Турските сериали завладяват света: Страната втора по износ след САЩ

Турските сериали се гледат от над 700 милиона зрители
13 ное 2019 19:12, Нели Христова
135
Турските сериали завладяват света: Страната втора по износ след САЩ
Снимки: Reuters

Турция се нарежда на второ място в света след САЩ по износ на телевизионни сериали, по данни на разпространителите. По онлайн износ тя заема място след най-големите износителки - Великобритания, САЩ, Франция и Германия, съобщават от БТА.

Турските сериали се гледат от над 700 милиона зрители от Русия до Китай, от Корея до Латинска Америка.
Наред с тюркоезичните републики, турските сериали заемат водещо място в рейтингите на балканските и европейските страни като България, Албания, Полша, Сърбия, Унгария и др.

Чили, Мексико и Аржентина също са сред страните, където се изнасят най-много турски сериали.

През 2023 г. Турция планира да постигне един милиард долара приход от износа на сериали и филми.
Началото на износа на турските сериали се слага през 1981 г. с първия сериал "Забраненият плод", който е продаден във Франция.

През 2005 г. сериалът "Перла" с Къванч Татлътуг и Сонгюл Йоден е изнесен в редица балкански страни, включително и в България.

В арабските страни финалният епизод на "Перла" е гледан от 85 милиона зрители.
Тези сериали се гледат от милиони зрители и в Саудитска Арабия и Египет, където са забранени на екрана, но се гледат онлайн.

Хитовият сериал "Хиляда и една нощ" с Брегюзар Корел и Халит Ергенч шества в около 80 страни.
Специалистите преценяват тази лента като първия турски сериал, който придобива глобална известност и помита всички предишни рейтинги.

Първенството в рейтинга на турските сериали държи "Великолепният век" с Халит Ергенч и Мерйем Узерли, който е гледан досега от над 500 милиона зрители по цял свят, включително и в Япония.

Личности от различни сектори - като се започне от политици и се стигне до футболистите са фенове на турските сериали.

Привлекателни особено за младите хора и голямо улеснение е фактът,че се излъчват и в интернет- в Ютюб и Нетфликс.

Броят на зрителите на турските сериали в интернет надхвърля 150 милиона души в над 190 страни.

Благодарение на сериалите млади изпълнители станаха най-популярните личности не само в Турция, но и в в десетки страни по света - Берен Саат, Туба Бююкюстюн, Бергюзар Корел, Къванч Татлътуг, Чагатай Улусой, Мерйем Узерли са само малка част от тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
0
 
! Отговори
селяния преди 1 година
Излъчват селски сериали за бедните и ги държат вкъщи, а те си живеят живота и си делят парите.
95
0
 
0
 
! Отговори
простотия преди 2 години
Като сте *** да давате бюджета на шепа шутове да ви се правят на интересни по телевизията, а вие да нямате пари да излезете и да живеете собствения си...
94
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бях менеджер на група студенти в едно малко,но доста известно градче в Ню Джерси( Wildwood)Студентите бяха дошли по програмата,,Work and travel".Който е бил по тая програма там-знае:идват студенти от целия свят.В групата имаше една от Пуерто Рико,която се открояваше с красота и физическа пищност.Но аз като по вьзрастен и вьзпитан и като човек,даже и през акьла ми не минаващ мисьлта за за някаква потенциална афера с нея си гледах работата до деня,когато тая случайно узнала...
93
2
 
0
 
! Отговори
Бела преди 3 години
Майка ми е проста и необразована и по цял ден гледа турската помия по телевизията, защото тези сериали са точно това. Аз от своя страна се образовах, за да мога да изживея собствената си приказка, а не да си давам парите на телевизията да ми играят сцени. Дано хората скоро се осъзнаят как ги държат бедни и си дават парите, за да гледат как ги подиграват по телевизията.
92
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смърт за турските сериали и еничарите, които ги гледат!
91
3
 
5
 
! Отговори
Почитателка преди 4 години
Ами те и арменците по света гледат турски сериали! Извода е за вас!
90
2
 
14
 
! Отговори
Браво преди 4 години
Който може може. А който не може ще гледа.
89
4
 
21
 
! Отговори
Армани преди 4 години
Гледах лятото сериала ,Вътрешен човек, с Чаатай Улусой, и бих казал, че си беше едно доста добро криминале!И за разлика от нашите артисти, там нямаше рецитация на читалищното ниво, и огромна доза театралничене.За протокола: Не съм фен на турски сериали.
88
22
 
14
 
! Отговори
Некъф преди 4 години
Чрез турските сериали може да бъде направено преброяване на умствено изостаналите хора по света!
87
4
 
14
 
! Отговори
1 преди 4 години
700 милиона *** по света.
86
5
 
25
 
! Отговори
А българските сериал преди 4 години
А българските сериали? А българските сериали? А българските сериали?
85
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука доста компетенти се вихрят! А къде е нашето кино ?
84
13
 
33
 
! Отговори
Имитатора преди 4 години
Турските сериали заместиха латино сериалите.Турците имат хубава киноиндустрия която показва социалните проблеми на една балканска държава.Дори и гърците които са им най-голямите душмани гледат само турски сериали,защото живеем един и същ стандарт и живот.
83
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледал съм спорадично 2-3 турски сериала. Общо взето всички бяха скучни, еднообразни, мелодраматични и отегчителни, напоени до дупка с комшийския манталитет и с реклама на Истанбул. Само актьорите като цяло са симпатични и играят добре.
82
17
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само ще коментирам, че това е пълна лъжа-измислица. Че в България се гледат много е така, защото първо че Турция е близо и за това че се пускат по телевизиите много турски канали да промиват на населението главите... някой си прибира сериозни парички в джоба. Иначе е пълен ъпсурд това. Няма такова нещо може да проверите. Не вярвайте на всичко написано. Запомнете че всички медии в България само гледат как да ни промиват мозъците с тъпизми и лъжи.
81
5
 
18
 
! Отговори
Вервам преди 4 години
Свиквайте след някоя и друга година няма да има нужда да ги превеждат.
80
20
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нямам един познат, който да ги гледа.
79
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Русия до Китай" - това звучи глупаво, двете страни са една до друга, имат обща граница.
78
8
 
18
 
! Отговори
Anonimen преди 4 години
с изключение на Великолепният век другите са такива бози, че не се траят. А и бг програмите явно нямат пари за закупуване на хубави филми. Добре, че са Дискавъри пакета, Нат Гео, Fine living, и другите, че иначе почти няма смисъл от телевизор. Новините, прогнозата, абе нищо общо взето
77
22
 
33
 
! Отговори
Анти-сериалка преди 4 години
Каква индустрия, какви пет лева : едни герои, които седят по диваните в хола си по цял ден, не работят, облечени като за манифестация, изчерпващи речника си с не повече от 100 думи, необръснати мъже и възрастни жени с визия на домашни прислужници. Позволих си да гледам една серия и точно в тази съпругът наби - буквално нашамари съпругата си. Това ли е, питам, домашна хармония за подражание, семейната идилия, която наблюдават всеки ден скучаещи пенсионери и затъпяли от безхаберие безработни????