Как една забравена касетка създаде зумбата и бизнес за $500 млн.

Бето Перез бил неподготвен за класа си по аеробика... Останалото е история
14 авг 2019 17:15,
7
Как една забравена касетка създаде зумбата и бизнес за $500 млн.
Снимка: Pixabay

Бето Перез е бил тийнейджър, когато една случайно забравена касета го повежда по пътя до създаването на световен бизнес за $500 млн.

Годината е 1986 г. и Бето е 16-годишен младеж в Колумбия, който води вечерен курс по аеробика в родния си град Кали.

Неговият шеф имал подбран плейлист от американски поп хитове на Мадона и Майкъл Джаксън. Един ден обаче Бето забравил касетата у дома. Затова трябвало да импровизира.

"Нямах друг избор, освен да използвам касетата, която имах в колата си и да импровизирам от там насетне", казва вече 49-годишният колумбиец.

Неговата касетка обаче била не с Мадона, а с латино хитове в духа на салсата и меренгето. Той записал парчетата от радиото.

Пред събралите се желаещи за аеробика той се престорил, че този път часът им ще е по-специален и в продължение на 30 минути импровизирал движения в такт с музиката.

Точно този урок се оказал невероятен хит. Всички се забавлявали далеч повече, отколкото обикновено, затова решил да се придържа към латино ритмите и звуците.

Набързо новият формат на аеробиката придобил повече популярност. Все повече  хора идвали, дори чакали на опашка.

"Това беше началото на зумбата", казва Бето.

След този успех, благодарение на забравената касетка, Бето основал своят бизнес - Зумба Фитнес. Днес компанията от Маями е лидер в световен аспект.

Роден и израснал в Кали, Бето е започнал работа на 14 г., за да помага на самотната си майка. Година по-късно обаче тя се преместила в САЩ, за да започне нов живот. Тя била уцелена с куршум и травмите й били сериозни. Минали 10 г. преди синът й да я види отново.

В началото правел какво ли не - опаковал покупките на хората, работел по строежи, продавал сладолед и бил сервитьор. Любовта му обаче била към музиката и танците и затова се насочил към аеробиката и уроците.

Страстта към танците се зародила, когато бил на 8 години и за първи път видял филмът "Брилянтин".

"Израстнах, танцувайки по улиците и в клубовете с латинска музика, но обичам и американските танци", обяснява Бето.

След успеха му се преместил в столицата Богота и в следващите 13 г. бизнесът му се разрастнал.

Дори Шакира го наела да направи хореографията за някои от танците й. Името "зумба" обаче не се било родило все още, вместо това Бето наричал класовете си "румба" - парти.

Успехът му обаче не стигал, той искал да изживее "Американската мечта". Затова през 1999 г. се мести нелегално в Маями. Началото на животът му в САЩ не било лесно - не знаел английски добре, спял по пейките. Постепенно обаче започнал отново да преподава зумба и за пренаситения американски пазар това било хит.

Тогава двама негови ученици го запознали с пробивните американци от колумбийски произход Алберто Пърлман и Алберто Агион. Така през 2001 г. се ражда марката "Зумба".

Останалото е малко късмет... И бизнес за $500 млн.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Майка му кога е уцелена с куршум? Преди или след като е заминала ? Зощо е спял по пейките, а не при нея?
3
5
 
2
 
! Отговори
серена преди 4 години
В Колумбия се радват на касети с музика,филми,информация, а ние тук в страната но поразяващата ръка уста или просто Балканския Миротворец се радваме на КАСЕТКИ..с домати,краставици зарзавати на същите цени за килограм!Ало,Днес или утре защо не изравните малко мерките и теглилките,пък даже и касетките за чушки,зеле и ***!
2
1
 
7
 
! Отговори
Преял Гербав преди 4 години
Ние тука нямаме подобни казуси - всеки плебей е закачен на каиш, плаща данъци мъжката и А РЕШИ ДА КРИВНЕ, му пращаме Цацата или вече модерния Гешев.НЯМА ЛАБАВО
1
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупости. Зумбата е измеслена още преди 1000 години в Македония!