Типовете хора, които ни тормозят

Пазете се от тях
28 сеп 2017 20:40, Екип на Tialoto.bg
7
Типовете хора, които ни тормозят
Източник: pexels.com

Общуването с някои личности предизвиква у нас различни негативни емоции – злост, отчаяние, тъга, помрачава настроението ни, губим желание да правим каквото и да било... Това е сигурен знак, че контактувате с "токсични" личности.

Психиатърът Ралф Райбек отделя пет типа такива хора и ни съветва да прекратим каквито и да било отношения с тях. "Токсични" могат да бъдат не само случайните познати или колеги. Под описанията на типовете можете да откриете някои от роднините си, деловите си партньори или изключително близък приятел. Разбира се, че ще бъде трудно съвсем да прекратите отношенията си, но се постарайте да сведете контактите си до онова ниво, в което няма да се чувствате застрашени. И, не, това не е признак на егоизъм, а на здрав разум.

1. Критикът

Той вижда грешки във всички ваши действия и решения, постоянно критикува поведението ви, маниерите ви, начинът, по който се обличате и държите с хората. Изобщо правите ли нещо правилно? Когато сте заедно с критика, вие се чувствате като нищожество, като грешка на природата. Колкото и да се стараете, нищо не ви се получава. А критикът не спира, но не ви дава съвети, а само ви поставя в унизителна позиция. Да предположим, че закъснявате за среща с критика с 15 минути. Вместо да ви попита какво се е случило, той веднага се нахвърля върху вас: "Ти си толкова безотговорен – никога не можеш да пристигнеш навреме, камо ли нещо друго да сториш. Ето защо в живота си неудачник".

Тук е разликата между добрия приятел и критика. Приятелят ще ви позвъни, ще попита какво се случва, какво ви задържа, за да не успеете да дойдете и т. н. А ако закъснението ви е един от лошите ви навици, приятелят ви ще се опита да ви помогне да станете по-организирани. Критикът никога няма да ви предложи помощ. Вместо това той ще ви попречи да се промените, да се развивате. Чрез вас той се самоутвърждава.

Важен момент: Критикът осъжда човека, не неговото поведение. Много често в ролята на критик се явява родителят, казващ на детето: „Ти си лошо дете“, вместо: "Ти постъпи лошо".

От кои други хора да се пазим четете на Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тормози ни най-вече лакомията. Човечеството има всякакъв ресурс с изключение на чувство за мярка и общност.
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Или с други думи: не контактувайте с никого!
3
1
 
9
 
! Отговори
Търпим, щем не щем преди 6 години
Дали сме открили гореописаните психологически типове сред хоратав обкръжението ни?Нима има учреждение, фирма или какъвто и да е друг служебен или учебен колектив, в който да няма подобни личности? Принудени сме да ги търпим всеки ден!В приятелските кръгове постоянно се промъкват такива и не винаги можеш да ги елиминираш - например, някой от компанията се е влюбил в такова същество и постоянно го води със себе си.Да не говорим пък за роднинския кръг, и там не всички са идеални.
2
0
 
8
 
! Отговори
асса преди 6 години
какво общо има снимката на красиво момиче със статията?
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-токсичния човек,който разрушава всичко е лъжецът