Ана – един от последните жители на шедьовъра на Гауди "Каса Мила"

Близо 1 милион души посещават Ла Педрера всяка година
19 юли 2019 21:30, Нели Христова
26

Снимка: New York Times

За всеки турист, посетил красивата Барселона, една от спирките е къщата Ла Педрера, по-позната като Каса Мила. За Ана Виладому обаче Ла Педрера е дом. Всяка година на гости й идват близо 1 милион души, желаещи да видят отблизо един от шедьовърите на Антонио Гауди. Тя прави всичко възможно да ги избегне.

В повечето дни дълги опашки от хора се извиват пред Ла Педрера. Туристите търпеливо чакат за да разгледат отвътре сградата, чиято фасада изглежда така, сякаш пещерни жилища са издълбани в скала. Външният двор прилича на подводна гора, а комините на терасата на покрива са във формата на шлемове.

Туристите може и да са търпеливи, но Ана често изпитва затруднение със стигането до асансьора, който да я качи до четвъртия етаж на сградата, където се намира нейният апартамент.

"Често ми се налага да избутвам хората за да стигна до дома си, докато те ми крещят, защото си мислят, че ги предреждам на опашката за билети. Това не е особено приятна ситуация, особено когато се връщаш у дома с пълни пазарски чанти“, разказва тя пред New York Times от апартамента си. Той е голям близо 350 квадратни метра, има големи прозорци, а Ана живее там от 80-те години на XX век.

Но как някой се сдобива с дом в една от най-красивите сгради в света? Ана се мести там със съпруга си, който успява да наеме апартамента малко преди Каса Мила да бъде обявена за Световно наследство от ЮНЕСКО през 1984 г.

През 1906 година Антонио Гауди получава поръчка от богата двойка – Росарио Сегимон и Пере Мила. Те искат от него да им построи дом. На архитекта му отнема 6 години да завърши сградата, а семейството запазва само основния етаж. Останалите 20 апартамента отдава под наем.

Но още преди да бъде готова, цяла Барселона говори за Каса Мила, която по-късно получава името Ла Педрера, заради масивната си, груба и асиметрична каменна фасада. Начинът, по който сградата изглеждала, довел и до вражда между Гауди и Росарио и Пере. В последствие семейството било глобено от властите, защото Гауди им е построил къща, много по-голяма от позволеното.

Росарио, която надживява съпруга си, успява да продаде Каса Мила на компания за недвижими имоти, преди да почине през 1964 година. След това друг архитект трансформира последния етаж на сградата от помещение за пране в още апартаменти, които да отдава под наем.

Ана и съпруга й са едни от многото, които наемат апартаменти в Каса Мила. Сега тя е една от шепата хора, които продължават да живеят в претъпканата от туристи сграда. За своя живот писателката разказва в нова книга, озаглавена "Последният съсед“.

Въпреки че таксата за вход периодично скача, като в момента тя е 25 евро, Ана е категорична, че наемът й не се е повишил осезаемо през последните три десетилетия.

"Би било много глупаво да се преместя да живея някъде другаде“, казва Ана. И все пак, да има толкова много туристи около теб, не е най-приятното нещо на света. Писателката се е принудила да сложи бариера пред дома си, за да спре нахалните хора от това, да нахлуват в апартамента й.

"Непрестанно някой звъни на звънеца ми с молбата да разгледа апартамента ми", споделя Ана. За своите 25 евро туристите получават достъп само до някои части от сградата и въпреки че това включва един от апартаментите, построени от Гауди, те не са доволни и винаги искат повече. Разбира се, писателката понякога отваря вратите на дома си за непознати, но само ако й се струват интересни персонажи.

Ана сравнява живота в Каса Мила като да живееш под погледа на Биг Брадър. Туристите непрестанно я снимат, когато излиза на балкона си, когато се качва по стълбите. Дори успяват да надникнат в банята й. На всеки етаж има охранителни камери, а понякога тя успява и да задейства алармата против пожар, докато готви вечеря.

Днес не само Барселона, но и света е обсебен от творчеството на Гауди. Красивите му сгради, включително недовършената Саграда Фамилия, привличат милиони туристи от цял свят. Това контрастира с отношението към творбите му през 80-те, когато Каса Мила е обявена за продажба, но никой няма интерес да я купи.

Най-накрая, през 1986 г., банката Caixa de Catalunya дава 900 милиона песети - еквивалентни на 6,2 милиона долара, за да я придобие. Сградата е реновирана и отворена за туристи, а банката предлага на наемателите да им плати, за да се изнесат от там.

Ана, както и няколко други, отказват. Днес в Каса Мила живеят само тя и още двама души. Те не обичат да дават интервюта.

В Ла Педрера Гауди включил някои иновации като асансьор и течаща вода във всеки апартамент. Каса Мила била и една от първите сгради в Барселона с подземен гараж с 16 места. Днес той е превърнат в приемна.
Разбира се, има някои недостатъци на това да живееш в Ла Педрера, като например факта, че Гауди е поставял на първо място естетиката пред практичността.

"Можете да забравите да си сложите рафт за книги, защото няма нито една права стена. Гауди е имал много ясни идеи и много силна личност, която просто трябва да уважаваш, за да живееш тук“, казва Ана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брутална кръстоска от пещера и панелка.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не само, че не са и вдигали наема ами и договорът е доживотен, като не включва наследници. През годините тавана са го преправяли на какво ли не имало е училище, имало е и болница(това поне според думите на гида, който като местно момче би трябвало да знае) И като оставим настрана наемите замислете се през 1912 година колко сгради са притежавали подземен гараж. А и понеже е построил повече от това което е било планирано собственика е глобен с повече от 1/3 от цената на целия имот. А днес при нас?
18
0
 
1
 
! Отговори
Сп??нс преди 4 години
Ситния шрифт е че от 30-години почти не са й вдигали наема. Което ще рече че плаща смехотворен наем за огромен апартамент . Преди 2-3 години със закон анулираха голяма част от "старите" договори защото се беше стигнало до момент в който на центъра на Мадрид плащаш 50-80? / месечно с разходите. И на всичкото от горе наемателите претендираха за подобрения по сградата и апартаментите.
17
3
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Можел и по- грозно да я направи, но явно е бързал...
16
0
 
5
 
! Отговори
Кирил преди 4 години
Ана ако живееше в обикновена панделка в Обеля, щеше да от онези, които не си плащат таксата за входа, и не искат да участват в ремонта на покрива, защото живеят на първия етаж...
15
5
 
0
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Не е важно кой го е рисувал а кой го е построил, едно е с моливчето да чертаеш и рисуваш сложни фигури друго е да го построиш в реална среда, тука овациите трябва да са за строителя или този който е управлявал строежа, в строителния бранш архитекта е като певеца в музикалния бизнес , изпява песента и е звезда ,но зад него стоят продуценти,поети,композитори, музиканти, звук режисьори и много други преди той да изграчи нещо
14
8
 
4
 
! Отговори
Бай Ганьо 2 преди 4 години
Гауди освен дотук изброеното е и наркоман и алкохолик.Нормален човек не би построил такос грозно нещо.Ама нали не ги дава той парите.Ако дам на някой париитои ми построи къщаохлюв или къща с криви стени ще съжелява до края на живота си...цели 5 секунди
13
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Посещавал съм къщата.Написаното не е вярно.Няма как да стигнеш до частен апартамент.Разглежда се покрива, тавана където всъщност почаш да осъзнаваш колко точно прости и гениални са решенията на Гауди и един апартамент, чийто вид е като при откриването на къщата и толкоз.Уникална е и всяка стотинка от тези 25 евро си струва.
12
2
 
7
 
! Отговори
Lan преди 4 години
Сградата е шедьовър, но не виждам от какъв зор да я посещаваш отвътре...Много по-логично ми се струва да е населена - както е била замислена навремето!
11
2
 
3
 
! Отговори
Gaucho преди 4 години
Мадрид е истината! компренде?
10
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо, адската грозотия. Второ, абе как се строи това, бе. Супер грозно в комбинация със супер сложно, тоя Гауди го е хапел щъркела.
9
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що за кич.
8
7
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
В Бистрица има къща-***.Не в нужно да отидеш до Барселона, за да гледаш изгъзици.
7
4
 
18
 
! Отговори
Защото преди 4 години
До гай банюГауди е гениален. Защото и без да си студент по архитектура може да се видят как от прости неща взаимствани от природата се е получила странна смесица между шедьовър, произведение на изкуство и все пак къща.
6
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гауди и неговото творчество е един балон - за някво паркче като мадарската градинка ти искат некви евра - грозни къщи - евра - и капака е саградата - гротескна сграда без история която парадира за величие - пак евра...
5
1
 
9
 
! Отговори
subi преди 4 години
Поредната измислена статия.Със сигурност нее никак приятно да те гледат хораот покрива или от съседните апартаменти.НО и на снимките се вижда че асансьора за живущите е отделен,не можеш да се разхождаш из цялата сграда и още ред преувеличени неща.
4
8
 
4
 
! Отговори
гай баню преди 4 години
е не знам що за човек трябва да си за са сдадеш 25 евро за да гледаш тая къща,може би студент по архитектура
3
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма и да разбереш, докато не попаднеш в нейното положение. Пробвай, направи си някоя кула на фасадата във факултето и поживей с интереса към нея.
2
1
 
7
 
! Отговори
Gogo преди 4 години
Интересна идея. Ще отида да я видя.
1
3
 
18
 
! Отговори
Светозар преди 4 години
Не мога да разбера, тази госпожа по късмет живее в суперскъпо, култово жилище в Барселона, ама иначе се оплаква и мрънка. Ами, като не ти харесва там, махни се. Ела във Факултето. Никой не те държи там насила.