Градове без автомобили – възможно ли е?

Дали премахването на колите няма да доведе до повече проблеми?
20 окт 2019 16:30, Нели Христова
67
Градове без автомобили – възможно ли е?
Снимки: Reuters

През последните 100 години колите са неизменна част от градския пейзаж. В много градове улиците се разширяват, за да поемат целия трафик. Все повече паркинги се появява, за да има къде да паркират всички тези автомобили. И докато личното превозно средство представлява голямо предимство, то носи и много недостатъци – от замърсяване на въздуха до повече пътни инциденти. 

Представете си нещо – деца, играещи футбол на огромно игрище в центъра на града, туристи, които спират по средата на улицата за да направят снимка и кафенета, чиито маси са на пътя – нито един мотопед, кола или автобус не се вижда наоколо.

Заради недостатъците на автомобилите, шепа населени места се опитват да изкарат колите от уравнението за градски пейзаж. Сред тях са Осло и Мадрид. Те правят малки стъпки към забраната за автомобили в центъра им, но все още не са се отървали от тях напълно.

“Главната ни цел е да върнем улиците обратно на хората", казва Хана Маркусен, заместник-кмет на Осло. "Става дума за това, как искаме да използваме улиците си. За нас те са място, където да се срещаш с хора, да хапваш в открити ресторанти, където децата да играят и да се показва изкуство", допълва тя.

За тази цел управата в Осло затваря напълно някои улици за коли. Премахва и всички паркинги, като ги превръща в малки паркове и ги запълва с пейки и велоалеи.

Това решение има и здравословна страна – географското положение на Осло е подобно на това на София. Заради това, че е построен в котловина, всяка зима мръсният въздух задушава гражданите.

Един от най-големите противници на колите в центъра на градовете е Джей Ейч Крауфорд, който пише две книги по темата.

"Освен документираните проблеми, като замърсяването на въздуха, автомобилите нанасят сериозна вреда и на публичните пространства. Най-популярните места в града са тези без коли“, казва Крауфорд. По думите му в американските градове като Далас и Хюстън, 70% от площта е заета от паркинги и ако се отървем от колите, може да решим проблема с липсата на сгради за живеене.

Идеята да не се оглеждаш откъде ще те връхлети кола, когато се разхождаш из центъра на града, изглежда приятна, но възможна ли е? Липсата на автомобили предизвиква много въпроси – какво ще стане с колите на спешната помощ? Как ще се предвижват хората с ограничени двигателни способности? А как ще стигат хората, които живеят в предградията, до работа? Или това е идея само за младите професионалисти, които желаят да живеят в компактни градски центрове?

Хю Блейдън от Асоциацията на британските шофьори е против идеята колите да не навлизат в центъра на града.
"Това е начин да накараш бизнесите там да умрат“, казва той. Твърди, че забраната за шофиране ще напълни центровете с "наркомани и пияници". Блейдън не отрича, че някои градове наистина се задушават от трафика, но "това се дължи на лошо планиране".

Но ако решиш да отнемеш колите на хората, трябва да представиш алтернатива. Въпреки че градският транспорт е на доста високо ниво в повечето градове в Европа, той не е напълно достатъчен. Животът на много хора ще се затрудни, ако те не могат да използват колите си.

Според един, премахването на колите ще ограничи свободата на хората. Според други, включително и зам. кмета на Осло, замърсяването на въздуха в центъра ограничава свободата на хората с астма.

Осло прилага промените бавно. Стъпка по стъпка, за да могат хората да се адаптират. Но за градовете, строени преди хиляди години, е лесно да се отърват от транспорта в центъра си. За повечето обаче това би било представлявало проблем.

Според статистиките, колите продължават и ще продължават да доминират градския пейзаж. Услуги като Uber и Lyft предоставят удобство за хората, но все пак продължават да са автомобили, които отдалечават гражданите от градския транспорт. Много правителства пък приоритизират притежаването на автомобил пред публичния транспорт.

До къде ще стигне тенденцията с освобождаването на градовете от колите предстои да видим. Но дори и тръгвайки си от Венеция, един от малкото градове, в който по обясними причини няма коли, ни трябва автомобил за да се приберем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
3
 
1
 
! Отговори
до 64 преди 4 години
О, горкото, то не може да схване, че доставките пак ще се правят с коли, просто в определени часови зони...
63
6
 
1
 
! Отговори
Упс! преди 4 години
Абе, кореняците софиянци,Като ви е толкова гадно да живеете с всичките тия "ceляндypи" в София, що не се изнесете другаде? В Свищов например нямат проблем с колите и мръсния въздух. Що не идете там? Университетски град на голяма международна река, пълно с интелигенти...
62
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И ако няма коли, които да зареждат магазините, кафенетата, ресторантите и тн, какво на майнатаСи ще правим на такова място?
61
3
 
2
 
! Отговори
13 преди 4 години
В гета като големите градове в Територията, няма как. НЯМА как. Иначе има как. В къси радиуси малки градини, училища, болници, магазинчета. Местно производство в трънките около града, реално може да се гледа всичко. Лека промишленост може и в самия град. Трябва да се мисли в микро райони, а не в квартали, в никакъв случай да се мисли за града мащабно. И взаимозаменяеми квартири по занаяти. Тогава града се отваря. Но трябват истински кметовве с мозък, не пионки на 80 годишната десница.
60
2
 
3
 
! Отговори
моеидамое преди 4 години
няма как да се премахнат колите освен ако не сме северна корея иначе да идеалния център на софия може да бъде пешаходна зона както в мадрид има и много подземни апркинги както в жилищните сгради така и в града но имат 12 линии на мерото и развита градска железница
59
4
 
2
 
! Отговори
преди 4 години
Всичко може, само желание да има.
58
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Ню- Йорк, може да видиш брокери от Уолстрийт, боравещи с милиони да отиват на работа с метрото или с такси. Тук всеки ***, с 500 лв заплата, ходи за цигари с колата.И ако му кажеш за градски транспорт ще те изгледа като 10 поколение английски лорд "Аз да се кача *** автобус..."
57
6
 
7
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 4 години
До АнонименАма батенце софиянец. Софето е сбор от девет селца и махали.
56
5
 
5
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 4 години
Подарете на бедняка лъскав автомобил и той на секундата ще зареве, че трябва да има автомобили навсякъде.
55
0
 
2
 
! Отговори
Уйчо Ваньо преди 4 години
Градове без хора, възможно лие?По темата за колите- *** идват от севера...
54
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами може ли да си представите в днешно време деца да играят футбол на бул. Дондуков. Едва ли имате толкова развинтена фантазия. Щото като дете през 60-те години на 20-ти век това беше реалност. Събирахме се децата от околните улици и по цял ден ритахме топка на булеварда. От време на време трамваите 3,4 и10 ни прекъсваха играта като ватманите ни дрънкаха да се пазим. Възможно е и още как. Само че Сеяндурите трябва да си отидат по селата и всичко ще си дойде на място.
53
7
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
РАЗБИРА СЕ, ПРЕЗ ПОЧТИ ЦЯЛАТА ЧОВЕШКА ИСТОРИЯ Е БИЛО ТАКА.
52
6
 
5
 
! Отговори
Край преди 4 години
София е под автомобилно робство. Мечтата всяко българче /и ромчетатата също/ с кола доведе до засипване на града с коли. Средна скорост 14 км/час. и ще пада още.Изхода е забрана за коли с ДВГ в града. СИЛЕН градски транспорт.
51
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В София и през зимата и през лятото въздухът е винаги лош.Такава мръсотия..
50
4
 
15
 
! Отговори
софиянец преди 4 години
Трябва да се намери начин да се спре притока на хора към София. Преселването към София направи живота тук непоносим. Задръстванията са кошмарни. Всеки ден губим много часове от живота си в чакане на различни опашки. Простотията, агресията, вдигането на шум и крещящо грозно поведение като публично бъркане в носа или оригване, диалекти и т.н. Тези факти превърнаха живота ни в ад.
49
5
 
9
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 4 години
Не автомобилите са виновни за замърсяването на въздуха, особено през зимата. Премахнете печките на *** и дрЪвЬе, и готово. Стига глупости.
48
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нее възможно напълно,но частично може. Поцял ден разни дебелаци движат с автомобила си,и вътре са само те.
47
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти не си факт а си фъкт най-вероятно.
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Норвегия стана от 4,5 милиона 5,5 за 10г пришълците сега са 20%. Всеки пети е от някъде. Коли не им трябват, имат си други проблеми.
45
7
 
2
 
! Отговори
Факт2 преди 4 години
Ако някой се е разпознал, да ме прощава.