"Росатом" разсекрети документи за първата съветска атомна бомба

Сталин искал оръжието да е факт в изключително кратък срок
22 окт 2019 21:45, Нели Христова
55
"Росатом" разсекрети документи за първата съветска атомна бомба
Снимка: "Росатом"

След като САЩ пуска атомните бомби над Хирошима и Нагасаки през 1945 година, Съветският съюз бързо започва работа по свое собствено ядрено оръжие. Само 4 години по-късно те успяват да догонят американците, а разсекретени документи, публикувани от "Росатом", показват точно как се е случило това.

"Първая мълния" или  RDS-1 е успешно тествана на 29 август 1949 година в Семипалатинският ядрен полигон в Казахстан, но амбициозният проект бил истинска надпревара с времето за съветските учени. Те не просто трябвало да успеят да се вместят в краткия срок, даден им от Йосиф Сталин, но и да го направят в абсолютна тайна. Дори държавната поръчка, която е сред строго секретните документи, които "Росатом" публикува, е написана под формата на шифър.

Документът, дълъг три страници и написан на печатна машина през юни 1946 година, инструктира директорът на Бюро №11 Павел Зернов да "създаде реактивен двигател (C)" в два варианта, "използвайки тежко (C-1) и леко гориво (C-2)" и да го направи под ръководството на Лаборатория №2 на Съветската академия на науките.

Учените, които трябвало всеки месец да предават на правителството до къде е стигнала работата по атомната бомба, били назовавани само с първите букви на имената и фамилиите им. Те са добавени на ръка в документите.

Други 45 страници от разсекретените документи показват различни етапи от военната програма. Сред тях са схемите, които показват как да бъдат самолетите, които ще измерват и заснемат първият тест на "Първая мълния".

Американците също публикуваха свои класифицирани документи, които обаче показваха как техните служби за сигурност са разбрали за теста преди 70 години. Администрацията на Труман потвърдила информацията две седмици по-късно. Те знаели, че нещо странно се е случило, просто не можели да кажат какво.

Пилотите на Американските военновъздушни сили засекли повишена радиация и предположили, че идва "някъде от Азия". Нейният източник можело да е всичко - от избухване на вулкан в Япония, до остатъчна радиация от ядрения тест на САЩ на о. Бикини, изтичане на радиация от централа край Вашингтон или взрив в Съветския съюз.

Изминали 12 дни и на 21 септември американците потвърдили - Съветският съюз е извършил първият си тест на атомна бомба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
До 140 г руско иго преди 4 години
А американската е създадена от евреи. Та какво точно се опитваш да кажеш?
43
0
 
4
 
! Отговори
До 47 преди 4 години
Германските Инженери също създадоха и цялата Космическа програма на Щатите. Изобритателят на първата балестична ракета Фау2 Вернен Фон Браун по късно става шеф на НАСА . Благодарение на него се осъществяват мисиите Сатурн и Аполо .Благодарение на последната стигат до Луната. Можеш да прочетеш за Фон Браун и какво е допринесал за Щатите но това което твърдиш за Руската ядрена програма не е доказано и е само в светара на конспиративните теории!!!
42
2
 
1
 
! Отговори
чичото преди 4 години
истината е че германски инженери създадоха руската атомна бомба!
41
1
 
1
 
! Отговори
140 г руско иго преди 4 години
"Руската" атомна бомба е създадена от германски инженери!!!
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На какъв език е "Първая мълния"? :-)Защото това не е нито български нито руски.
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
руснаците и техните подражаващи *** са с мислене от 17 век. Грам не са еволюирали и не са си променили манталитета
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Но ако не е било това, са щели да станат тотал щета."Колко по-тотал щета от това? :D
37
3
 
6
 
! Отговори
Аноминен преди 4 години
До АнонименРуснаците не са навирали никого в кучешки г**. И в двата случая с Наполеон и Хитлер за победата им заслуга има главно географското им предимство. Но ако не е било това, са щели да станат тотал щета.
36
3
 
4
 
! Отговори
българите знаят преди 4 години
А защо не се споменава за Клаус Фюкс който предаде ноу хауто на руснаците през посолсвото в Мексико? Той почина през 1988 г в Источен Берлин.
35
4
 
5
 
! Отговори
ОЛД преди 4 години
За Русия спирта е по-опасен от атомната бомба.
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на тоя полигон в семипалатинскима извършени стотици опитинаправете си сметка за каква радиация става дума и как ни надуват балона за чернобил
33
2
 
5
 
! Отговори
Дядо Петър преди 4 години
Дали в "доклада" се споменава за ключовата роля на руските шпиони в Америка - Юлиус и Етел Розенберг - предавали на Русия ключова информация за радари, сонари, ракетни двигатели и АТОМНИ ОРЪЖИЯ?Едва ли.
32
2
 
4
 
! Отговори
все преди 4 години
украли
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе ти пък си им чел плановете... то в нета пише също, че земята е плоска...
30
3
 
8
 
! Отговори
антисоросоид преди 4 години
До 36 АнонименНе се прави на умен. Ти не си никакъв родолюбец а платен *** на сороскоНПО
29
19
 
33
 
! Отговори
8 преди 4 години
Спасили са живота на милиони с това бързане - който иска да провери из нета какви са били плановете на американците до 1949та - най-меките варианти са били да избият поне 60 милиона източно европейци с ядрени удари, чакали са само да съберат поне 300 ядрени бомби. Руския ядрен опит ги сварва по бели *** и перспективата да им сервират и на тях радиация им променя плановете. Без да вземаме страна, фактът че и двете сили имат ядрен потенциал допринесе най-много за мира !
28
3
 
9
 
! Отговори
Далай Лама преди 4 години
През 20 век от войни са умрели над 200 000 000 човека, значи има нещо сбъркано в нашата образователна система
27
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
...ПО ВАЖНО Е НЕКОЙ ТУК ДА НЕ МРАЗИ БЪЛГАРИЯ- А РУСИЯ ДА СЪ ОПРАВА КАК ЗНАЕ- А ТЯ ЗНАЕ КАК, А РУСОФИЛИТЕ ДА СИ ОБИЧАТ КОГО ЩАТ, СТИГА ДА НЕ ПРЪСКАТ ПО РОДИНАТА МИ.
26
2
 
19
 
! Отговори
Мюмюн преди 4 години
Турците сме ***,*** и завистлив народ.Щом по цял ден кибичим из българските вестници да плюем,вместо да си оправим ориенталските бакии!
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
знаели че нещо става но не знаели точно какво.