Нацисткият учебник по анатомия, който спасява животи и до днес

Лекарите често изпитват морален конфликт при използването му
19 авг 2019 21:00, Нели Христова
78
Нацисткият учебник по анатомия, който спасява животи и до днес
Снимка: Erich Lepier

Тя е морална енигма – произходът й е от чисто зло, но може да бъде използвана за добро. „Атлас на човешката анатомия“ от доктор Едуард Пернкоф е книга, която е помогнала на много хирурзи да свършат работата си перфектно.

Но миналото й винаги ги е поставяло пред морална дилема. Пернкоф е нацист, а трудът му, колкото и да е полезен за медицината, е изготвен върху аутопсиите на убитите от нацистите хора.

Когато доктор Сюзън Маккинон има нужда от помощ за да завърши някоя операция, тя винаги прибягва да точно тази книга от XX век. „Атлас на човешката анатомия“ притежава най-добрите примери за рисунки на човешката анатомия. Те са по-богати на детайли и цвят от всеки друг наръчник за хирурзи.

Както се очаква, книгата вече не се печата, а нейно копие трудно би могло да бъде намерено онлайн. Цената й може да достигне няколко хиляди. И все пак, ако някой я притежава, едва ли би я изложил на етажерката си до другите учебници по анатомия.

Доктор Маккинон твърди, че се „чувства некомфортно от произхода на книгата“, но „без нея не би могла да върши работата си толкова добре“.

Хиляди тела на убити от нацистите хора са нарисувани по страниците на „Атлас на човешката анатомия“.

През XX век Едуард Пернкоф се изкачва по стълбичката на успешната кариера благодарение на подкрепата си към Адолф Хитлер. Колегите му го описват като пламенен националист, който от 1938 година ходил на работа само с нацистката си униформа. Когато Пернкоф става декан на медицинският университет във Виена, той уволнява всички евреи, включително и тези, които са носители на Нобел.

През 1939 година Третият райх издава закон, с който принуждава затворите да изпращат телата на умрелите затворници незабавно в най-близкият департамент по анатомия за изследване. По това време Пернкоф прекарва средно 18 часа на ден, разфасовайки трупове, а до него, екип от художници създават изображенията за книгата му. Понякога институтът бил толкова препълнен с тела, че екзекуциите трябвало да бъдат отлагани.

По думите на доктор Сабин Хилдебрант, поне 800 изображения в книгата са на политически затворници. Това включвало хомосексуалисти, лесбийки, роми, политически дисиденти и евреи.

Хиляди копия от атласа били разпродадени. Трудът бил преведен на пет езика, а различните предговори и въведения описвали „впечатляващите рисунки“ и „изключителните произведения на изкуството“, но отбягват да споменат и думичка за кървавото й тъмно минало. Чак през 90-те ученици и учители започнали да си задават въпроса, кои са всъщност тези хора на илюстрациите?

Когато истината е разкрита през 1994 година, „Атласът“ е спрян от печат.

Кралският колеж по хирургия във Великобритания е едно от местата, което е забранило използването на учебника. Едно копие от него все пак се помещава в библиотеката заради своята историческа значимост.

Но едно ново проучване показва, че той все пак не е излязъл от употреба напълно. Според Neurosurgery 59% от лекарите са наясно със съществуването на „Атлас на човешката анатомия“, а 13% от тях го използват и до днес.
69% от лекарите, които използват труда на Пернкоф са заявили, че не се чувстват некомфортно, след като са разбрали мрачната история на книгата. 15% споделят, че изпилтват морален дискомфорт. 17% не могат да преценят.

Доктор Маккинон твърди, че нищо не може да се доближи до точността и детайла в книгата на Пернкоф.

"Той е перфектен при сложни операции, защото може да ми покаже точно кой от многото малки нерви в човешкото тяло причинява болка у пациента", казва Маккинон пред BBC.

Но тя уверява, че всеки, който участва в операцията е наясно с тъмната история на книгата.

"Когато разбрах за произхода на книгата я заключих на безопасно място в шкафчето си", споделя докторката.

Въпреки ужасяващата история на атласа, евреите не са против той да бъде използван за спасяване на човешки животи, стига всички да са наясно с действията на Пернкоф и на жертвите да бъде отдадена почит.

По време на една операция Маккинон не може да намери един от нервите в крака на пациент. Ако не успее, тя трябва да го ампутира.

"Щом е нужно, направете го", й казва легналият на хирургическата маса човек. Тя преглъща тежко и пита дали може да извади „Атласа“ на Пернкоф. Благодарение на илюстрациите, тя намира нерва за няколко минути.

След края на Втората световна война, Пернокф е арестуван. В продължение на три години е затворник в лагер на Съюзниците, но срещу него така и не са повдигнати обвинения.

Когато е освободен, Пернкоф се връща обратно в университета и продължава работа по атласа. Публикува трета част през 1952 година и умира през 1955 г., малко преди в печат да влезе четвъртото продължение.

60 години по-късно, „Атлас на човешката анатомия“ е най-добрия източник що се отнася до детайлни илюстрации на човешкото тяло.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
Леля отновоо преди 11 месеца
А сега , напишете няколко думи и за Атласа на Синельников .
59
0
 
0
 
! Отговори
Леля преди 11 месеца
Що за лекар щом не знае кое къде се намира ? Та било то и нерв на крака .
58
5
 
1
 
! Отговори
Plam преди 4 години
"хомосексуалисти" :) :) :) а хетеросексуалисти има ли....
57
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съвременната медицина е изградена на нацистките опити. И това е факт. Очната и черепната хирургия тръгват точно тогава. Пластичната хирургия също. Всъщност първите атласи по анатомия са още от Средновековието и са подвързани с човешка кожа. И са английски. Но на лицемерните англичани не им се спомня много. И какво значение има дали ще те разфасоват и нарисуват? Нали си умрял вече?
56
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фон Браун също е бил нацист, но американците го взимат за да им разработва ракетната програма.
55
3
 
34
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 4 години
Не забравяйте, че победителите винаги определят правилата и стандартите. Ако Германия беше успяла сега щеше да се говори за Лондонския процес в който Чърчил глътнал отровата за да не виси на бесилката и тн.... Винаги е било така, но колелото се върти и много скоро ще лижете там където сте плюли хехе, живота е ташшак работа А? :)))
54
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А иначе продължават да използват всички нацистки изобретения.
53
2
 
7
 
! Отговори
пенсионер преди 4 години
До Анонимен 60.......ИМАШЕ голями такива картинки на човешкото тяло / в реален ръст /....показваха ни ги в часовете по анатомия....в у-щата на НРБ в началото на 60-те
52
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лудите са се разплюнчили рано рано гледам :)
51
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Егати и лицемерието. Винаги някой е умирал, за да помогне на другите живеят.
50
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що за глупости?????
49
15
 
18
 
! Отговори
Хамлет-пациент преди 4 години
Да умреш накълцан от некадърен комунист или да живееш спасен от нацист -това е то въпросът!
48
1
 
57
 
! Отговори
Шоп преди 4 години
Подисторийката с нервчето в крака, дето питала оперирания съгласен ли е да се ползва този атлас е направо за мaлoyмници..
47
24
 
24
 
! Отговори
До ЦРУ и Козяк преди 4 години
В момента ЦРУ плащат индиректно, разбира се, на медиите в източна Европа да публикуват масово нацистки статии за да създадат асоциацията срещу Русия и да подкокоросат населението за война срещу Русия.Като съвестен гражданин на света мога да информирам ЦРУ, че само си пилеят парите у нас. В България любители на Хитлер и мечтатели за война с Русия са перкулясали дъртаци, алкохолици с провален живот, с кореми, които ще се нacepaт ако около тях гръмне един куршум даже. Не си пилейте парите, братя.
46
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те и американците са имали морални задръжки преди да пуснат атомната бомба. Англотата са пълни с морални задръжки... но в името на господ може да се проведат най-кървавите войни. Важното е да мясаш на морален човек преди да извадиш сабята.За това древните не са толкова объркващи.Conquest is conquest.
45
4
 
44
 
! Отговори
Вернер фон Браун преди 4 години
Значи този човек създава Фау ракетите с които са избити доста англичани до 45 година и впоследствие създава космическите ракети на сащ.А сега се откажете от кацането на луната горди американци щото нацистите ви помогнаха да стигнете до там.
44
7
 
43
 
! Отговори
arbeit mach FREI преди 4 години
12 години... Толкова е съществувал райхът, а остава ненадминът и до днес!!!
43
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И златото откраднаха не само книгите.
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стари вестници. Др Франкенщайн е бил 20 г. по-рано.
41
1
 
3
 
! Отговори
Lan преди 4 години
43, не пречи, ама не е...