150 млн. евро за картина на Караваджо, открита на таван

В света има останали едва 65 картини на гения
28 фев 2019 18:53, Нели Христова
14
150 млн. евро за картина на Караваджо, открита на таван
Снимка: Ерик Тюркуин

През 2014 година акционерът Марк Лабарбе получава интересно обаждане от свой приятел, който почиствал тавана на апартамента си в Тулуза. Той открил картина, покрита с прах, потъмняла от влага. Лабербе веднага отишъл на мястото, внимателно с памук почистил част от платното, направил снимка и я пратил на Ерик Тюркуин – експерт, който работел в Париж.

Пет години по-късно, картината се намира в галерия в Лондон. Тя е висока 1,50 метра и е широка 1,80, а детайлите са спиращи дъха. Не отнема много време на Тюркуин да се сети, че това е един от изгубените шедьоври на Караваджо.

Платното изобразява Юдит и Олоферн и е нарисувано през 1607 година. Днес, на пресконференция бе обявено, че Лабербе ще пусне картината на аукцион в Тулуза на 27 юни. Минималната цена, която се очаква за шедьовъра е 150 милиона евро.

"Това е най-красивата картина, която съм намирал.  - казва Тюркуин пред CNN. - Много е агресивна, почти непоносима. Но това не е артист, който интерпретира текста, а му вдъхва живот.“

Текстът за който говори Тюркуин е "Книгата на Юдит“, част от католическата версия на "Стария завет“.  Юдит е вдовица, която е пленена от армията на генерал Олоферн. За да спаси града си, тя съблазнява генерала и след това го обезглавява, както е изобразено на картината на Караваджо.

Според Тюркуин, платното има дълга и сложна история. Нарисувано е от гения, когато пристига в Рим. Тя въплъщава промяната на стила на Караваджо докато е в изгнание в Неапол.

"Той става по-мрачен към края на живота си“, обяснява експерта.

През 1607 година описание на картината фигурира в две писма на Дюка на Херцогството Мантуа. През 1617 тя е част от завещанието на търговеца на изкуство Луис Финсон. После се намира в имението на художника Ейбръхам Винк. През 1619 е изложена в Антверпен и съдбата й става мъглива. Там е до 1689 година и повече нищо не се чува за нея.

Преди откритието в Тулуза, само бледо копие направено от Луис Финсон показва, как е изглеждал шедьовъра.
Съществуването на копие обаче повдига друг въпрос – ами ако намерената картина в Тулуза е също дело на някой от учениците на Караваджо? Доказателствата са няколко – често на копията им липсва енергия, докато в това платно се вижда жизненост. Под повърхността има линии, петна, които свидетелстват за промяна на мнението на художника. Нещо, което липсва при копията, тъй като техните автори рисуват само това, което виждат пред очите си.

Цената на изгубеният шедьовър скача не само защото е на Караваджо, но и защото голяма част от съществуващите му картини са повредени. Много хора са опитвали да ги почистят, защото били "прекалено тъмни“.
И Марс Лабербе и Ерик Тюркуин предпочитат платното да бъде купено от някой музей, за да може да бъде достъпно до всеки.

"Ако си собственик на галерия и имаш Караваджо, значи имаш най-доброто“, категоричен е експертът. Той все още е смаян от появата на картината.

"В света има останали само 65 негови творби. И ние открихме 66-тата на таван. Невероятно е, но е истина!“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 9 Истинското изкуство е скъпо, защото е много рядко. Твоите хиляди художници ще нарисуват хиляди цапаници, които няма да имат ум да нарекат дори, и ще ги озаглавят, обект еди кой си, абстрактна композиция и др. подобни. От 50г. ходя по галерии и знам много добре това.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
наистина силна картина,даже твърде силна за да е в нечий дом,а живота в картината е от фигурата на заден план,но в центъра,наистина въздействащ образ
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 10И кво е направил тоя султан?Най-обикновен извратеняк с пари и власт.Убивал е изнасилвал е по някое време е умрял от преяждане и препиване.Или някой от родата му е порнал ножа в дебелото шкембе.Султаните са били тиняцинай-общо казано.
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТова е картина изразяваща изливащата се омраза,гняв и отмъщение,символ на убийството на силния от по-слабия,нещо като Давид срещу Голиат.Един турския султан,поканил европейски художник да го нарисува с ятаган в ръка,как отсича глава,художникът отказал,отговорил,че не може да нарисува отсечена глава, защото не е виждал,тогава султана заповядва да отсекат на един от хората му главата, художникът изтръпнал от страх нарисувал картината,както я желае султана,това е истинска история.
8
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никога не бих дал почти половин милиард лева за такава грозотия.За тия пари стотици ако не и хиляди млади и стари художници ще нарисуват четвърт милион картини.Всичките с еротика и кървища.Ето на тоя му резват главата оцъклените очи на мъртвеца и до него неква уж много непорочна даже и не гледа в него ама с напращели бомби подчертани още малко ще излязат от целомъдрената рокля.В комиксите има такъв жанр сега -неква гола омаза с кръв ама така надарена-дупе,цици крака ,перверзната муцка и намазана
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радостен съм, че се намери картина от истински гений. За откриването й писаха преди доста години, но явно времето от тогава е използвано за почистване и атрибуция на картината.
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Юдит примамва с красотата си асирийския цар,той влиза в покоите И и тя го убива,за да си отмъсти,някъде пишат,че Юдит е еврейка,но дали е било така кой знае.Библейска история от католицизма.
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Караваджо, чието истинско име е Микеланджело Меризи, е роден през 1571-а или 1572 г. Той е първопроходецът на бароковата техника киароскуро, при която светлината и сянката са в силен контраст.Художникът води живот, пълен с насилие.Известен е с внезапните си избухвания и сбивания, често попада в затвора и дори убива човек.Последните няколко години от живота му преминават в скитане и криене от правосъдието в Южна Италия.Смъртта застига художника едва на 38 г., когато е на път към Рим,за да измоли помилване за деянията си.
4
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не е оригиналната картина,местата са разменени,на оригинала Юдит не е в черна дреха,на оригинала до нея е старец,изобщо това не е оригинал и стила е различен.Всъщност това една страшна история.Истински оригинал е на Джорджоне от Венецианската школа ,нарисувана през 1504 година и се съхранява в Ермитажа.
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сигурно е купена от български политик. Само те имат такива средства.
2
9
 
11
 
! Отговори
Мальчик-гей преди 5 години
Стига ни занимавахте с глупости. По-скоро кажете кога ще пуснат пак брошурите за гей взаимоотношенията, че неможах да взема за малкия (пък на него му е любопитно да разбере повече).
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Страхотно.