Разбиват митове за кафето: Не предизвиква и не пази от рак

То съдържало потенциално канцерогенни съставки, както и антиоксиданти
Обновена: 21 юли 2019 14:12 | 21 юли 2019 14:06, Анисия Иванова
18
Разбиват митове за кафето: Не предизвиква и не пази от рак
Снимка: Pixabay

Специалисти от медицинския институт Бергхофер в Куинсланд, Австралия, заключиха, че ежедневната консумация на кафе не намалява риска от рак или смърт вследствие на ракови болести, съобщи сайтът MedicalXpress.

Те анализирали данни за 46 000 души, на които е поставена диагноза рак, включително за около 7000 души, които умрели от рак. Генетичната информация и хранителните им предпочитания били сравнени с данните за други 270 000 души, които също участвали в изследването, но не са били засегнати от болестта.

Били взети предвид ракови образувания на млечната жлеза, яйчниците, белите дробове и простатата. Учените констатирали, че консумацията на кафе нито увеличава, нито намалява риска от рак.

Кафето съдържа потенциално канцерогенни биохимични съставки, както и антиоксиданти, които допринасят да се предотврати поява на рак. Ползите за здравето дълго бяха предмет на разгорещени дебати сред учените.

Ръководителят на изследването Цзюешън Онг е изненадан от получените резултати, като се имат предвид противоречивите данни за канцерогенните рискове, свързани с консумацията на кафе.

"Това бе донякъде шокиращо за нас, защото винаги сме смятали, че напитката е свързана или с терапевтични ползи, или с рак", каза той.

По думите на учените, макар някои изследвания да показват, че консумацията на кафе намалява риска от колоректален рак, съществуват също данни, че хората, при които любовта към кафето е заложена в гените им, по-често са засегнати от този вид рак.

Подобно несъответствие навежда на мисълта за необходимост от допълнителни изследвания. Резултатите показват, че склонността към консумация на кафе не е нито рисков фактор, свързан с рак, нито защитава от болестта, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: ученикафеползивреди
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Irish coffee преди 4 години
Ако цзюешън онг е австралийски учен, то аз съм дядо мраз. Освен това в Австралия, особено в Сидни Австралия пият отвара от сушени барабонки от кенгуру вместо кафе.
15
1
 
2
 
! Отговори
симо преди 4 години
кафенце ммммммм,с бърбън и кафе сутрин най-ми е добре...а вие пиите чай или вода, будали такива а може и бозааз пия кафе от 5 годишен, е тогава само със захар мммм от тогава го обичам ... и тренирам само екстрвмни спортове, гмуркне фреедайвинг и тичам по 32км седмично
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кафе,чай,билки,всичко се отглежда малинно,третира се с препарати и се пие от хората.Ако не се пръскат с отрови храст кафе или чай няма да има.Със здраве.
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1Да така е особено за екологията, заради кафето и телешкото се отсичат белите дробове на планетата, естествено има и друг бял дроб в океана но и за него се грижим стабилно с пластмаса.
12
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като са замърсени въздуха и водата как няма да има толкова ракови заболявания!А това за кафето е преливане от пусто в празно.
11
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кафето съдържа потенциално канцерогенни биохимични съставки.Кафето е КАНЦЕРОГЕННО.То води до рак и Уродливост.Толкова ли е трудно да напишете това!
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига с тия изсмукани от палците статии! То не беше "кафето вередно, а чая полезен", то не беше и наобратно!Вижте какво ни давате да ядем! "Е"-та, хормони, антибиотици, ГМО, глифозиди, салами без месо, сирене без мляко, месо без месо и мляко без мляко.... какво ревете за кафето и чая? Продажна, джендерска журналистика! Нищо не променяте с измислените си статии!Умираме от това, което ни давате да ядем !
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зависи от рака. Някой омари, въобще не пият кафе, а на "спайдър краб" им се вие свят и си бъркат стъпката.
8
4
 
9
 
! Отговори
Правилно преди 4 години
До Мока РобустовКафе с райбер
7
1
 
23
 
! Отговори
**** преди 4 години
Айде най накрая тези пишман учени,да седнат заедно и да се разберът кое е вредно,и кое полезно.А не само да сменят версии през няколко години,и да ревът само за пари.
6
4
 
8
 
! Отговори
До 4 К.Бабоне преди 4 години
Значи другата крайност изобщо да не пиеш кафе е опасна ?
5
6
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Едно време на младите възрастните не давали да пият кафе - може би с право...
4
2
 
13
 
! Отговори
К. Бабоне преди 4 години
Същото е като с виното- консумирайте разумно и ще има само ползи за вас. Нито една крайност не е безопасна.
3
3
 
19
 
! Отговори
Мока Робустов преди 4 години
Няма живот преди кафето.Казва се "Да се видим на по кафе", може и на бира, но не и ако е мадама.Сутрешно и следобедно кафе, един от малкото безвредни навици. Е, все пак внимавайте с количествата.
2
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наричано,черната отрова.Да се унищожи по цялата земя
1
22
 
10
 
! Отговори
Pison преди 4 години
Най-голямата отрова !!!!

Спонсорирани публикации