Дейвид Кук – човекът, благодарение на когото светът вижда Аполо на Луната

Радиотелескопът в Паркс получил кадрите с най-добро качество
19 юли 2019 20:11, Нели Христова
25
Дейвид Кук – човекът, благодарение на когото светът вижда Аполо на Луната
Снимки: Reuters

Каква е връзката между малък град в Австралия и един от най-значимите моменти на 20-ти век – кацането на Луната?

Паркс се намира в Нови Южен Уелс, а в покрайнините му има огромен радиотелескоп. Благодарение на него, целият свят става свидетел на първите стъпки на Нийл Армстронг на лунната повърхност.
В този паметен ден през 1969 година на смяна е радио-инженерът Дейвид Кук.

Още по темата

"Не мисля, че бях притеснен. Просто се чудих дали приемникът ми ще сработи добре по време на кацането“, споделя той пред BBC.

600 милиона души – една пета от населението на земята по онова време – стават свидетели на историческото кацане на Аполо 11 на Луната.

"Това се случва с най-високото качество, благодарение на сигналите, които са получени точно тук в Паркс“, казва Джон Саркисан, инженер в радио обсерваторията.

Радиотелескопът в Паркс бил един от трите избрани от НАСА, които получили видео сигнал от Луната на 21 юли 1969 година.

"Синхронът ни не можеше да е по-добър – точно когато Бъз Олдрин включи камерата, Луната се изравни с полето на видимост на телескопа ни... останалото е история“, разказва Саркисан.

"Насочих телескопа към Луната, сигналът идваше в правилната честота и се появи картината. Изведнъж всички се ентусиазирахме“, спомня си Кук.

Почти всяка една картина получена на Земята от Луната в онзи ден, е пристигнала тук благодарение на Паркс.

Качеството е много по-добро от останалите два радиотелескопа, избрани на излъчват мисията.

"Ако бяхме започнали да си мислим в колко велико нещо участваме, най-вероятно нещо щеше да се обърка и нямаше да се справим добре. Но след като всичко мина добре, излязох навън, погледнах към Луната и се замислих, че на нея има трима души и двама от тях са на повърхността й“, казва Кук.

Днес сателитът е туристическа атракция въпреки отдалечеността си.

50 години по-късно, хората, които работят там, търсят нови светове.

"Тук имаме програма за изследването на извънземен интелект. Сканираме небесата, които се виждат оттук, търсим доказателства и следим за радио сигнали от извънземни цивилизации. Засега не сме открили нищо, но само си представете, ако се появи сигнал от някоя друга цивилизация. Това ще разтърси цялото човечество“, споделя Саркисан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
1
 
! Отговори
Мързиянец преди 4 години
В землянките откъде пък имате интернет?!?
19
1
 
4
 
! Отговори
Землянин преди 4 години
До МарсианецЯвно пишеш на марсиански!НЯКОЙ- единствено числоНЯКОИ - множествено число.
18
4
 
6
 
! Отговори
Петров преди 4 години
Хората виждат какво би могло да бъде на Луната благодарение на наистина великия режисьор Стенли Кубрик и неговия филм сниман на Земята. Това с телескопа е поредната измислица.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
600 милиона души, тогава е една пета от населението на Земята. Което ще рече че през 1969 година човешките същества са били 3 милиарда. За 50 години сме се увеличили повече от двойно - над 7 милиарда. Това не е добре ако се запази този темп, предстоят проблеми с изхранването, питейната вода и какво ли не. Но, пренаселването на тази планета не вещае нищо добро при всички случаи... първи ще изчезнат хейтърите поради невежество.
16
6
 
3
 
! Отговори
Марсианец преди 4 години
По радиото най-добре се гледа телевизия - факт.Договорката е била първият космонавт от СССР, първият лунатик - от сащ.А някой още вярват в дядо мраз/Коледа.
15
4
 
4
 
! Отговори
ноби преди 4 години
май любителите на конспирации се увеличават. илюминати, кемтрейлс, плоска земя .... простотията човешка набира сила. положението е вече трагично
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спомням си тоя велик ден 20 юли 1069 бях на 16 години. В България имаше лятна буря през ноща срещу 20. Пътувахме с кола когато съобщиха по радиото че човек е стъпил на Луната. Спомням си че по пътя имаше много изпочупени клони от бурята. Такива неща се помнят цял живот.
13
10
 
6
 
! Отговори
Стенли К. преди 4 години
Жал ми е за хората ,които знае ,че не са стъпили на Луната ,ама се правят на блъснати от валяк . Кривят си душата и сами си вярват . Мъка ,мъка ! Зор ! Запек !
12
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото на Марс ,толкова и на Луната . Лека му пръст на Кубрик !
11
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Жо И аз не вярвах ,че *** с такава лекота ще се продадат ,бързо ,елегантно . И днес ,ще са свирепи демократи и антикомунисти ,ама ...Такова примитивно ,,кацане ,,и излитане ,ама толкова са били възможностите на Кубрик . ПОТЪРСИ РЕВИЗИОНИСТИ ,ЩОТО КИТАЙ БЯХА ОБВИНЯВАНИ КАТО ТАКИВА ! и СЕГА СА 1
10
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"АЗ СЪМ от поколението, което беше свидетел на това грандиозно събитие."Е добре, че си го гледал на живо, а не по телевизията.
9
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жал ми е за хората, които ще изживеят целия си живот, мислейки, че не сме стъпили на Луната. Стъпили сме и самото отричане показва колко невероятно постижение е това. Ще стъпим пак, ще стъпим и на Марс. Може да има спънки, но ще се случи. Живеем в самото начало на космическата ера. След някой и друг век ще пътуваме свободно между планетите и самата мисъл за това е умопомрачителна.
8
5
 
13
 
! Отговори
Жо преди 4 години
До МдааПО ТОВА ВРЕМЕ руснаците разхождаха един ЛУНОХОД по Луната и предаваха кадри от Лунохода.Не е проблем да отидеш до Луната. Основният проблем и тогава и сега е, как ще се върнеш.При мисията Аполо президентът на САЩ е имал две подготвени речи за телевизията- едната, ако астронавтите се завърнат живи и друга, съболезнователна- ако не успеят. Всичко е било предвидено.
7
12
 
7
 
! Отговори
Мдаа преди 4 години
Значкик фащаме талавизионен сигнал от луната! По времето когато (1967)телевизионните предаватели ,я са излъчвали на 200 километра , я не..... Пък сега молца ви се, пак щяли да кацат там.... Ама понеже загубили към 5 милиона чертежа от старата ракета за некви си стотина милиарда ще създават тепърва нова ракета ,.
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руснаците и американците са от един отбор! Не може да очакваш едните да прецакват схемите на другите.А това което го пишт по медиите и което политиците приказват са свободни съчинения но със ясно преднаначение. Стадото по целия свят трябва да вярва че има врагове и противници. Как иначе ще поддържат тези огромни армии?Войната и лихварството са двата най стари и най печеливши бизнеса! Всичко се прави на гърба на народите.
5
14
 
17
 
! Отговори
Жо преди 4 години
До "до Жо" 3АЗ СЪМ от поколението, което беше свидетел на това грандиозно събитие. Даваха кадрите по телевизията.В онези години, дори и да е имало и най-малки съмнения, комунистическата пропаганда веднага щеше да се възползва да представи съмнения или опровержения.. Но руснаците признаха събитието, като го показаха на нас- обикновените хора в СОЦ- лагера.Тогава беше така- щом го показват по телевизията, значи го признават.Знаеш ли колко други постижения на американците не ни показваха?
4
17
 
14
 
! Отговори
Лъжат кат дърти ц-ни преди 4 години
Мисията на Луната е изпълнена успешно в някое студио на Холивуд.Американците лъжат здраво за тези мисии. Верно е, че СССР официално признава т.н. полети, но това не значи, че руснаците също не лъжат или най-вероятно да има някакво споразумение за взаимно затваряне на устите по някои събития.
3
13
 
11
 
! Отговори
до Жо преди 4 години
"КАЦАНЕТО на американците на Луната никога официално не е оспорвано от руснаците."По-правилно е да се каже, че никога не са го потвърдили. Всъщност шефа на руската космическа агенция миналата година обеща да проверят дали кацанията наистина са се случили.
2
15
 
17
 
! Отговори
Жо преди 4 години
КАЦАНЕТО на американците на Луната никога официално не е оспорвано от руснаците.ФАКТ.Общо 12 астронавти са стъпвали на Луната.Ако имаше някаква измама, то нямаше да има нови пътувания след първия път.Има едно правило на всички фокусници- Фокус се показва само веднъж, защото на втория път ще го разгадаят.
1
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стенли Кубрик човекът, благодарение на когото светът вижда Аполо на Луната