Прогноза: До 2030 г. няма да остане и прашинка от "Титаник"

Бактерия, хранеща се с метал, унищожава кораба
23 авг 2019 07:10, Нели Христова
23
Прогноза: До 2030 г. няма да остане и прашинка от "Титаник"
Снимка: YouTube

От 15 години никой не е слизал до останките на "Титаник". В ранния август обаче екип от експерти и учени се гмурка, за да разгледа величествения кораб. Това, което откриват, ги шокира.

Бактерия, която яде метал е започнала да унищожава кораба. Състоянието му в момента е трагично, а за това допринасят и корозията от солената вода, както и океанските течения. Някои места от най-популярните снимки на потъналия Титаник, вече не съществуват.

Историкът Парк Стивънсън казва, че някои от предметите в покоите на капитана са напълно разрушени.

"Ваната на капитана е популярно и любимо изображение сред Титаник-ентусиастите, но сега вече я няма. Цялата палуба от едната страна се срива, завличайки със себе си кабините“, разказва той пред Guardian.

Кадри, които експедицията пусна, показват как бактерията изяжда носа на кораба.

"Разпадът ще продължи, това е естествен процес“, казва експертът Лори Джонсън.

"Титаник" потъва през 1912 година, когато се сблъсква с айсберг по пътя си към Ню Йорк. Загиват 1500 от 2224 пътници. Капитанът Едуард Смит остава с кораба до самия му край. Някога смятан за непотопяем, сега Титаник лежи на дъното, разделен на две части, които се намират на около 600 метра една от друга.

Докато са били край кораба, водолазите са провели кратка церемония в памет на загиналите. А мисията им била затруднена от лошо време и силни течения.

Дълбочината от 4 км и липсата на светлина прави лобното място на "Титаник" негостоприемно за повечето видове живот, но не и за микробите, които ядат метал. Те бавно превръщат кораба в рустици, които рано или късно се разпадат на фин прах и се разнасят в океана.

Според експедицията от "Титаник" няма да остане и прашинка до 2030 година.

Учените са изненадани, колко бързо се разпада кораба. Но са спокойни. "Той просто се връща към природата“, казва Стивънсън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще го изяде бактерията но след поне още 100 години , , няма как за 10 години да свърши , дори и след 100 години основната част на кораба пак ще си стои само по тънкия метал ще бъде изяден , има едно изкарано парче от корпуса което е извадено и няма никакво разяждане което е от страничната счупена част има го в интернет
17
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е толкова полезна новина, колкото, че на 5млн светлинни години може би има екзо планета...
16
3
 
34
 
! Отговори
И ... преди 4 години
...Почвам да плача бате, че нещото на километри под водата ще го нямало. Един познат строителен инженер ми каза, че арматурното желязо в бетона корозира с някаква много малка скорост в дълбочина /запомнил съм до 0,6 мм на 10 години/ което на пръв поглед изглежда нищо, ама за 70-100 години става значимо. Ето затова се притеснявайте.
15
3
 
35
 
! Отговори
тютюник преди 4 години
и на кой му дреме за това корито,че по всички медии пешете за него,айде напишете нещо и за английския кралски двор,че отдавна не сте писали
14
3
 
39
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Да го изяждат по-бързо че да не харчат парите на хората за подводници да ходят да го гледат тоя труп.
13
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еле, скоро четох някъде, че на дъното на Атлантика има 52 ядрени подводници барабар с реакторите и снаряжението. Смятай, тая твар, ако почне да ги хапва тях.
12
1
 
44
 
! Отговори
от Варна преди 4 години
По пътя на логиката-от нищо сегашно няма да остане нищо, само въпрос на време! Въпреки, че да не остане чак пък прашинка, си е мнооого време за чакане. Един кораб не се прави само от желязо, а и всяка седмица потъва кораб някъде из океана и не е голяма изненада да се видят останки. Изненада щеше да е ако лежеше на дъното "като нов", лъскав и в пълен блясък!
11
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на бактериите!
10
7
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Източници пожелали да запазят анонимност твърдят, че в России отдавна има бактерии, които се хранят с радиация. Съвецката радиация, най-добрата в света радиация.
9
1
 
37
 
! Отговори
отАв$тралияСидней преди 4 години
"Очаквайте скоро Природата да създаде гладна бактерия за пластмаса."първи бяха японците мисля, още в началото на века. Идеята беше да рециклира пласмасте от купето на автомобили. По това време предизвикателството беше да контролират времетраенето на процеса защото беше в много голям диапазон, една и съща пласмаса се унищожава за различно време неясно защо. Предполагам са го усъвършенствали но така и не се пополяриира тази идея. Но в океана ще е трудно защото това са алги които отделят токсин
8
5
 
36
 
! Отговори
Веско преди 4 години
Бих помогнал, ако се организира зваждането на първата българска подводница, която откриха в Черно море преди няколко години. Титаник не си заслужава усилията.
7
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Очаквайте скоро Природата да създаде гладна бактерия за пластмаса."Японците и швейцарците са открили 2 вида такива бактерии.
6
0
 
49
 
! Отговори
Гладна бактерия преди 4 години
Очаквайте скоро Природата да създаде гладна бактерия за пластмаса. За да се оттърве от пластмасата в океаните.
5
4
 
67
 
! Отговори
ъъъ не е тъй преди 4 години
На 4000м дълбочина може да се гмурне само Чък Норис.
4
10
 
60
 
! Отговори
Коце кмета преди 4 години
Да внимаваме да не дойде и у нас тая чума по жилезуту. На Тиквата строежите няма да бъдат засегнати, щото там жилезу няма, но пък ще бъде ужасно драматично за цветните му избиратели. Набереш си днес малко жилезу, и утре на прах станало!
3
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като чета статията се замислих ,няма ли как да го извадят от там кораба ...?Но в интерес на истината какво от това и да го извадят ..ще отидеш да видиш някаква раждясала ,разпаднала се развалина не е кой знае Кво
2
3
 
73
 
! Отговори
ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА преди 4 години
"В ранния август обаче екип от експерти и учени се гмурка, за да разгледа величествения кораб" също още "водолазите са провели кратка церемония в памет на загиналите".Ама какви водолази,какво гмуркани.Та до там се стига само със специални дълбоководни апарати,гмуркане ,как пък не.Ама,че описание
1
3
 
50
 
! Отговори
отАв$тралияСидней преди 4 години
а значи през 2029 ще има само прашинки значи? Титани на логиката сте в тоя пробит весник, наградата за журналистика Пурицър ви е в кърпа вързана