Сериалът "Чернобил" надви GoT с най-високия рейтинг в историята

Само три епизода, а продукцията вече има оценка 9,6
23 май 2019 16:00, Нели Христова
172
Сериалът "Чернобил" надви GoT с най-високия рейтинг в историята
Снимка: HBO

С вкус на метал в устата, с чувството, че въздуха, който дишаш те убива – така те кара да се чувстваш всеки епизод на минисериала „Чернобил“. Не напразно, само след три от петте предвидени епизода, продукцията успя да надмине по успех Planet Earth II и Breaking bad, отбелязвайки феноменалната оценка от 9,6 в IMDB. Така, той се превърна в най-добре оценената продукция в историята на телевизията.  Planet Earth II остава втора с 9,5, а  Breaking bad, както и Game of Thrones са на пето и шесто място с оценка 9,4.

“Чернобил“ е унищожително добър и ключовата дума тук е "унищожително“. Децата, които си играят под пепелта на горящата централа, вината, която Борис Шчербина (Стелън Скасгард) изпитва, когато разбира, че праща мъже на сигурна смърт, уплахата в очите на пожарникарите, тъмнината, която обгръща тримата герои Валери Безпалов, Борис Баранов и Алексей Ананенко, докато спасяват милиони, жертвайки животите си в сърцето на централата, багерът, който хвърля пръст върху оловните ковчези. Всяка една сцена въздейства на зрителя по дълбок и емоционален начин.

Сериалът разказва не само за фрапиращата мрежа от лъжи, която правителството разпространява сред народа, а и съседните си държави, относно това, което се случва в Чернобил, но и историята на забравените герои, благодарение на които водите на Днепър, както и на Черно море и почвата в цяла Европа, остават чисти.

Сценаристът Крейг Мейцин и режисьорът Йохан Ренк се стараят максимално да разкажат истинската история на загиналите в "Чернобил“. Те и екипът им се обединяват около идеята, че ако се налага да променят нещо в историята, то е за да могат да разкажат останалата, по-важна част, напълно достоверно. Такъв е образът на Уляна Хомюк (Емили Уотсън) – ядрен физик, който помага на другия главен герой и благодарение на който истинската история е разказана - Валери Легасов (Джаред Харис).

Легасов е мъжът, който в своите дневници разказва всичко, което са видели очите му и са чули ушите му. Две години след трагедията, на същия ден, той се самоубива, знаейки, че в тялото му има толкова радиация, че едва ли ще оцелее.

Докато Легасов и Шчербина се лутат между Чернобил и Кремъл, където обсъждат всяко свое действие с Горбачов, трагедията е разказана и през очите на пожарникаря Василий и съпругата му Людмила. И двамата са реално съществуващи хора. Само малка част от историята им е променена, но трагичния край, в който Людмила държи чифт обувки над оловния ковчег на съпруга си всъщност е истина – реалният Василий е погребан с дрехите си, но без обувките, тъй като краката му били прекалено подути.

За снимките продукцията успява да затвори ядрената електроцентрала в Литва за няколко седмици и използва град, който изключително много прилича на засегнатия Припят. Още в първите епизоди се чуват истинските записи, получени на номера за спешна помощ, че централата гори, както и съобщението „Внимание, внимание...“, което е предупреждавало жителите на Припят да напуснат града си "временно".

Навярно всеки си е задал въпроса, защо вместо на руски, дори Горбачов говори на английски – това също е осъзнато решение на екипа, който е искал да направи историята още по-достъпна, дори и за не толкова запознатия с нея свят.

“Чернобил“ кара Game Of Thrones да изглежда като комедия – ще ви се наложи да си припомняте, че трябва да отпускате стегнатите си рамене и да затваряте зяпналата си челюст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
2
 
21
 
! Отговори
За любопитните преди 4 години
Сериалът е американска продукция, но режисьорът - не. Фактологията е достоверна на 99%, а освен това второстепенните истории, като тази за пожарникаря са абсолютна истина. Историите са взети от книгата "Чернобилска молитва", която е нещо като сборник с интервюта на преживели трагедията. Анти-руските конспиративни измишльотини, които някои хора мислят, че се пропагандират чрез сериала, са абсурдни. Съзнателните съвременници на трагедията да си спомнят кога и по какъв начин са разбрали за нея.
136
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Егати това е нещо като американски филм за ВСВ пълен тъ.ак или руски такъв за дивия запад смех смех смех
135
9
 
5
 
! Отговори
Още не е излязъл преди 4 години
Още 80не са го гледали а вече намер едно в класациите! Психологически номера от Сорос и сие!
134
15
 
6
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Изгледах 3те серии ... да сравняваш тази "боза" пречупена през призмата на американци с Игра на тронове ... е все едно да сравняваш Запорожец с Мерцедес ... "рейтинга" не променя мнението ми.Опасно лош , и Игра на тронове - ми доставиха удоволствие ... кичозните драми в Чернобил те карат само да се замислиш - какви *** решават бъдещето на света.Спомних си далечната 86 та когато партията у нас ни казваше - да хрупаме марули ..и 500 семейства от ЦК внасяха всичко за тях в алуминиеви контейнери
133
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Breaking bad е най-великият сериал, правен изобщо. Но и "Чернобил" е изключително впечатляващ. И двата сериала си заслужават времето.
132
5
 
21
 
! Отговори
В очакване преди 4 години
А кога ще гледаме сериала Хирошима!? С атомната бомба паднала в училищен двор! С героите хамериканци!
131
5
 
7
 
! Отговори
Хммм преди 4 години
Чак пък накарал игра на тронове да изглежда като комедия е доста несериозно казано. Полека да не се задави след 3 серии. Като направи 8 сезона с по 10 серии и си задържи рейтинга тогава да приказа, повечето сериали стартират главоломно и до края на сезона си рейтинга е около 8. Ясно че иска да предизвика интерес ама да не се улива че да не стане той на комедия.
130
7
 
15
 
! Отговори
Три майл айлънд преди 4 години
Днес се говори за Чернобил, за да не говори никой за Фукушима.Това е обективната истина.И двете са обсолютна трагедия, като Чернобил е много по-близо до нас и ни въздейства пряко. Но Фукушима е катообем и последствия десетократно по-опасен инцидент. Накратко - не яжте риби от Азия. Особено риба тон!
129
6
 
18
 
! Отговори
Ханибал преди 4 години
Във фейсбук вече се появих писаници на безродни бивши партийни секретари, които казват че това не било истина. Гадове мръсни, дано децата и внуците им понесат тяхната вина за това че скриха от хората размера на тази трагедия. Тогава радио Свободна Европа тръбеше денонощно, че е станала голяма авария, а тези от същото котило казваха, че това е империалистическа пропаганда. ГОСПОД ДА ГИ НАКАЖЕ!!!!
128
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ме интересуват алкохолиците,които са управлявали Чернобилската АЕЦ.Отвращава ме "човеколюбието и грижовността" към Българския народ на комунистическата върхушка у нас.Оставиха ни да маршируваме по първомайския радиоактивен дъжд и цял месец да си рупаме радиоактивни марули и череши, докато те ядяха чиста храна.Тази лъжлива Партия още съществува и даже настоява да ни управлява,..по наше желание.Или Партийците са изкукали или така са увредили старото поколени,че да не различава лъжа от истина
127
4
 
6
 
! Отговори
555 преди 4 години
Естествено, че е интересен сериала, нормалните хора се удивяват на върховната комунистическа глупост и невежество!
126
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
страхотен сериал
125
7
 
17
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Единствената причина да не се говори за Фукушима е, че са дружки със САЩ.Какво толкова да се говори за Фукушима? Фукушима беше преди 8 години, намира се на сругия край на света. Не е като да ми е на 1000 км по права линия и да бълва радиоактивен прах.Плюс това за Фукушима никой нищо не е крил.
124
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Живеех в блок където повечето бяха "партийци" - бяха казали на майка ми да пием йод, да затворим прозорците и да се събуваме пред апартамента - ние естествено не го направихме защото ни се видя глупаво. Сега техните деца (всички от бсп) ми говорят по телевизията как ще "оправят" държавата - мерси но вече не мога да вярвам на потомствени лъжци...
123
2
 
26
 
! Отговори
ac74dc преди 4 години
Във фейсбук по същия въпрос написах своето мнение,. А то е: Всички които си мислят че аварията в Чернобил е конспирация на запада спрямо СССР, уважаеми русофили...Я си е...мамата!Съвременник съм на тази епоха, спомените ми са бистри!
122
17
 
17
 
! Отговори
Аз съм си преди 4 години
Единствената причина да не се говори за Фукушима е, че са дружки със САЩ. Ако беше станало в Русия, досега да са ги разкостили.ТЕПКО са получили ТРИ предупреждения от МААЕ да преместят генераторите, заради риска. ТРИ! В момента се изнасят удобните данни, а другите се замитат. Убеждават ни, че там вече всичко е наред, докато тонове радиоактивна вода продължават да се изсипват в океана и да попиват надолу. Чернобил е човешка грешка. Фукушима също.Разликата в реакциите на двете е показателна.
121
6
 
7
 
! Отговори
До трол еврейски преди 4 години
Вярно си *** и то руски!Ами товарщ,имало е планирано учение за работа при кризисни ситуации,обаче всички са били на черешата/пияни/и вместо да затворят клапан го отварят!Следва необратима верижна реакция!Цяла Европа все мерки/Русия даже и хвърляла от самолети някакви неутрализатори/,а ние поискахме салати и жулехме шльокавица...щот ни такъв манталитета!
120
1
 
6
 
! Отговори
10000 преди 4 години
Междувпрочем, четох някъде, че именно малката по ниво земна радиация е довела до еволюцията на хомо сапиенс. Но това е друга тема.
119
2
 
18
 
! Отговори
До кукла преди 4 години
В района около аварията не живее никой,района е охраняван!След аварията,за близо пет години изчезнаха птиците..някак си бедствено.И сега има изключително много болни от рак в следствие аварията,а деца се раждат с малформации! Иначе да , природата се е върнала с пълна сила и даже са се появили животни които са ги мислели за изчезнали!
118
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сериалът е страхотен и показва колко неподготвени и колко нагли са били комуняггите в опита си да покрият случая. Тука говорите глупости. Радиацята Е смъртоносна, и не говорим за газове от горива, а за уран и плутоний в почти неизмерими количества, разпръскани в атмосферата над 10 дни, докато червеите обяснявали как всичко е наред. Последствията са огромни и са описвани в много статиски през годините. То неслучайно аварията в Чернобил е първия пирон в ковчега на СССР!