Очевидецът Бреус: Видях разрушения реактор на "Чернобил" с очите си

Какво е истината и какво не в едноименния сериал според очевидец на инцидента
13 юни 2019 09:15, Нели Христова
151
Очевидецът Бреус: Видях разрушения реактор на "Чернобил" с очите си
Снимка: BBC

Часове след избухването на "Чернобил" Алексей Бреус влиза в контролната зала на реактор 4. Като член на екипа на ядрената електроцентрала от 1982 година, той станал свидетел на последствията, които инцидентът предизвикал на сутринта на 26 април 1986 година.

Кое е истина и кое лъжа от едноименния сериал, който плени сърцата на толкова много зрители? Украинецът е един от малкото, които може да отговори на този въпрос...

"Не вярвах, че ще ни повикат там. Реакторът беше толкова повреден, че нямаше какво да направим", казва Бреус пред BBC. Начинът, по който сериала показва първите часове след избухването на "Чернобил" е достоверен, по думите на Алексей. Но има и някои детайли, които са измислица.

"Катастрофата бе изобразена по един мощен начин, като глобален проблем, който поглъща огромен брой хора. Настроенията, емоциите, както на персонала, така и на властите, бяха изобразени съвсем реалистично. Но някои технологични аспекти имат несъответствия, които не са лъжи, а просто фикция", обяснява Бреус.

Той не е съгласен и с начина, по който са изобразени неговите колеги. "Сякаш бяха злодеи, каквито не са", категоричен е той. Съгласен е, че Дятлов е плашел работниците в електроцентралата, създавал е напреженеие, но "винаги е бил пълен професионалист".

Алексей не може да оспори обаче, че начинът, по който е изобразено влиянието на радиацията върху хората, е бил реалистично предаден. След експлозията той лично разговаря с Акимов и Топтунов, които се появяват в сериала "Чернобил".

"Те не изглеждаха добре. Личеше си, че са болни. Бяха много бледи, а Топтунов направо беше станал бял". Двамата умират две седмици по-късно в болница в Москва. Много от колегите на Бреус също са там.

"Тези, които имаха светло-червен отенък на кожата също умряха", казва той. Когато приключва смяната си, кожата му е кафеникава, сякаш има тен, но местата, които не са били покрити с дрехи - лице, ръце, врат, са почервенели.

Василий Игнатенко е един от първите пожарникари, които отиват да гасят огъня в "Чернобил". Той и колегите му от Припят не знаят нищо за радиацията и умират на 13 май от лъчева болест. Тази част от сериала е до някъде вярна. 

"Видях колко повреден е реактора, но нито огън, нито пушек излизаше от там", казва Бреус. Пожарникарите обаче продължават да заливат мястото с вода, ала тя навярно се е изпарила преди да достигне реактора. Друг достоверен, но не напълно момент, е саможертвата на тримата мъже - по думите на Алексей, лицата им не били напълно покрити, за да могат да си говорят. Награда така и не им е предлагана, а и никой не е ръкопляскал, след като са излезли на повърхността - все пак това била работата им. Миньорите, които трябвало да изкопаят тунел под реактора пък наистина се съблекли, но не напълно, както е показано в сериала. Според Бреус, тяхната роля дори не била толкова важна за спасяването на Европа.

Бреус твърди, че сериалът е показал добре това, което винаги е било проблем на СССР - ненужната тайнственост в моменти на криза. Но не отрича, че има и някой стереотипи, като големи чаши водка и КГБ, което дебне отвсякъде. Ала той е щастлив, че сериалът е предизвикал такъв голям интерес, тъй като човечеството трябва да се учи от грешките си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
1
 
3
 
! Отговори
китайският синдром преди 4 години
средностатистичеаски имаме аварирали реактори на всеки 11 години като добавим и фукушимските и други. филмът е с продължение. всички реактори остаряват с времето и няма да става по-добре.
135
9
 
2
 
! Отговори
Грешка преди 4 години
А бе верно ли , че в Чернобил са мерили радиацията с обикновени водомери, вместо с гайгер-мюлеров брояч и затова не са знаели , че след експлозията в Чернобил радиацията е била 1200 пъти повече.
134
10
 
9
 
! Отговори
Говорит Масква преди 4 години
В заключение , съветско - комунистичекия строй доказва, че е напълно безполезен и вреден и за хората и за верващите комунисти. Учи хората на безстопанственост , безчовечност и некадърност.
133
4
 
4
 
! Отговори
съвременник преди 4 години
Филмът абсолютно точно пресъздава атмосферата на некомпетентност сред хората на висши постове и повсеместен страх от инициатива , която цареше при социализма. Също и безизходицата и технологичната изостаналост - направо ме побиха тръпки. Браво на създателите - явно са професионалисти ,а и са ползвали консултанти, който не са за запъвали, че всичко " не е било чак толко'з лошо", защото са били млади.
132
6
 
1
 
! Отговори
JJivanov преди 4 години
Вижте внимателно документални филми за Припят. След аварията градчето Има мощна биосферна охрана. Сниманите жители и деца нямат все още проблеми с аварията. Критичния момент настъпва когато влизат дозиметристи облчени в защитни облекла следени обемно проникващо от Военно терористичната мафия. Вижда се как правят пробиви в биосферната охрана. Сравнете с кадри от жестокия земетръс срещу Япония .Мощна биосферна охрана опази Япония.Централата обаче бе разрушена заради блокаж на урпавляващите .
131
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дятлов е трябвало да го разстрелят.Вместо това са го осъдили на 10 год и са го пуснали след 3.Както и да е де Чернобил не му е простил.След 11 години Бог го е викнал в ада.Колко хора измряха заради глупостите на червените каскети не е истина само.С 4000% са се вдигнали раковите заболявания.И защо?За да провеждат никому ненужни безумни тестове.
130
3
 
1
 
! Отговори
JJIVANOV warning преди 4 години
ПО време на тестовете се налага да работя за да имам пари за ядене и живот. Попаднах на обсебени от терористи жени началнички които провеждат безмилостен жесток терор срещу цели заводи в Англия. Ползват обемно обсебващи предавания тн bd dead radio teror. След внимателни молби да спрат терористичната трайно увреждаща заводите и всички експерти в тях психотронна музика те усилват нарочно звука и включват кибер терор срещу жертвите.След пробив в охраната се появяват масови убиици от типа сниман Ч
129
0
 
2
 
! Отговори
JJIvanov преди 4 години
В Белене преди години временно за директор на групата съветски специалисти бе назначен важен експерт Титков. колегата бе облъчен от тежко мощно оръжие на военно терористична мафия /имаща тежки военни бази вкл на Марс. В Момента провеждам тестове относно нагло престъпни увреждания на Земята ни и климата с внушени нови оръжия за масово поразяване вкл инсталирани на автомобили вместо доказано безвредни фарове.
128
5
 
3
 
! Отговори
до 127 преди 4 години
Има сателитни снимки на чернобил от САЩ почти веднага ,докато руснаците са мислели че реактора не може да гръмне и не са осъзнавали какво е станало ,САЩ за знаели за проблема в руските реактори проблема с стопер бутона защото техните физици са го установили и са решили този проблем в техните реактори и просто са чакали някоя от руските цетрали да гръмне, така че за тях не е проблем да разчетат какво се вижда на снимката още повече те са чакали с нетърпение да видят такава снимка.
127
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На 1 май 1986 г. не бях на прословутата манифестация, но доста щъках насам-натам из града под ситния дребен дъждец, който валеше него ден, както хиляди други софиянци. Носех шапка и явно тя ме е спасила от размекване на главата, каквото са получили някои съфорумци участници в тая манифестация. Нито на този ден, нито след това - слава богу - вече трийсет години не съм почувствал някакви симптоми от този дъждец. Нито съм срещнал някой софиянец, който да се е оплакал, че на втори май 1986 г. е паднал болен от лъчева болест. Хайде, с по-малко спекулации
126
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дори когато човек изпушва една цигара получава някаква минимална доза радиация. Дори тухлените или бетонните стени вкъщи излъчват някаква минимална радиация. Така че човек годишно получава някаква доза, с която организма се справя без проблем. Тука един разправя как негови роднини яли марули в Искърското дефиле на 1 май 1986 г. и т.н. , и т. н. (сякаш само те са яли марули).В Искърското дефиле са Своге и Лъкатник, пък няма ни един човек регистриран с лъчева болест по това време. Все пак България е на 1500 км от Чернобил.
125
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се заблуждавайте, че и в Козлодуй работят някакви суперинженери (по-скоро там се отиваше при липса на всяка друга възможност), супер-ръководство и има идеална организация. Абсурд. Лъжите в Козлодуй са също не една и две.
124
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Много реалистично но не точно така ... " естествено че не точно така.Това е художествено произведение, има художествена измислица, но не лъжа.
123
3
 
4
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
До Анонимен126 Напълносподелям мнението ти! А нима днес не трябва да си политически коректен? Същото е, даже и по-зле от тогава....Я се опитай да се явиш на конкурс за каквато и да било ръководна длъжност, особенно в държавна администрация или учреждение, и рискувай, колкото и да си кадърен и учил, да не си член на Герб? Веднага са ти измислили формалния повод и са те махнали от конкурса още в началото...
122
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
A защо се е взривил реактора, теоритично реактор не може да предизвика експлозия? Никъде никога ядрен реактор не може да предизвика експлозия, как е екслодирал. И как шведите започнаха да тръбят за експлозия в Чернобил още преди да е изнесена каквато и да е информация?
121
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най - големия грях на комунизма беше политическата коректност. Тя маскира реалността и създава фалшиви идеи. Политическата коректност винаги е била, е и ще бъде една от най - големите опасности за човечеството и много често води до сериозни последствия и огромни жертви. Политическата коректност пречи за оправяне на съществуващите проблеми и може да провали всяка иначе страхотна идея. Предпочитам да мълча, отколкото да правя политически коректни изказвания. А истината е винаги за предпочитане.
120
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Филмът е страхотен, не го изпускайте. В 5 серии има го по нашите торенти с превод. Който не го е гледал е живял напразно.
119
2
 
5
 
! Отговори
от руското посолство преди 4 години
Даваме почивка 15 мин за по една цигара.
118
1
 
3
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Това е ентата статия свързана с Чернобил вече ми писна ама това българите сме егати олигофренскста нация като захапем нещо и не го пускамедо край, а от тогава колко време се мина всичко беше забравено до сега и сега само това се дъвка и потеря и само това четем качено тук добре трагедия, добре много жертви но толкова време дума не се написа сега се юрнаха и само това
117
2
 
26
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 4 години
СЛЕД ТОЗИ ФИЛМ РЕДНО Е ДА НАПРАВЯТ ФИЛМ ЗА ЯДРЕНАТА КАТАСТРОФА КОЯТО АМЕРИКАНЦИТЕ УМИШЛЕНО СЪТВОРИХА В ХИРОШИМА И НАГАЗАКИ. ТАМ СЪЩО ЩЕ ИМА ПИКАНТНИ МОМЕНТИ НО ТАМ СМЪРТНИТЕ СА МНОГО ПОВЕЧЕ ОТ ЧЕРНОБИЛ. ИЛИ НИЕ СМЕ СИ НАЙ ДОБРИ А РУСНАЦИТЕ СА НАЙ ЗЛИ. ДАВАЙТЕ НАПРАВЕТЕ ФИЛМ ЗА БЕЗОБРАЗИЯТА НА АМЕРИКА В ЯПОНИЯ И ТОГАВА ПАРАДИРАЙТЕ.