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СидТака е. Имало е ледени имало и горещи епохи. Разликата обаче е там, че тези епохи зависят от положението на орбитата на Земята и наклона и спрямо Слънцето. Периодите за които говориш се знаят при кое положение на Земята спрямо Слънцето настъпват. Проблема е, че Земята не е в такова положение спрямо Слънцето за да си обясниш климатичните промени с това.
48
3
 
12
 
! Отговори
morelini преди 6 години
Набийте го това в главата на оня Г.Л.А.В.О.К...Тръмп...че една от държавите които най много замърсяват въздуха не иска да подпише Парижкото споразумение.Сляп ли и не вижда или е глух и не чува какво казват учените...
47
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Забравихте Нибиру, планетата Х, извънземните, метеорита, свръхновата, сингуларитито на изкуствения интелект, 2012 /уф, тя мина вече, язък/, ядрената война със Северна Кория, избухването на Слънцето...Пропуснах ли нещо?
46
6
 
14
 
! Отговори
Сид преди 6 години
Планетата си минава през различни цикли. Имало е горещи епохи, имало е и ледени, даже съвсем скоро. Разликата е, че сега е бизнес да се плаши наред и да се искат "еко" такси за всичко. Просто трябва да спрем да сечем и горим горите, както и да замърсяваме водите.
45
0
 
13
 
! Отговори
Цитирам себе си преди 6 години
"колкото повече човечетата отказват да разберат, толкова по-грубо ще им се обяснява."