Вихрен Георгиев от People of Sofia: Младите да си дадат време при избора на професия

Всеки има нужда да усети своето поприще
Обновена: 13 ное 2019 15:08 | 13 ное 2019 15:07,
5
Вихрен Георгиев от People of Sofia: Младите да си дадат време при избора на професия
Източник: Златимир Араклиев

Вихрен Георгиев се увлича от малък по фотографията. След многогодишна пауза се завръща към нея и започва да снима все повече. Открива вдъхновение в това да улавя моменти от ежедневието на хората, което става основна част от работата му.

Преди 6 години започва проекта "People of Sofia" и оттогава е неизменна част от градската култура на столицата, а тази година е и гост-лектор в "Жадни за знание: Пътят към успеха!" на 21 ноември в София, заедно с Емил Конрад, Гери Турийска, Боян Бакърджиев и още други вдъхновяващи личности. Събитието е част от образователната програма Youth Empowered на Системата на Кока-Кола в България и Джуниър Ачийвмънт, която цели да подпомогне развитието на младежите и пълноценната им подготовка за стартиране на кариера и успешна реализация в страната. По повод инициативата говорим с Вихрен:

Страст или предприемачество? Какво е за теб фотографията?

Страст, разбира се, ако може да се характеризира с тази дума. Начин да възприемам и комуникирам с външния свят, пречупвайки видяното през вътрешния ми. Вътрешно желание и необходимост да запечатвам видяното, опит за съпреживяване с останалия свят на малките и тихи моменти, видели окото ми. В България е трудно да превърнеш в добро предприемачество фотографията, поради малкия пазар и ниските цени. Хубаво е да превърнеш страстта си в източник на доходи, даващи ти свободата да я развиваш.

Какви качества са необходими за старт на кариера в твоята професия?

Немалка инвестиция. Макар фотографската техника да поевтиня значително и да е все по-достъпна, да се занимаваш професионално с фотография все още не е евтино. Както и много познания. Техническата част, както при всеки занаят, изисква много време и експерименти, за да бъде усвоена. А и не е нужно. За повечето хора тя е "временна спирка" в опитите си да намерят "своето" изразяване. Чисто творчески смятам, че емпатията е в основата на добрата фотография. Да обичаш хората и да изпитваш необходимост да общуваш с тях.

Придържаш ли се към основните правила, за да получиш желаните резултати или мислиш и работиш извън стандартите?

Има базисни правила, които не можеш да избегнеш, но във фотографията лесно може да пречупиш спрямо вижданията ти. Изразните средства практически са необятни и даващи възможност да надхвърлиш възможностите на използваната техника. Лично аз съм доста консервативен, може би и поради насочеността ми към малко по-различен тип стрийт фотография, която не предполага големи възможности за интерпретации, но аз и не търся това.

Успяваш ли да запазиш баланса между работа и личен живот? Как протича един твой работен ден?

Понякога да, понякога не. Отскоро се занимавам основно с това и не съм се замислял по въпроса. Един мой ден протича в снимане, избор и обработка на заснетото. Все пак гледам да си запазвам вечерните часове и за някой различен интерес или занимание.

Ти ще бъдеш един от лекторите в #ЖадниЗаЗнание: Успехът е пред теб! Какво ще посъветваш младите хора в България, на които сега им предстои да избират посоката на своя професионален път?

Да си дадат повече време за избор. Когато опознаваш все повече света и възможностите, които ти предлага, вероятността да почустваш "твоето" е по-голяма и удовлетворяваща.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Те младите не са *** да не виждат кой как се урежда в живота. Да си гледат учението. То предприемачеството ще бъде след 2-3 поколения. Днес всичко е извратено. И тук някой е фотограф, пък се занимава с лекторски. Нищо лошо, но ние да не пасем трева.
3
0
 
1
 
! Отговори
негативен.реалист преди 4 години
мани не питай 30минути съм в задръстване кофти ми е искам да избегам от тука!
2
1
 
0
 
! Отговори
мхм преди 4 години
колко средно е наема 2стайно апартаментче панелно от соц-а за по-ефтинко и автобусно билетче до офиса в София да ми кажете и после ше умуваме по романтични мантри за професията времето и щастието в жОвота ...а да и консумативите щях да забравя а да не издребняваме -аз ше си цъкам снимчици с канончето за 2бона па белким някой се навие да плаща за снимките
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България, че дори и София, едни условия за предприемачи, че и за желана професия. По-добре младите да гледат прагматично на живота и да си изберат професия която може да ги храни както тук така и на вън. А свободното време да оставят за хобита. Не набивайте мантри на младите че трябва да следват мечтите си, защото сметките не плащат с мечти.